Annonce

Annonce

Svar: Kravle, rejse sig og søvn


14. januar 2010

Kategori:
Alder:
9 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Udvikling.

Kære Jette

Det tager tid at lære at kravle og rejse sig ved tingene. Det kræver stor styrke og balance og det skal nok komme ...

Når jeres datter er i kravlestilling, så sæt jer med knæene støttende mod hendes fodsåler, så hun holdes i stillingen med benene bukket under sig. Hold hende om livet og hjælp hende med at vugge frem og tilbage, det er fra den vuggende stilling at hun lærer at vægtoverføre fra ben til arm og begynder at flytte på sig, begynder at kravle. Hun skal altså vugge først og det må I gerne hjælpe hende med.

For at få hende til at hoppe og bukke sine ben, så vil det være rigtig godt at I cykler med benene. Syng f.eks. "hjulene på bussen" imens I cykler. Det er normalt først i 9-10 måneders alderen at børn lærer at bøje i benene for at komme ned at sidde igen og det er faktisk meget svært at lære. Så jeres datter er ikke bagud her, hun er stille og roligt igang.

Prøv også at lade hende hoppe på jeres skød, så hun støder fra med benene og løftes op, så hun får fornemmelsen af den lidt gyngende, hoppende bevægelse. Hvis I har en stor gymnastikbold, så prøv at lade hende 'hoppe' på den og lad hende mærke at bolden giver lidt efter, når hun rammer den med fødderne.

At rejse sig ved ting kræver i første omgang mange armkræfter. Faktisk vil de fleste børn starte med at trække sig op ved hjælp af deres arme, holde godt fast og på den måde få benene strakt og komme op at stå. Tremmesengen er ofte stedet hvor dette udforskes rigtig meget, fordi barnet har let ved at få fat og netop trække sig op ved tremmerne.

Med hensyn til søvn og indtag af mælk, så kan der naturligvis godt være en sammehæng her og jeg vil derfor sende dig en plan for dagen, som den kan se ud i jeres datters alder:

Tidlig morgen 05: Flaske og sover lidt videre

Morgen 7.30: Havregrød, vand af kop.

Formiddag 9.30: ½ bolle med smør, ost i stænger, frisk frugt i hånden og/eller lidt frugtmos, vand af kop.

Formiddagslur

Frokost ...


Annonce

... 11.30-12: Rugbrødshapere med forskelligt smørbart pålæg, gerne fiskepålæg, suppleres med kogte pastaskruer, ærter, majs, gulerod, ½ hårdkogt æg, stykker af frikadelle osv. Kan derudover suppleres med lidt grøntsagsmos med kød eller fisk, så du er sikker på at hun bliver fyldt godt nok op. Vand af kop.

Puttes til middagslur ca kl. 13.30

Eftermiddag 16: ½ bolle med smør, lidt tykmælk med frugtmos, revne æbler, rugbrødsdrys eller lignende, frisk blød frugt i hånden, vand af kop.

Aften 18: Familiemad, ris, pasta, kød, fisk, grøntsager, sovs af forskellig slags. Der skal være mad i små stykker og mad i større stykker og mad som moses. Vand af kop.

Suppleres evt. men en grød som en del af putteritualet.

Flaske og puttes til natten 19.30-20


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ: "Helens bog om gråd og trøst" med masser af råd om bl.a. børn med kolik, high need babies, mareridt, raserianfald og separationsangst.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Sen aften 23-24: Flaske

Som du kan se indgår der fortsat 3 flasker i døgnet, de ligger ofte tidlig morgen, aften og sen aften. Det er altså flaskerne om dagen der forsvinder først, netop for at give plads til mere mad i løbet af dagen.

I 10 måneders alderen skrues ofte ned til 2 flasker i døgnet (=400ml) og de vil ofte ligge aften og sen aften eller aften og meget tidlig morgen. Det afhænger helt af barnet og hvordan I trives bedst.

Jeg anbefaler normalt at man i første omgang prøver at skrue indtaget af mælk lidt ned. At du f.eks. giver 200ml til natten som du plejer og så giver du stille og roligt mindre og mindre kl. 24, så hun begynder helt at kunne undvære flaske der. Den tidlige morgenflaske flyttes så ofte frem, så hun får den tidligere end nu, det vil sige at hun f.eks. begynder at kunne sove med en flaske kl. 20, springe 24 flasken over og i stedet får flaske kl. 04. Hun begynder altså at kunne sove fra kl. 20 til 04 uden at få mælk, og sover så videre til dagen starter med grød.

Nogle børn får som sagt også flaske aften og sen aften og så er det den tidlige morgenflaske som afkortes og tilsidst helt udelades.

Håber du kan bruge dette videre, fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:

3. april 2025 | Udvikling | 4 år, 5 mdr.

Social angst og skoleudsættelse

Kære Helen. Vi er altid meget glade for dine svar. Der er lidt tid til mit...

Læs hele brevet og Helens svar


23. marts 2025 | Udvikling | 10 mdr.

Start i dagpleje - reaktion

Hej Helen Vores dreng, som nu er blevet 10 måneder, er startet i dagpleje....

Læs hele brevet og Helens svar


17. februar 2025 | Udvikling | 11 mdr.

Dagplejestart - 11 mdr.

Hej Helen Vores dreng på knap 1 år startede i dagpleje 6. januar, så han har...

Læs hele brevet og Helens svar


10. februar 2025 | Udvikling | 9 mdr.

Bekymring for sproglig og motorisk udvikling

Hej Helen Jeg skriver da jeg er bekymret for min søn. Han er idag 9...

Læs hele brevet og Helens svar


6. februar 2025 | Udvikling | 15 mdr.

Sidder ofte i W-stilling

Kære Helen Jeg har et kort spørgsmål i dag. Min datter, som nu er blevet...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Zoneterapi

Zoneterapi er en alternativ form for behandling, som bruges i flere situationer.

Nogle oplever, at det virker smertelindrende under fødslen, og andre synes, det hjælper, når deres barn græder meget på grund af mavekneb eller lignende.

Zoneterapeuter findes mange steder. Hvis man ønsker at få zoneterapi under sin fødsel, kan man spørge på fødestedet, om en jordemoder kan tilbyde dette. Hvis man ønsker at bruge zoneterapi til sit barn, så skal man selv finde en...

Læs mere i Babylex

Brystbetændelse

I daglig tale bruges betegnelsen brystbetændelse om to tilstande i brystet - det der egentlig er tilstoppede mælkegange, som er en ikkeinfektiøs tilstand i brystet og så en infektiøs brystbetændelse.

Tilstoppede mælkegange opstår ofte fordi amninger springes over eller fordi barnet ikke har fået "tømt" brystet tilstrækkeligt, måske fordi barnet dier med forkert teknik.

Infektiøs brystbetændelse opstår ofte, fordi det er gået hul på brystvorten, hvorved der er...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og søvn som er sprængfyldt med praktiske råd om hvordan du får dit barn til at sove.

Det siger medlemmerne ...

Hej

Så er Viggas mor på banen igen og sidder her med smil på læben og tænker over at du fik ret igen..... du har en fantastisk brevkasse og jeg ville være helt lost uden den :))

Tak for en dejlig brevkasse og undskyld jeg ikke kan gøre mine breve kortere :))

Med venlig hilsen
Viggas mor


Annonce