Svar: Græder sig i søvn - 4 mdr.
Kære Elvisa
Tak for dit brev og din fine beskrivelse af jeres lille dreng og de ting I har været igennem :)
For mange kokke fordærver maden siger man og måske er et af jeres problemer, at I får og har fået mange forskellige ting at vide ... Nu hvor I spørger mig, så er det jo blot endnu en fagperson at tage stilling til ...
Man kan diskutere hvorvidt jeres dreng skal have lov til at spise som han har lyst til eller om man skal holde igen. I forhold til hans gylpetendens, så er det vigtigt at give ham små hyppige måltider, som han kan holde i sig fremfor at give ham større mængder på en gang, som så gør at han gylper det hele op. Når man har et barn der gylper meget, kan det derfor være fornuftigt at holde lidt afstand mellem grød og mælk og forsøge at 'køre det i stram snor' som du selv skriver.
MEN, han skal naturligvis også have nok og det er vigtigt at medtænke hvorvidt hans gråd og uro også kan skyldes behov for lidt mere mælk ...
Når jeg ser din plan for dagen, så får han 5 flasker dagligt og 2 måltider skemad. Han drikker konsekvent mellem 100-150ml af en flaske - det vil sige at han indtag af mælk ligger mellem 500-750ml. Da han vejer 7,6 kg, er hans døgnbehov som minimum 750ml og ofte faktisk omkring 1150ml. Altså faktisk det dobbelte af hvad han får nu.
Jeg er således til dels enig i at det er bedre han få mindre og holder det i sig end at han får mere og gylper det op. Men det er ret vigtigt at sikre sig at hans gråd og uro ikke skyldes et reelt behov for mere mælk. Den ekstra væske kunne måske også gøre at hans mave begyndte at fungere bedre ...
Det er naturligvis et problem, hvis han er forstoppet, fordi det også vil påvirke hans indtag af mælk. Hvis man har forstoppelse er der jo et pres på mave og tarm og så har man ikke lyst til at indtage ekstra meget mad/mælk ...
Siger han selv fra overfor mælken? Altså når du giver ham en flaske med 150ml, er det så ham selv der stopper efter 100ml og har du en idé om hvorfor han så gør det? Er det fordi han ikke kan rumme mere i sin mave på grund af f.eks. forstoppelse eller er det fordi han lader sig forstyrre og ikke kan koncentrere sig om flasken eller hvad handler det om? Det er vigtigt at du gør dig nogle overvejelser her.
Mit forslag til en dagsplan, for et 4 måneders barn der får skemad 2 gange dagligt, vil normalt se således ud:
Tidlig morgen 06: Flaske og sover videre
Formiddag 9: Flaske og puttes til formiddagslur, sover her 1½-2 timer
Frokost 11-11.30: Grød af ris, majs, hirse, boghvede, quinoa, gerne med lidt frugtmos (det er også godt til at holde maven igang), vand af kop.
Flaske og puttes til middagslur ca kl. 13 - tidspunktet varierer efter hvor lang en formiddagslur han har taget. sover her dagens længste lur, sover måske 2½-3 timer som han også nogle gange gør :)
Eftermiddag 16-16.30: Flaske
Sover dagens 3. lur, som ofte er en tidlig aftenlur og dagens korteste lur.
Aften 18.30: ...
... Grøntsagsmos, vand af kop
Flaske og puttes til natten ca kl. 20. igen varierer tidspunktet lidt efter hvor sen en powernap han har taget sen eftermiddag/tidlig aften.
Sen aften 23-24: Flaske, som spises mere eller mindre i søvne.
Midt nat 03: Behøver måske en flaske her, de fleste børn er 6 måneder inden de kan sove igennem uden mælk midt nat. Men hvis han kan er det jo super og det lyder som om at I faktisk godt kunne arbejde lidt på dette ... modsat, hvis han vågner og søger, så giv ham flasken netop for at få hans indtag af væske sat op og dermed forhåbentlig få lidt gang i maven. Det hele hænger jo sammen.
