Annonce

Annonce

Svar: Hjælp til dagsplan - 8 mdr.


19. januar 2010

Alder:
8 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære forældre

Det er godt med øllebrød og havregrød til at holde maven igang, men også rugbrød og andet fiberholdigt brød er vigtigt. Derudover er det stadig vigtigt at I giver jeres dreng lidt grøntsagsmos som supplement til f.eks. rugbrødet til frokost eller bruger grøntsagsmos som smørbart pålæg.

Et surmælksprodukt kan også være godt til maven, det kan være tykmælk, A38 eller neutral sødmælksyoghurt. Det vil være fint at komme forskellig frugtmos på eller f.eks. revne æbler eller lidt rugbrødsdrys.

Væske er også vigtigt for at holde maven igang, det er vigtigt at han drikker nok og her tænker jeg både på mælk og på især vand. Han skal have 3 flasker eller ammes 3 gange dagligt nu og derudover skal han drikke masser af vand, både til sin mad, men også gerne mellem måltiderne.

En plan for dagen ser nu således ud:

Tidlig morgen 05: Ammes og sover lidt videre

Morgen 7.30: Havregrød med frugt eller øllebrød. Vand af kop

Formiddag 9: ½ bolle med smør, ost, frisk frugt i hånden og også gerne lidt frugtmos (evt. jerntilskud), vand af kop.

Formiddagslur

Frokost 11.30-12: Rugbrødshapsere med forskelligt smørbart pålæg, gerne fiskepålæg som makrel i tomat, sildepostej, rognguf eller lignende. Tilbydes ved siden af kogte grøntsager, godt kogte pastaskruer eller lignende og suppleres gerne med lidt grøntsagsmos fortsat (det kan være lidt mos fra glas eller en rest fra aftensmaden), vand af kop.

Puttes til middagslur og kan en overgang tilbydes lidt mme af en kop eller lidt af en flaske, for at få væske nok. Men stille og roligt kan han helt undvære mælk her og ...


Annonce

... kan i stedet få lidt ekstra vand inden han skal sove.

Eftermiddag 16: En lille portion tykmælk med frugtmos, ½ bolle med smør, ost, frisk frugt i hånden, vand af kop.

Aften 18: Familiemad, ris, pasta, kød, fisk, grøntsager, sovs af forskellig slags. Det er godt med retter med hakket kød, sovs og mild fisk - f.eks. lasagne, pasta med kødsovs, boller i karry, laks med pesto, rødspættefileter med tomat og parmesan, frikadeller (kød eller fiskedeller) osv. Der skal være mad i stykker og moset mad - f.eks. kartofler moset med sovs og frikadelle i stykker. Vand af kop.

Kan evt. suppleres med en godnatgrød inden sengetid, hvis han virker til at være sulten og ikke har spist så meget aftensmad.

Ammes eller flaske og puttes til natten 19.30-20


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Sen aften 23-24: Ammes eller flaske

Mit umiddelbare bud er altså at I forsøger at ændre lidt på kosten og tilbyde ham mere og mere rigtig mad, sovs, mad med krydderier osv. Udgangspunktet skal være mad som I andre spiser. Derudover stadig en del frugt og også masser af væske og lidt ekstra vand inden middagsluren kan være en udmærket idé :)

Hvis han har lidt forstoppelse, så kan den prop der sidder godt gøre at han får lidt kvalme og ender med at gylpe, fordi der ikke rigtigt er passage igennem hans system. I må gerne øge ham lidt i laktulose, så han får f.eks. 6ml x 2 dagligt, hvis I tænker det kan have effekt indtil ændring af maden begynder at virke.

Der er desværre nok ikke så meget at gøre ved uroen om natten, det skulle gerne ændre sig hen af vejen .. så tiden arbejder altså også for jer :)

Fortsat held og lykke med ham :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Hvilket måltid, hvornår?

Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...

Læs hele brevet og Helens svar


22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Vil ikke skemaden

Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?

Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Virker konstant sulten

Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...

Læs hele brevet og Helens svar


6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.

Te til børn

Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Uld til børn

En gammel tommelfingerregel lyder, at alle de måneder, som ender på "r", kan uld være en fordel - det vil sige september, oktober, november, december, januar og februar.

Uld har mange fordele:

- Det har blandt andet en rigtig god isoleringsevne, så det hjælper dit barn med at holde sig varm. Uld består af ca. 20 procent fibre og 80 procent luft, og det gør, at ulden isolerer rigtig godt.

- Det kan absorbere 30-40 procent af sin egen vægt i væske. Det...

Læs mere i Babylex

Klapvogn - køb af klapvogn

Når I vil købe en klapvogn, skal I overveje, hvad jeres behov er. Der findes mange forskellige modeller af klapvogne, som hver har deres fordele.

En klapvogn kan være praktisk, når I bevæger jer rundt i byen, eller tager feks. bus eller tog. En klapvogn er ofte let at manøvrerer rundt med, og den fylder ofte mindre end en barnevogn, hvilket kan gøre den praktisk i hverdagen. Samtidig kan mange klapvogne klappes sammen, så de f.eks. kan være med i bilen, hvis I f.eks. skal i ZOO...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen & Co.

Jeg har gjort det før, og det kan måske virke af for meget, at jeg nu gør det igen, men synes endnu engang, at jeg vil sende en tak til dig Helen og hvem end der ellers sidder bag hjemmesiden.

Nu med datter nr. to og efter syv ugers bekendskab med nyeste arving, finder jeg mig selv en lørdag aften helt i panik over, om vi da bare slet ikke kan finde ud af at have en baby. Og wupti på fem minutter har jeg fundet flere lign tilfælde af frustrerede mødre, der beskriver scenarier, der minder om det jeg sidder i. Med et bliver min situation helt "normal" og efterfølgende kan jeg med stor ro læse dine konstruktive svar, som jeg endnu engang finder både kompetente, letforståelige og direkte anvendliege (nu håber jeg også baby-pigen gør det;) )

Så igen stor ros herfra - det er en super hjemmeside!

Med lidt mere ro i mor-sindet sendes en stor TAK herfra.


Annonce