Brev:
Bordskik - 2 år, 3 mdr.
Kære Helen.
Vores dreng på 2 år og 3 måneder spiser ligesom vi kan læse os til at mange børn gør i den alder: som vinden blæser! Nogle gange kæmpe portioner og andre gange ingenting. Ting, han afviser den ene dag, skovler han ind dagen efter, når det serveres som rester.
Vi har forstået, at det skal man bare tage roligt, og vi presser derfor aldrig på (han kan altid få lov at få en skive rugbrød med smør, hvis han ikke vil have noget af det, der står på bordet, men vi laver aldrig specielle retter til ham, han må spise det, vi andre får). Resultatet er en altid god og hyggelig stemning ved vores middagsbord, og vi krydser bare fingre for, at det er nok til på et tidspunkt at give ham nogle mere stabile og ikke-kræsne spisevaner.
Men vi ved ikke, om vi tager hyggen for langt...med andre ord: vi er simpelthen i tvivl om, hvor meget bordskik vi kan kræve af ham i hans alder. Vi vil jo gerne give ham gode spisevaner og lære ham almindelig bordskik. Vi er dog i tvivl om, hvornår vi skal gå i gang med at indøve lidt mere bordskik. Især to ting snakker min mand og jeg en del om:
* Skal vores dreng bare have lov til at forlade bordet, så snart han er færdig, eller skal vi til at træne det her ...
... med, at man bliver siddende, til alle er færdige? Som det er nu, får han lov at gå fra bordet og gå i gang med at lege, når han er færdig med sin mad (hvilket han altid er, før vi voksne er det). Har du nogle gode råd til, hvordan man træner dette? Vi vil fortsat gerne holde den gode stemning ved bordet.
* Han har en 'uvane' med at spise lidt, gå fra bordet og så ville op og spise lidt mere senere (eksempelvis et kvarter efter at han er gået fra bordet, altid før der er ryddet af). Nogle gange er det klart en overspringshandling (eksempelvis for at undgå at skulle ud og have ren ble på, hvilket han ikke gider for tiden), andre gange sætter han en stor portion mad til livs, når han så får lov at komme til bords igen.
Indtil videre har vi ladet ham få anden runde, også fordi jeg ikke synes, at jeg har haft meget effekt ud af at forsøge at forklare ham, at man skal spise sig mæt første gang man sætter sig til bords. Min umiddelbare fornemmelse er, at han er lidt for lille til at forstå, at konsekvensen, hvis han går fra bordet, er at der ikke kommer mere mad. Kan du mon hjælpe os med nogle gode råd....eller skal vi bare acceptere, at det er sådan, han spiser for nuværende?
Med venlig hilsen
Stine
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:
13. april 2025 | Opdragelse | 22 mdr.
Håndtering af selvstændighedsalder og aftenputninger
Kære Helen Jeg skriver til dig igen om vores datter på 22 måneder, som i...
10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.
Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....
10. april 2025 | Opdragelse | 22 mdr.
Reaktion på at være blevet storesøster
Kære Helen Jeg skriver til dig igen om min datter på 22mdr som er blevet...
4. april 2025 | Sovevaner | 22 mdr.
Opfølgning på opvågninger om natten - 22mdr
Kære Helen Tak for dit svar vedr. mit brev om min datters opvågninger....
4. april 2025 | Sovevaner | 22 mdr.
Kære Helen Jeg skriver til dig om min datter på 22mdr. Hun er generelt en...
Viden om børn:
Citrusfrugter
Hvis man har allergi overfor græspollen, så kan man nogle gange reagere på citrusfrugter som appelsiner og klementiner. Reaktionen vil ofte være kløe og hævelse af læber, mund og svælg. Og det bedste man kan gøre er ikke at spise de citrusfrugter, som man reagerer på.
Nogle børn vil også reagere med rødt udslæt om munden, når de spiser citrusfrugter. Det skyldes normalt frugtsyren, som generer barnets lidt sarte hud og handler således ikke om at barnet ikke tåler...
Overtøj til børn
Vindtæt og vandtæt overtøj, som flyverdragt, jakke og overtræksbukser er ideelt, når børn skal lege ude og det er køligt.
Luffer eller vanter sættes fast i ærmet med trykknap eller specielle spænder, som man køber netop til formålet. Snore, halstørklæder og bælter er for farligt. De kan medføre at barnet hænger fast, når det klatrer rundt og bevæger sig i leg, og det kan i værste tilfælde medføre, at barnet hænger fast og bliver kvalt. I stedet for halstørklæde kan man købe en...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen
TAK for din fantastiske brevkasse! Jeg har overhovedet ikke tal på, hvor mange gange jeg har hentet uvurderlig hjælp ved at læse dine svar på alle mulige problematikker om tør hud, sutteflaske, søvn, afføring, øjenbetændelse osv. osv.
1000, 1000 tak!
Du gør livet nemmere for nybagte forældre og deres afkom. 😊
De bedste hilsner fra
Lise, mor til dejlige Anna på snart 5 mdr.