Annonce

Annonce

Svar: Aftenrutine og sovevaner


11. januar 2010

Kategori:
Alder:
5 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Anja

Der er for mig at se intet i vejen for at du ammer din datter, lader hende falde fuldstændig til ro og derefter putter hende, hvor hun lige registrerer at hun lægges i sin seng, triller om på siden og falder i søvn. Faktisk synes jeg det er en rigtig god måde at putte hende på og jeg er ikke tilhænger af at børn skal græde sig i søvn.

Så vil du ikke godt lade være med at slå dig selv oven i hovedet og tro at du gør noget forkert, men i stedet lytte til dit hjerte og gøre det, du føler virker og som virker rigtigt!

For at din datter kan falde i søvn med andet end brystet og dermed puttes af far, så kan det være ganske udmærket at putte hende med en flaske om aftenen. Da I allerede har introduceret flasken, så synes jeg det er en rigtig god idé. Det vil netop kunne få far mere på banen.

Derudover kan du godt give hende en putteklud der dufter af dig, en klud som du har sovet med et par nætter og som du konsekvent bruger hver gang du ammer hende. Kluden ligger ved hende og brystet, når hun spiser og den følger med hende fra din favn ned i egen seng. På sigt er kluden altså en del af hendes putteritual og det at skulle overgive sig til søvnen og kluden er på samme måde som flasken, noget hun kan have med sig uanset hvem der putter. Samtidig er kluden god fordi den gør hende uafhængig af at skulle have mælk for at falde i søvn.

Det vil være en rigtig god idé at du forsøger at arbejde på to lure dagligt + en powernap. Da hun ofte sover en meget lang middagslur så kan du overveje om hun evt. skal vækkes her, så den sidste powernap ikke kommer til at ligge ...


Annonce

... så sent. Alternativt kan middagsluren ligge lidt senere end nu og varer den længde den plejer og så kan hun måske begynde at kunne nøjes med kun to lure dagligt. Mange børn er 6 måneder før de kan springe deres powernap over, men måske din datter godt kan det nu.

En plan for dagen ser således ud:

Tidlig morgen 06: Ammes og sover videre i mors seng

Formiddag 9.30-10: Ammes og puttes til formiddagslur, sover ca 45-60 minutter som nu. Puttes altså en lille smule senere end du gør normalt.

Frokost 12: Grød med frugtmos, vand af kop.

Ammes og puttes til middagslur ca 13.30 og sover 2-3 timer som nu.

Eftermiddag 16-17: Ammes


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Og powernappen begynder måske at kunne blive sprunget over fordi hun sover lidt senere hele dagen igennem. Hvis middagsluren er meget kort en dag, så vil hun naturligt nok have brug for en powernap sidst på eftermiddagen og det er okay, så går hun bare senere i seng den dag.

Powernappen her springes altså ofte over

Aften 18: Grøntsagsmos, vand af kop.

Ammes eller flaske og puttes herefter til natten 19-19.30, puttes i sin egen seng

Sen aften 23-24: Ammes eller flaske og sover videre i egen seng

Nat 03: Evt. amning. De fleste børn er 6 måneder inden de kan undvære mælk midt nat. Hvis hun får flaske omkring midnat vil hun måske kunne sove længere uden at skulle have mælk igen, da mme mætter mere end modermælk.

Jeg håber at mine tanker og min plan for dagen giver dig et realistisk billede af hvad du kan forvente af din lille datter med den alder hun har :)

Fortsat held og lykke med hende, håber ovenstående giver lidt ro :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Olívy - meget mere end bleskift

Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

NIPT, Non-Invasiv Prænatal Test

NIPT, Non-Invasiv Prænatal Test er en blodprøve, som kan være et alternativ til kvinder, der har fået tilbudt, men ikke ønsker at få foretaget moderkageprøve eller fostervandprøve.

NIPT kan tidligst tages, fra du er mindst 10 uger henne, og det skal være bekræftet af en ultralydsundersøgelse. NIPT er en blodprøvetest for kromosomafvigelse hos fosteret. I den gravides blod findes DNA fra fosteret i en blanding med den gravides DNA. Med en avanceret analyse af en blodprøve fra den...

Læs mere i Babylex

Donorhjælp

Hvis man ikke kan blive gravid på almindeligvis, så kan man benytte sig af en donor. Og i Danmark er der to muligheder:

1. Donor med sæd:
Kvinder der ikke har nogen mandling partner eller hvor den mandlige partners sædkvalitet ikke kan anvendes til befrugtning, har mulighed for at blive gravide med en sæddoner.

Sæddonation kan både være anonym og åben. På lægeklinikker vil den normalt være anonym, hvor man kan få åbne donorer på jordemoderklinikker.

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og opdragelse, som giver dig praktiske råd til alt det, der er så svært.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tusind tak for dine tidligere svar som er virkelig brugbare.

Jeg er glad for din tilgang til barnet. Synes det kan virke meget frustrerende at der stilles store krav til de små og at der er en holdning til at man bare skal tage "kampen" med dem og dermed have sig et ulykkeligt barn. Så hvor er jeg glad for at have dig!

Med venlig hilsen
Pernille, mor til dreng på 6 måneder


Annonce