Annonce

Annonce

Svar: Vil ikke falde i søvn alene


14. januar 2010

Kategori:
Alder:
21 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Hej

Børn vil naturligt omkring 1½ års alderen opleve mere og mere af verden. De er fysisk mere mobile og kommer længere omkring, er i stand til at klatre op, men stadig ikke i stand til at komme ned. De begynder således at få lidt mere farefornemmelse, netop fordi de finder ud af at verden er større. De kan falde at slå sig, noget gør av, mor og far kan blive væk osv.

Alle dagens oplevelser skal bearbejdes i drømme, og der skal gives slip på dem for at kunne lægge sig til at sove.

Jeg kan ikke se hvor meget jeres dreng sover i løbet af dagen og hvad tid I putter ham, men I skal naturligvis sikre sig at han ikke sover for lang en middagslur og at han ikke bliver puttet for tidligt. Det vil i denne alder være fint med en lur der ligger mellem kl. 12-14 og et puttetidspunkt omkring kl. 20.

For mange børn er det utroligt dejligt at mor eller far sidder ved sengekanten, holder i hånden, stryger over håret, kærtegner blidt og bare viser at de er tilstede. Netop fordi jeres dreng er så fysisk aktiv i løbet af dagen, så får han ikke samme fysiske kontakt som han gjorde tidligere og det at sætte sig og putte og nusse, kærtegne om aftenen kan være guld værd - det som om at hans krop falder til ro med det.

Nogle gange gør det dog at ...


Annonce

... barnet slet ikke kan slappe af, men hele tiden vil underholdes eller man kan komme i den situation, at barnet ligger og lurer på om mor eller far bliver der eller om de går. Barnet ligger altså og kæmper mod søvnen for at se hvad der sker.

Det kan derfor nogle gange være en god idé bare at være til stede i værelset eller i gangen lige uden for døren. Tage strygetøj eller lignende med op, gøre noget andet men være der og så stille og roligt sige "mor er lige her, nu skal du sove, natnat" og "læg du dig ned igen" så det ikke nødvendigvis er mor eller far som kommer og lægger ham ned hver gang, men så han selv gør det og finder ud af at det er det I vil have samtidig med at I jo så er der for ham og betrygger ham i at det er helt okay.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Og så skal I skal vise ham at I er der og ikke gå fra ham men i stedet være i nærheden og lave noget praktisk. Det signalerer at der ikke sker noget spændende nu. Mor og far har noget kedeligt at lave, der er ikke noget sjov for dig. Du skal altså stille dig på hans værelse eller lige udenfor i gangen, hvor han kan se og høre dig - så du ikke går fra ham, så du er der, men så han samtidig lærer at ligge trygt og roligt i sin seng, fordi det er det han skal nu.

Fortsat held og lykke med det projekt!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

22. april 2025 | Sovevaner | 14 mdr.

Nu 14 måneder og i seng på anden måde - del III

Hej Helen, Det er ikke lykkedes for os.. i to aftener fald han i søvn...

Læs hele brevet og Helens svar


13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.

Gråd i barnevogn - del 2

Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Mor kan ikke putte - 10 mdr.

Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.

Overgang ud af tremmeseng

Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

13 mdr og i seng på anden måde - del II

Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Bug Buster

Bug Buster er en metode til at fjerne hovedlus. Joanna Ibarra fra den velgørende organisation Community Hygiene Concern i London har udviklet denne metode og princippet i i Bug Busting er, at du i en og samme arbejdsgang får tjekket for hovedlus og også får fjernet lusene.

Metoden bygger på viden om lusenes adfærd og udvikling og på benyttelse af tættekam, almindelig shampoo og hårbalsam. Behandling med insekticider er således overflødig.

Du kan købe "Bug Buster"...

Læs mere i Babylex

Tænder

Der er stor forskel på, hvornår børn får deres første tænder. Nogle bliver født med en tand eller to. Andre er over et år før den første tand melder sig.

De fleste børn får dog deres første tænder omkring 6 mdr.´s alderen og vil have et komplet sæt tænder omkring 3 års alderen, dvs. 20 tænder.

Mange børn får ondt i gummerne, når tænderne bryder igennem. Her kan det hjælpe med en bidering, eller noget koldt at bide i f.eks. et stykke agurk. Skær en skive agurk på...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen,

Hvor er det altså fedt, at kunne skrive alle sine dumme og til tider overflødige spørgsmål her, og så få et godt og brugbart svar fra dig.

Venligst Susan, mor til Anna 13 måneder


Annonce