Annonce

Annonce

Svar: Spiser næsten ingen fisk og astmatisk bronkitis


18. januar 2010

Alder:
18 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Stine

Fisk er mange ting og det er en rigtig god idé at jeres dreng og I spiser fisk næsten hver dag. Hvis ikke om aftenen, så til frokost. Så prøv også at få fiske på menuen til frokost i weekenden.

Se hvordan min ældste datter laver børnevenlig sushi i babykøkkenet her på siden :) og medtænk alle former for fisk. Det er både laks, ørred, rødspættefilet osv. men også makrel, rognguf (smørbart torskerogn), sildepostej, sild og så f.eks. rejer, muslinger og tun.

Du kan også lave forskellige fiskesupper, lave tunmousse eller lave f.eks. lakselasagne. Husk at rester fra aftensmaden sagtens kan bruges til frokost dagen efter.

Fødevarestyrelsen anbefaler, at vi spiser fisk 2 gange om ugen til hovedmåltid. Eller en gang om ugen til vores hovedmåltid og næsten hver dag som pålæg ... Så hvis I forsøger at få fisk på menuen fast et par gange om ugen derhjemme, så kan jeres dreng blive dækket nogenlunde ind også selvom han ikke spiser så meget aftensmad i hverdagene lige nu.

Hvis det stadig kniber med at få nok fisk i ham, så kan det være udmærket at supplere ham med en multivitaminpille, der indeholder fiskeolier. Omega-3 fedtsyrer har stor betydning for barnets udvikling af nervesystem og hjerne, synssansen og de kognitive færdigheder (indlæringsevne og hukommelse). Og undersøgelser viser at indtag af fisk har betydning helt op i 2 års alderen her.

Fiskeolie er et alternativ hvis man slet ikke spiser fisk, men man skal være opmærksom på at fiskeoliekapslerne typisk ikke indeholder fiskens vitaminer og mineraler. Derfor er man nødt til at indtage disse ved siden af og derfor anbefales det at man tager en multivitaminpille + fiskeolie.

Fisk er den bedste kilde til omega-3 og når vi spiser fisk får vi især også d-vitamin, jod og selen. Det er vigtigt i forhold til blandt andet immunforsvaret, hvilket jo også er vigtigt, når man har børn der går i institution, hvor der jo florerer mange vira...

Med hensyn til nødder, kerner og ...


Annonce

... allergi, så må børn som udgangspunkt gerne få dette knust, de kan indgå i madlavning, bagværk osv. Der er en særlig opmærksomhed på nødder, fordi små børn ikke er i stand til at tygge dem og derfor kan komme til at sluge dem, hvilket kan få katastrofale følger. Nødder især peanuts kan være livsfarlige for børn - helt op i 3-4 års alderen.

Det er også rigtigt at nødder kan være allergifremkaldende ligesom mange andre fødevarer. Om et barn skal lade være med at spise nødder afhænger af, om det har allergi overfor nødder og det ved man i princippet ikke før man har prøvet at give barnet nødder...

Nødder hører til det man kalder for 'højallergene' fødevarer, det er f.eks.: æg, fisk, skaldyr, bælgfrugter, citrusfrugter, jordbær og som sagt nødder. Der er ikke videnskabeligt grundlag for at fraråde disse fødevarer, derimod anbefaler sundhedsstyrelsen, at man introducerer dem et ad gangen i små mængder og på den måde stille og roligt vender barnet til det og også ser om der kommer en reaktion.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Med hensyn til behandling for astmatisk bronkitis, så er det en helt relevant bekymring du har omkring bivirkninger og vækstpåvirkning. Det er dog noget alle læger er opmærksomme på og derfor skal børn der behandles for astmatisk bronkitis også følges af en læge og jævnligt vurderes. Medicinen skal reguleres op og ned jævnligt, så den passer bedst muligt til barnet. Det er vigtigt ikke at give for meget, men det er også vigtigt ikke at give for lidt, det er en balance.

Præcis hvor meget der skal til tør jeg ikke sige, dette er sandsynligvis også individuelt, men det er korrekt som jeres læge siger, at det er sjældent det har større betydning for væksten - netop fordi lægen jo er opmærksom og ikke bare lader barnet kører med samme dosis altid, men justerer op og ned efter behov :) Det lyder således meget fint med 1½ måneds behandling og nu stille og rolig nedtrapning og så se hvordan det går.

Håber du kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste

Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Hvilket måltid, hvornår?

Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...

Læs hele brevet og Helens svar


22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Vil ikke skemaden

Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?

Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Virker konstant sulten

Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...

Læs hele brevet og Helens svar


6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.

Te til børn

Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Renlighed

Renlighed betyder, at barnet har kontrol over vandladning og afføring. Der er store individuelle forskelle på, hvornår børn bliver renlige.

De fleste børn bliver renlige inden for de første 3 år, hos andre sker det langt senere. Børn bliver ofte først renlige om dagen og senere også om natten.

At træne renlighed bør altid ske i et samarbejde med barnet. Der skal være plads til små uheld og det er vigtigt at støtte barnet og aldrig skælde ud, hvis og når det går...

Læs mere i Babylex

Vugge - møbel

En vugge er en lille babyseng, der kan vugges/gynges. At bruge en vugge har mange fordele, da det er med til at stimulere barnets ligevægtsorgan og dermed har betydning for barnets videre udvikling. Samtidig er en vugge ofte mindre end en tremmeseng, hvilket er med til at gøre den tryg for baby at sove i - mange børn kan sove i en vugge de første 3-4 måneder.

Der findes mange forskellige vugger på markedet, og i mange familier er en vugge også noget, der går i arv. Nogle vugger...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog til far - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

tusind tak for en eminent brevkasse, den har jeg fundet og finder meget trøst og viden i.

Mor til dreng 16 måneder


Annonce