Svar: Vægt, amning, kost, drømmeri og udvikling
Kære mor
Tak for dit brev og alle dine tanker.
der er absolut intet bekymrende omkring din datters vægt og længde, det passer meget fint sammen :) Jeg kan godt logge mig på din profil og se i barnets bog, hvordan lillepigen ligger og hun ligger rigtig fint - ingen problemer der.
Med til historien hører jo også perioder med sygdom og derfor naturligt mindre indtag af mad og så synes jeg faktisk det lyder så fint med dagsplanen, hun lyder til at spise rigtig fint og alderssvarende.
Det er korrekt at hun stille og roligt skal væk fra amningerne om dagen, men hendes ekstra søgen mod brystet kan sagtens hænge sammen med hendes alder og udvikling og netop den begyndende 'mor-søgning' du også har læst om. I første omgang vil jeg foreslå dig at du forsøger at undvære amningen inden formiddagslur og her tilbyder et mellemmåltid i form af lidt frugt, ½ bolle med lidt smør og så lidt vand at drikke inden hun så puttes til sin lur. De dage, hvor det er svært at nå og hvor hun er for træt, så puttes hun bare uden - det er helt fint :)
Amningen inden middagslur kan du bibeholde lidt endnu, så får hun mælken fordelt over hele døgnet, får den ekstra væske og sover måske også lidt længere midt på dagen. Det er helt fint, hvis hun nu begynder at sove en kortere formiddagslur og en lidt længere middagslur - så begynder hun også at kunne springe sin sidste powernap over. Enkelte børn bibeholder denne sidst lur og det er okay, så længe det ikke påvirker hendes nattesøvn.
Stille og roligt fjernes så amningen tidlig morgen og sen aften og den sidste amning der ryger er normalt amningen inden putning om aftenen og i 1 års alderen vil den ofte kunne erstattes af en kop mælk og en godnathistorie :)
Det vil sandsynligvis passe meget fint med 3 amninger dagligt når din datter er 9 måneder - f.eks. inden ...
... middagslur, aften og så en gang i løbet af natten og når hun så bliver 10 måneder kan du skære amningen i løbet af natten eller amningen om dagen helt væk, så hun kun ammes 2 gange dagligt.
Det er naturligt at børn i denne alder drømmer mere og kan vågne op med gråd om natten og søge mor og/eller brystet. Det er fint at du ammer hende der, gør det kortvarigt, få hende til at finde roen og sove videre og så i stedet springer morgenamningen over. Helt okay at gøre sådan. Drømmene og den natlige uro er ofte voldsomme i 8-10 måneders alderen og aftager så ofte igen stille og roligt. I 18-20 måneders alderen kommer så ofte igen en periode med opvågninger og gråd om natten - sådan vil det være i perioder fremover - men der er som sagt tale om perioder.
Det er super godt fortsat at give hende mos, ved siden af mad i stykker, så du er sikker på at hun bliver fyldt godt nok op og det er helt fint at hendes indtag ligger på mellem 1-2 dl. og varierer lidt fra dag til dag.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
At din datter lige tjekker op med dig og sikrer sig at alt er okay er blot tegn på at hun og du har en fin tilknytning. Hun bruger dig som sin sikre base og når hun fornemmer at du er rolig og uden bekymring for hvad der sker, så spejler hun sig i det og bliver naturligt også selv mere rolig. Samtidig er hun måske en pige, som i sin personlighed har let ved kontakt med mange mennesker og nyder at være sammen med mange. Det er der jo forskel på, vi er alle forskellige.
Det behøver således ikke være spor i vejen med at din datter ikke bryder i gråd, når hun møder fremmede. Det kan godt komme senere, nogle børn reagerer mere kraftigt i den alder hvor de begynder at gå og for andre er det ikke noget man mærker særlig meget til.
Jeg håber du kan bruge mine tanker lidt videre og har fået lidt ro med på vejen, fortsat held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om diverse:
28. oktober 2024 | Diverse | 4 mdr.
Kære Helen Tusind tak for dit sidste svar, det gav ro herhjemme! Men nu...
12. oktober 2024 | Diverse | 2 mdr.
Kære Helen Min veninde og jeg har fået vores drenge med kun en uges...
31. august 2024 | Diverse | 2 år, 6 mdr.
Hej Helen. Har lige brug for at hører dine tanker, omkring min bekymring til...
13. juni 2024 | Diverse | 2 år, 6 mdr.
Kære Helen. Min datter på 2 år og 6 måneder går i en vuggestue med cirka 25...
Viden om børn:
Rodfrugter
Især i de kolde efterårs- og vintermåneder er rodfrugter rigtig gode. Rodfrugter er sunde, nærende og giver god smag til mange vinterretter og så har de farver og en naturlig sødme, som mange børn sætter stor pris på.
Pastinakker og jordskokker er lyse, gulerødder orange, og rødbeder har en farve, der kan variere fra det violette over i det vinrøde, alt efter hvordan de tilberedes.
Det danske klima er godt at dyrke rodfrugter i og det er som udgangspunkt en god idé...
Børn i bilen
Der er fem gode huskeregler, når du skal transportere dit barn i bilen:
1. Det er vigtigt at barnets autostol passer til både barn og bil. Tag derfor både barn og bil med, når du køber autostol.
2. Sørg for at autostolen sættes korrekt fast. Følg brugsanvisningen og stram selerne så godt til som muligt, så stolen er godt fastspændt til sædet i bilen.
3. Vælg bagudvendt autostol så længe som muligt. Det er mest sikkert for barnet.
4....
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.