Annonce

Annonce

Svar: Nattesøvn... eller mangel på samme!


19. januar 2010

Kategori:
Alder:
10 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Annemette

Håber at I stadig hænger sammen, nu hvor jeg svarer dig idag :)

Det lyder umiddelbart som om at din datter sover en lille smule for meget om dagen, alternativt skal hun puttes lidt senere end hun bliver det nu, men da hun ikke umiddelbart har problemer med at overgive sig til søvnen, så lyder det mere som om at dagssøvnen skal afkortes lidt for at hun kan sove mere sammenhængende om natten.

Det er også rigtig vigtigt at jeres datter får både mad og mælk nok hele dagen igennem for at hun kan sove godt. Mange børn spiser for lidt, det kræver for stor koncentration at spise mad i stykker og de stopper før de egentlig er blevet mætte nok. Det kan derfor være en rigtig god idé at supplere hende med en godnatgrød som en del af putteritualet inden hun skal sove om aftenen.

Derudover skal I være meget opmærksomme på afhængigheden af sutten for at sove. Du skriver at I er inde mange gange for at give hende sut og jeg får lidt på fornemmelsen at hun er ved at få eller har fået en vane med kun at kunne sove, hvis sutten er i munden.

Vi har alle brug for det der hedder søvnassociationer. Søvnassociationer er ting vi forbinder med at skulle sove. Ting vi har behov for, for at kunne falde i søvn. For små børn er søvnassociationer ofte at få bryst eller flaske, få en sut, sutteklud eller blive vugget. Det er altså de ting de forbinder med at skulle sove, det er det der gør dem rolige og får dem til at overgive sig til søvnen.

Der er gode søvnassociationer:

Sutteklud, bamse, godnathistorie, ”sshhh”, kærtegn, det 3. Øje, som er når man stryger barnet kærtegnende ned over panden.

Der er mindre gode søvnassociationer:

Bryst, flaske, sut og blive vugget i søvn i favn.

De gode søvnassociationer er gode fordi de handler om at lære barnet at falde i søvn selv. Barnet lærer at sove i sin seng og forbinder sengen med det sted hvor man skal sove. De mindre gode søvnassociationer er mindre gode, fordi de gør barnet afhængig af den voksne. Din datter lyder til at være afhængig af at få sin sut, hun kan kun sove, hvis du giver hende sutten i munden ....

Sutten er fin og beroligende, når hu har fået mælk, puttes og skal overgive sig til søvnen. Her har den hos jer en rigtig god virkning. Men det er sådan, at når hun sover godt så ...


Annonce

... afslappes hendes krop og dermed også hendes kæber og sutten ryger naturligt ud. Hver gang jeres datter skifter søvnfase og det gør hun rigtig mange gange hver nat, så vil hun vågne lidt op, ændre på sin stilling, småklynke osv. og sikre sig at alt er som det var, da hun faldt i søvn. Det er hendes søvnassociation der skal få hende til at sove videre igen.

Det betyder altså at hvis hun forventer at du hver gang putter sutten i munden på hende, så vil hun vågne mere og mere op indtil det sker og du vil rende i pendulfart mellem hendes værelse og din seng, hver gang sutten tabes, hvilket sagtens kan være en gang i timen hele natten igennem ....

Derfor er løsningen at I forsøger at putte hende og få hende videre i søvnen uden afhængighed af sutte. Det kan være stillingsskift (fordi hun på sigt selv vil kunne vende og dreje sig og finde en stilling der er rar), en beroligende klud i stedet (fordi hun på sigt, vil kunne trække den til sig og finde den i mørket) så hun gøres mere og mere selvhjulpen.

En mulighed er naturligvis også at lære hende at finde sin sut selv og det kan I også øve om dagen. Hver gang hun skal have sin sut, så skal hun have den i hånden og selv putte den i munden. Om natten skal I hjælpe hende med at lede efter den i sengen og igen føre den til munden - evt. lægge flere sutten i sengen hos hende.

Et forslag til en dagsplan ser således ud:

Morgen 7.30: Havregrød, vand eller mælk af kop

Formiddag 9-9.30: ½ bolle med smør, ost, frisk frugt, vand af kop.

Formiddagslur, sover 45 minutter


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Frokost 11.30-12: Rugbrød med forskelligt smørbart pålæg, suppleret med kogte pastaskruer, kogte grøntsager, ½ hårdkogt æg, rejer eller andet. Vand af kop. Suppleres evt. yderligere med lidt grøntsagsmos.

Middagslur sover 1½ time

Eftermiddag 15.30: En lille portion tykmælk med rugbrødsdrys, revne æbler, ½ bolle med smør, ost, frisk frugt og bær i hånden, vand af kop.

Aften 18: Familiemad, ris, pasta, kød, fisk, grøntsager, sovs osv. Der skal være mad i stykker og også stadig noget mos. Vand af kop.

Godnatgrød indgår som en del af putteritualet.

Flaske og puttes til natten ca kl. 20, sover i sin egen seng

Sen aften 23-24: Flaske, sover i sin egen seng

Håber I hermed er hjulpet videre på vej. Fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Overtøj til børn

Vindtæt og vandtæt overtøj, som flyverdragt, jakke og overtræksbukser er ideelt, når børn skal lege ude og det er køligt.

Luffer eller vanter sættes fast i ærmet med trykknap eller specielle spænder, som man køber netop til formålet. Snore, halstørklæder og bælter er for farligt. De kan medføre at barnet hænger fast, når det klatrer rundt og bevæger sig i leg, og det kan i værste tilfælde medføre, at barnet hænger fast og bliver kvalt. I stedet for halstørklæde kan man købe en...

Læs mere i Babylex

Omsorgsdage

Omsorgsdage er dage, hvor du med fuld løn kan holde fri sammen med dit barn.

Er du offentligt ansat, og er du blevet forælder efter den 1. oktober 2005, har du ret til 2 årlige omsorgsdage per barn. Retten gælder fra og med fødselsåret og til og med det år, hvor barnet fylder 7 år.

Hvis du er ansat i en privat virksomhed, vil det fremgå af din overenskomst, kontrakt eller lignende, om du har ret til omsorgsdage.

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og opdragelse, som giver dig praktiske råd til alt det, der er så svært.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tusind tak for alle dine råd og gode svar. Det er altid en utroligt stor hjælp at skrive til dig :-)

Tusind tak fra Camilla - mor til to.


Annonce