Svar: Vågner hver 3. kvarter om natten
Kære trætte mor
Når jeg ser din plan for dagen så ser den umiddelbart rigtig fin ud, hvad angår indtag og tilbud om mad. Det er meget fint at du supplerer din datters hapsere med grød og mos, så du sikrer dig at hun får mad nok. Netop fordi det kræver stor koncentration af hende, at spise mad i stykker :)
Men hendes væskeindtag, hendes indtag af mælk lyder til at være i underkanten. Du skriver at du er stoppet med at amme om natten og det er i princippet fint nok. Det er også ganske udmærket at far tager over og putter hende, da han ikke dufter af bryst/mælk - men jeres datter har sandsynligvis brug for enten at blive ammet eller få en flaske sen aften, for at få væske nok. Hendes opvågninger kan altså godt skyldes behov for mælk, selvom hun ikke virker søgende mod brystet, når hun vågner ...
Har I overvejet en flaske? Vil hun tage det? Man kan naturligvis overveje om man skal introducere dette med den alder hun har nu, men fordelen er at mme mætter mere end modermælk og at det derfor hos nogen giver en større ro og derfor også længerevarende søvn.
De fleste børn er 10 måneder inden de kan nøjes med kun 2 amninger dagligt ... og at hun netop virker søgende om natten og med kun 3 kvarters mellemrum, kunne godt tyde på øget væskebehov.
Mit forslag er derfor at du ammer hende eller i stedet vælger at give hende en flaske sen aften kl. 23-24, for at fylde hend ekstra godt op til natten. Hun behøver ikke blive vækket, men kan spise mere eller mindre i søvne eller hun kan få sin mælk når hun alligevel har en af sine opvågninger omkring midnat.
Derudover spiller hendes alder og udvikling naturligvis også ind. Hun er jo nu i separationsfasen, hun drømmer mere og søger mere fysisk kontakt end tidligere. Det er derfor naturligt ...
... at hun har mange opvågninger om natten og også siger mange lyde, ligger uroligt osv. og det er ikke det hele I skal reagere på.
I princippet må hun godt ligge og små klynke lidt i drømme eller ligge og mosle rundt, flytte på sig selv, trille om på maven og sove videre der. Det er helt normalt for hendes alder. Men hvis hun er ked af det og tydeligt har brug for jeres hjælp for at komme videre i søvnen, så skal I naturligvis hjælpe hende.
Hvis I tror at I forstyrrer hinanden og at I som forældre måske kommer til at reagere lidt for hurtigt på hendes lyde om natten, så kan det være en god idé at sove i hvert sit rum, hvis man har mulighed for det.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
En mulighed, hvis I sove sammen er, at I bruger beroligende lyde som "sshh" eller "sssåå" - de samme beroligende ord som I bruger når hun skal sove. Det at gentage disse små rituelle ord gør at hun lige registrerer at I er der og lærer at falde til ro med bevidstheden om dette og ikke fordi I hjælper hende med at blive flyttet, lagt ned, få dynen om sig osv. Det er noget med at få minimeret hendes behov for jeres hjælp om natten.
MEN igen en balance, fordi hun har den alder hun har og netop får sig lagt i stillinger hun ikke kan komme væk fra, får sparket dynen af men ikke er i stand til at putte den om sig igen osv. Hun har brug for jeres hjælp til dette.
I kan også overveje hendes søvn om dagen, som naturligt også vil påvirke hendes nattesøvn. Hun bør sove ca 45 minutter om formiddagen og ca 1½-2 timer over middag. Efter kl. 16 bør hun ikke sove og en evt. 3. lur der ligger her vil naturligt påvirke natten. Enten ved at hun går meget sent i seng, står meget tidligt op eller - at hun vågner op om natten.
Jeg håber at ovenstående hjælper videre på vej, fortsat held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Olívy - meget mere end bleskift
Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Stå selv
Mange børn kan slet ikke vente på at komme op i lodret stilling og vil allerede i 5-6 mdr´s alderen gerne trække sig op ved mors eller fars hænder. Når det lykkes er det dejligt med en hoppetur på mors og fars ben.
Vær dog opmærksom på at barnet skal være noget ældre før det er stærkt nok til selv at kunne holde sig oprejst. Først omkring 10 mdr´s alderen rejser de fleste børn sig ved møbler og andre faste steder.
At barnet vil stå, betyder ikke at barnet er parat...
Kræsenhed
Når barnet er kommet i gang med skemaden, så er det meget vigtigt at introducere så meget forskelligt af familiens mad som muligt.
Når barnet først er blevet 1 år, så er appetitten og lysten til at smage noget nyt ikke særlig stor.
Prøv altid at servere det samme for barnet som I selv spiser og se altid ud som om I nyder maden. Lad være med at vise barnet for meget interesse, men lad det spise uden at presse det.
I må respektere at der er noget mad,...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.