Som du kan se så eftermader jeg ikke med mme. Han får som udgangspunkt grød når han vågner af sin formiddagslur og får så først flasken inden han skal sove igen. Der når således at gå 1½ og nogle gange 2 timer imellem de to ting - det samme gælder om aftenen.
Mit forslag til jer er altså at du prøver at se på hans indtag over hele dagen, fortsat forsøger at køre en nogenlunde stram plan hvad angår tidspunkter for mad osv. Men samtidig også giver ham ekstra væske. Det kunne faktisk godt være at mere mælk ville gøre at han ikke længere grad sig i søvn og at han også ville kunne sove mere end 30 minutter før han vågnede og græd ...
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Du spørger hvorfor han vågner efter kun 20-30 minutters søvn og min umiddelbare tanke er at han har svært ved at skifte fra en søvnfase til en anden.
Det bedste du kan gøre er ikke at tage ham op, men i stedet forsøge at få ham til at sove videre der hvor han er puttet i første omgang. Det er her vigtigt at han er puttet fra din favn og ned i sin seng eller barnevogn imens han lige har registreret, hvor han er lagt.
Han skal puttes med et fast ritual, klud, beroligende ord, kærtegn eller lignende så han genkender dette og forbinder det med at skulle sove. Det skal være samme ritual hver gang han puttes, både dag, aften og nat.
Læg dine hænder på ham, så han kan mærke at du er der. Lad dine hænder have lidt tyngde på hans krop, hold evt. hans hænder og arme samlet ind til kroppen og hjælp på den måde din barn til fysisk ro. Lidt det samme som soveposen gør, bortset fra at jeres sovepose har arme, så han kan godt ligge og flagre med dem. Dine hænder hjælper ham til større fysisk ro :)
Det er fint at putte ham i barnevognen og trille ham en tur, så han på den måde holdes sovende. Det vil her være rigtig fint, hvis du stille og roligt kan nå frem til at han kun skal trilles lidt for at overgive sig til søvnen. Tril barnevognen, hold pause, afvent, hør om han klynker og tril igen, hvis han ikke siger noget holder du vognen stille, hvis han klynker triller du lidt igen, beroliger, vugger og holder atter pause. Ved hele tiden at trille lidt, holde pause, afvente, så lærer du din dreng at han ikke behøver være i bevægelse for at sove.
Håber mine tanker og plan for dagen hjælper videre på vej og ikke skaber større forvirring.
Rigtig meget held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Giv dit barn den bedste start!
Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier
Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Tun og børn
Har du børn mellem 0 og 14 år, er det vigtigt, at du serverer masser af forskellig fisk for dem – men nye beregninger viser, at børn under 3 år bør få andre typer fisk end tunbøffer og udskæringer fra andre store rovfisk samt dåsetun.
Problemet med tunbøffer og andre store rovfisk er, at selv ved indtag af en lille mængde, kan barnet få kviksølv i en mængde, der kan skade barnets udvikling.
Alle børn op til 14-års alderen bør styre uden om tunbøffer og andre...
Nysgerrighed børn
At være nysgerrig er den egenskab, der giver barnet nye erfaringer, og dermed får barnet til at udvikle sig og blive mere intelligent. Små børn er født som små forskere, der er rigtig gode til at undre sig over ting de møder og være nysgerrige på den verden, der omgiver dem.
Et barn skal derfor ikke stoppes i at udforske verden, men skal have lov til at undersøge og bibeholde sit naturlige anlæg for nysgerrighed. Det lille barn skal således opfordres til at føle, gribe, smage og...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen.
Tusind tak for dine tidligere svar som er virkelig brugbare.
Jeg er glad for din tilgang til barnet. Synes det kan virke meget frustrerende at der stilles store krav til de små og at der er en holdning til at man bare skal tage "kampen" med dem og dermed have sig et ulykkeligt barn. Så hvor er jeg glad for at have dig!
Med venlig hilsen
Pernille, mor til dreng på 6 måneder