Annonce

Annonce

Svar: Græder om natten - 2 år


13. januar 2010

Kategori:
Alder:
2 år

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Nana

Din datter forstår godt at noget kan være farligt og hun oplever mere end tidligere modstand i hverdagen. Det handler både om at hun motorisk bevæger sig rundt uden problemer, hun klatrer op, finder ud af at der er langt ned, hun løber og falder og slår sig osv.

Hun oplever også at du går fra hende hver dag, at hun er overladt mere eller mindre til sig selv i vuggestuen. Selvom hun godt ved at du kommer igen og selvom hun godt ved at de voksne passer på hende, så er hun stadig meget på egen hånd og det bliver hun naturligt mere bevidst om.

Modstanden får hun fra de andre børn, når de skubber til hende, tager legetøjet fra hende, måske bider eller slår. Modstand får hun også når I siger "nej!" og holder fast i hende, fordi der er noget hun ikke må.

Der er altså mange ting, som påvirker hende i øjeblikket og som gør at hun naturligt søger dig lidt ekstra og også drømmer mere. Alt hvad hun oplever om dagen skal jo bearbejdes i drømme og nogle børn vil faktisk helt ned i 18 måneders alderen vågne med skrig og det kan virke som om at de har næsten mareridt, selvom det naturligvis ikke er mareridt, som man oplever hos 3-4 årige børn :)

Så ud over de ting du selv har overvejet, så er der altså udviklingsmæssige ting der gør at hun lige nu har natlige grådanfald og det er naturligvis vigtigt at I forsøger at berolige og betrygge, så godt I kan.

Mange børn vil i 2-3 års alderen vægre sig mod at skulle sove, de har ikke lyst til at falde i søvn alene og vil gerne have at man sidder der, holder i hånden osv.

De fleste børn vil også i 2-3 års alderen begynde at kravle ud over tremmesengen og det vil her være en god idé at skifte til en åben seng, af sikkerhedsmæssige grunde. Netop det at barnet fornemmer at det kan stige ud af sengen og komme ind til forældrene om natten, kan gøre barnet ekstra tryg og gøre at hun bedre kan falde til ro.

Hvis hun ikke er ked af sin tremmeseng, så behøver I ...


Annonce

... ikke udskifte den endnu, skifter I den ud, så risikerer I jo også at hun vil stige ud af sengen hele tiden. Sålænge hun er glad for sin seng og sengen størrelsesmæssigt passer til hende, er der absolut ingen grund til at skifte til en åben og større - men på sigt, kan I have det med jer.

Når hun skal sove, er det en god idé at sidde ved siden af sengen eller på sengekanten, hvis hun har en åben seng og give hende fysisk kontakt. Læs så en historie og tal også lidt om dagen der er gået, hvad hun har oplevet af gode ting og mindre gode ting, så I ligesom hjælper hende med at få tømt sit hoved for tanker. Ingen af os kan falde i søvn, hvis vi har tankemylder og en masse ugjorte ting. Derfor er det vigtigt at hjælpe hende med lige at tænke dagen igennem, få tingene afsluttet og så derefter lægge sig til at sove. Hvis hun ligesom er 'blevet tømt for tanker' så vil hun sandsynligvis også bedre kunne sove om natten.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Herefter må I så sige godnat, betrygge hende i at hun roligt kan sove, at I er der, passer på hende osv. men at det er sengetid nu :o) Når I så går, så skal hun naturligvis kunne høre jer, døren skal stå på klem, hun skal have en lille natlampe på værelset osv. og kalder hun på jer, kommer hun ud efter jer, så tager I hende i hånden og følger hende stille og roligt tilbage til sengen igen - og igen, og igen ... :o)

Nogle gange må man lade barnet komme ind mellem forældrene og sove om natten, fordi barnet drømmer og har behov for den ekstra tryghed det giver at ligge tæt. Et alternativ til dette, kan være en madras på gulvet. I kan derfor overveje om I har plads til dette, så hun - hvis hun ikke kan beroliges til at sove videre i sin egen seng - kan komme ind til jer på en madras og sove videre der. Det kan være lettere at komme tilbage til eget værelse igen fra en madras på gulvet, end det er at komme fra forældresengen (smørhullet) til egen seng.

Håber mine tanker hjælper videre, fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Fedt

Små børn har brug for fedt i maden. Det anbefales at tilsætte en tsk fedtstof i hver portion hjemmelavet mad. Det er udmærket at skifte imellem de forskellige typer fedtstof som olie, smør og plantemargarine.

Efter 1 års alderen kan barnet fortsat have behov for at få lidt ekstra fedtstof. Det er især i familier, hvor man spiser meget magert og gerne vil at barnet skal have sunde spisevaner fra starten.

I mager mad er der mange grøntsager, frugt og brød og kun lidt...

Læs mere i Babylex

Suttekæde

En suttekæde er en kæde, som holder sutten ved barnet. Den fungerer ved at den sidder både på sutten og sættes fast i barnets tøj. Det kan være meget praktisk for forældrene, men kæden skal opfylde visse krav, for ikke at være farlig for barnet.

Sikkerhedsstyrelsen tester jævnligt suttekæder og det er desværre ikke alle suttekæder, der lever op til sikkerheden.

Det anbefales at:

- En kæde må ikke være mere end 22 cm lang, da barnet så kan få den...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tak. Jeg tænker tit på, at jeg i dine svar bliver betrygget i, at jeg ser rigtigt - jeg har et barn, som har et stort tryghedsbehov.

Det er som om at der for tiden er en trend der går på, at vi skal lave 'godnat og sov godt' på vores børn, sætte dem i skammekrog (eller tænkeboks eller hvad man kalder dem) når de ikke gør som vi vil have de skal gøre. Mon det er alle de tv udsendelser om nannys der redder verden for en familie, hvor alt er gået galt, som har tændt op under de ideer?

Hvor er det ærgeligt, at vi skal blive sådan i tvivl om, at det vores instinkt fortæller os om vores børn. Og hvor er det bare fantastisk rart, at du i dit virke hjælper, støtter og betrygger os, som har brug for at blive bekræftet og rådgivet i en retning, som vi kan være med på uden at hjertet bløder.

Tak for det!

Kærlig hilsen
Mor.


Annonce