Svar: Droppe sutten og smide bleen
Kære Camilla
Tillykke med at du venter dig igen, det lyder rigtig dejligt - jeg har også et december og et aprilbarn, skønt, skønt :o)
Der er ingen tvivl om at det er uhensigtsmæssigt at fjerne sutten, at fjerne bleen og at blive storebror på samme tid. Det må anbefales at I kun gør en ting af gangen ...
For at starte med sutten, så lyder det som om at den er en kær ven for jeres dreng. Især i den mørke tid, og nu hvor han springer middagsluren over og naturligt er mere træt sidst på dagen. Han skal have den lidt endnu, men brugen skal trappes ned.
Det bedste man kan gøre er nemlig at at minimere brugen af sutten. Det handler f.eks. om at man ikke får sut i løbet af dagen, men kun når man skal sove. Det er her en god idé at give sutten en fast plads og vise og forklare barnet, at "Nu lægges sutten her, så får du den, når du skal i seng."
Derudover kan det være en god idé at læse lidt bøger om det at sige farvel til sin sut. Det kan være lettere at læse om et barn i en bog og 'tale om den anden' end at skulle tale om sig selv og på den måde kan man stille og roligt godt få drejet samtalen ind på barnets sut og at behovet for den måske ikke er så stort mere.
Af børnebøger findes der mange muligheder:
"Gi´mig så min sut!" af Tony Ross, om den lille Prinsesse (kendt fra TV) som ikke vil af med sin sut.
"Farvel sut" af Ulrik T. Skafte, om Tobias der altid har haft en sut, men nu er han 3½ år og sutterne skal hænges på suttetræet til julemanden og det er ikke let.
"Jeg vil have min sut" af Kathleen Amant, om Anna der ikke må få sut, far og mor siger at hun kun må få sutten, når hun skal sove - men så kan man jo hugge lillebrors ...
Eller "Lykkesutten" af Uri Orlev, om Jonathan der elsker sin sut også selvom mor og far siger han er for stor. En dag kommer onkel på besøg og han har en sut i en kæde om halsen - en lykkesut.
Og mange mange flere, - en tur på biblioteket og I er hjulpet godt på vej:o)
Prøv også at tale lidt med ham om, hvorvidt de andre børn i børnehaven bruger sut og hvor sutterne er henne. Nogle børn ...
... giver jo sutterne til en onkel, andre til tandlægen, julemanden, nogle hænger sutterne på et suttetræ som ofte står flere offentlige steder ... Måske har jeres dreng selv en idé om, hvad der skal ske med sutten, når han er færdig med at bruge den.
Og man kan naturligvis også indgå en aftale med barnet - f.eks. at barnet hænger sin sut på suttetræet i skoven og får et stykke legetøj, som barnet måske har ønsket sig længe. Man skal bare huske på, at legetøjet nok ikke giver den trøst og nærhed som sutten gav og det er vigtigt at man søger for stadig at være der for barnet, når sutten savnes og anerkender dette savn :)
Med hensyn til renlighed så er det en fysiologisk proces som han modnes til og der er her tre faser. I første fase kommer barnet og meddeler at det har lavet i bleen og gerne vil have en ren ble på. I næste fase kommer barnet og fortæller "nu tisser jeg" og i sidste fase når barnet at sige til lige inden. Det lyder ikke som om at jeres dreng er igang med disse faser og jeg tænker I skal passe på ikke at presse ham. Der er tid nok, det vil være rigtig fint at øve renlighed til sommer, hvor han kan løbe omkring udenfor i et par badebukser :)

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Det bedste tidspunkt at træne renlighed på er hvis barnet selv kommer og meddeler at det er parat. Derudover er det en forudsætning at barnet er i stand til at holde sig tør i mindst 3 timer.
Jeg anbefaler derudover at man bibeholder bleen og giver barnet faste toilet tider i stedet, når tidspunktet er rigtigt. Det giver barnet nederlag at fjerne bleen og tisse i bukserne igen og igen, men det giver barnet en oplevelse af succes, hvis barnet har en ren og tør ble.
Barnet skal ikke spørges "skal du tisse?" for så siger barnet nej og tisser i bukserne 10 minutter senere. Barnet skal følges på toilettet som en naturlig del af hverdagen og på de tidspunkter hvor vi andre normalt også tisser. Man tager barnet i hånden og siger "kom, vi skal lige ud at tisse inden vi kører!" og så gør man det, det er sådan reglen er både for barn og for voksne :)
Håber I kan bruge dette videre, fortsat held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om renlighed:
12. december 2024 | Renlighed | 2 år, 9 mdr.
Kære Helen Endnu engang kunne jeg godt tænke mig at høre dine tanker om en...
2. november 2024 | Renlighed | 3 år, 10 mdr.
Hej Helen. Jeg har en kæmpe udfordring med min søn på 3 som bliver 4 til...
Viden om børn:
Kostfibre og børn
Det lille barn kan få diarré og løs afføring af at få for mange kostfibre. Især hvis barnet spiser grød og brød med hele kerner, eller rå grøntsager og meget frugt, kan barnet få for mange kostfibre.
Små børn må gene spise fuldkorn, men det anbefales, at de også spiser andre kornprodukter, da de let kan få for meget kostfiber. Når barnet i 8 måneders alderen begynder at spise brød, så bør ca. halvdelen af brødet være rugbrød og fuldkornshvedebrød og resten varieres mellem hvidt...
Allergi børn
Børn fødes ikke med allergi, men alle børn kan få allergi, og det er vigtigt at forebygge allergi i hverdagen.
Allergi er ofte en arvelig sygdom, som tit knytter sig til astma, høfeber, børneeksem og fødevareallergi. Hvis forældre eller søskende har allergi eller har haft behandlingskrævende allergi, så vil risikoen for, at et nyt lille barn også får allergi være større. Men selvom I ikke har allergi i familien, vil der være 5-10% risiko for, at jeres barn udvikler allergi.
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...