Annonce

Annonce

Svar: Vågner hver 3. kvarter om natten


14. januar 2010

Kategori:
Alder:
8 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære trætte mor

Når jeg ser din plan for dagen så ser den umiddelbart rigtig fin ud, hvad angår indtag og tilbud om mad. Det er meget fint at du supplerer din datters hapsere med grød og mos, så du sikrer dig at hun får mad nok. Netop fordi det kræver stor koncentration af hende, at spise mad i stykker :)

Men hendes væskeindtag, hendes indtag af mælk lyder til at være i underkanten. Du skriver at du er stoppet med at amme om natten og det er i princippet fint nok. Det er også ganske udmærket at far tager over og putter hende, da han ikke dufter af bryst/mælk - men jeres datter har sandsynligvis brug for enten at blive ammet eller få en flaske sen aften, for at få væske nok. Hendes opvågninger kan altså godt skyldes behov for mælk, selvom hun ikke virker søgende mod brystet, når hun vågner ...

Har I overvejet en flaske? Vil hun tage det? Man kan naturligvis overveje om man skal introducere dette med den alder hun har nu, men fordelen er at mme mætter mere end modermælk og at det derfor hos nogen giver en større ro og derfor også længerevarende søvn.

De fleste børn er 10 måneder inden de kan nøjes med kun 2 amninger dagligt ... og at hun netop virker søgende om natten og med kun 3 kvarters mellemrum, kunne godt tyde på øget væskebehov.

Mit forslag er derfor at du ammer hende eller i stedet vælger at give hende en flaske sen aften kl. 23-24, for at fylde hend ekstra godt op til natten. Hun behøver ikke blive vækket, men kan spise mere eller mindre i søvne eller hun kan få sin mælk når hun alligevel har en af sine opvågninger omkring midnat.

Derudover spiller hendes alder og udvikling naturligvis også ind. Hun er jo nu i separationsfasen, hun drømmer mere og søger mere fysisk kontakt end tidligere. Det er derfor naturligt ...


Annonce

... at hun har mange opvågninger om natten og også siger mange lyde, ligger uroligt osv. og det er ikke det hele I skal reagere på.

I princippet må hun godt ligge og små klynke lidt i drømme eller ligge og mosle rundt, flytte på sig selv, trille om på maven og sove videre der. Det er helt normalt for hendes alder. Men hvis hun er ked af det og tydeligt har brug for jeres hjælp for at komme videre i søvnen, så skal I naturligvis hjælpe hende.

Hvis I tror at I forstyrrer hinanden og at I som forældre måske kommer til at reagere lidt for hurtigt på hendes lyde om natten, så kan det være en god idé at sove i hvert sit rum, hvis man har mulighed for det.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


En mulighed, hvis I sove sammen er, at I bruger beroligende lyde som "sshh" eller "sssåå" - de samme beroligende ord som I bruger når hun skal sove. Det at gentage disse små rituelle ord gør at hun lige registrerer at I er der og lærer at falde til ro med bevidstheden om dette og ikke fordi I hjælper hende med at blive flyttet, lagt ned, få dynen om sig osv. Det er noget med at få minimeret hendes behov for jeres hjælp om natten.

MEN igen en balance, fordi hun har den alder hun har og netop får sig lagt i stillinger hun ikke kan komme væk fra, får sparket dynen af men ikke er i stand til at putte den om sig igen osv. Hun har brug for jeres hjælp til dette.

I kan også overveje hendes søvn om dagen, som naturligt også vil påvirke hendes nattesøvn. Hun bør sove ca 45 minutter om formiddagen og ca 1½-2 timer over middag. Efter kl. 16 bør hun ikke sove og en evt. 3. lur der ligger her vil naturligt påvirke natten. Enten ved at hun går meget sent i seng, står meget tidligt op eller - at hun vågner op om natten.

Jeg håber at ovenstående hjælper videre på vej, fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.

Gråd i barnevogn - del 2

Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Mor kan ikke putte - 10 mdr.

Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.

Overgang ud af tremmeseng

Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

13 mdr og i seng på anden måde - del II

Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...

Læs hele brevet og Helens svar


9. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

Få vores 13 mdr søn i seng på en anden måde

Hej Helen, Vi er førstegangs forældre til Bertram på 13 mdr. Han er lige...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Psykisk udvikling børn

Lige fra dit barn bliver født, er det aktivt kommunikerende. Det har brug for at blive taget op, holdt om, trøstet og beroliget, snakket med, kærtegnet osv.

Børn vil altid have brug for at blive set og hørt. De har brug for at vide, at de har en vigtig plads i familien, og at det er dejligt at være sammen med dem. Barnets psykiske udvikling skal støttes, fra barnet er nyfødt og hjælpeløst, og til det vokser op og gradvist bliver mere og mere selvstændigt.

I en...

Læs mere i Babylex

Vugge - vugning, bevægelse

At blive vugget, vippet og bevæget er med til at stimulere det lille barns vestibulærsans, også kaldet labyrintsans. Denne sans udvikles tidligt i graviditeten, og det ufødte barn får stimuleret denne sans, når moderen bevæger sig rundt. Når den gravide mor går omkring, så bliver barnet naturligt vugget og bevæget i livmoderen.

Det indre øre består af to dele: Balanceorganet og sneglen (Cochlea). Disse to dele kaldes med en fællesbetegnelse for labyrinten. Balanceorganet består...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog til far - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen,

Mange tak for dit gode svar - vi har nu fulgt dine anvisninger og det var en overraskende nem proces - 2 nætter tog det af vænne flasken fra vores datter og nu spiser hun som aldrig før - TUSIND TAK for dit lille skub.

Mange hilsener
Vibeke, mor til pige på 21 måneder


Annonce