Annonce

Annonce

Svar: Mos af frugt og grøntsager


10. januar 2010

Alder:
4 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Sandra

Førhen i tiden anbefalede man altid at fryse ned i isterningebakker og komme i frysepose - præcis som du har gjort. Men det har været fremme det sidste års tid, at man ikke bør gøre dette, man skal i hvert fald se sig godt for og vælge isterningebakken med omhu. Man risikerer nemlig at isterningebakken frigiver skadelige stoffer som for eksempel phthalater, der menes at være hormonforstyrrende.

Isterningebakker er normalt lavet til kun at fryse vand og kan ikke bruges til fødevarer. Derfor anbefales det at købe plastbøtter beregnet til babymos eller frysning af fødevarer, hvis man ønsker at fryse babymad.

Det var bare lige en lille oplysning, håber ikke det ødelægger dit gode humør :)

Egentlig er jeg ikke den store tilhænger af at man laver store portioner og fryser ned. Det er jo netop vigtigt at barnet får så stor en variation som muligt og stille og roligt får mad, der tager udgangspunkt i familiens mad. Hvis man laver en stor portion grøntsagsmos og fryser den ned, så vil barnet få samme mos aften efter aften, hvorimod hvis man laver mos af de grøntsager man som familie alligevel selv står og tilbereder om aftenen, så får barnet naturligt større variation.

Du kan naturligvis godt koge kartofler i mikroovnen, men om det er hurtigere tror jeg umiddelbart ikke. Hvis I andre får kartofler, gulerødder, ærter, majs, broccoli eller lignende milde grøntsager, så kan du ligeså godt koge lidt ekstra til din datter og blende det direkte inden servering.

Kartoffelmos bliver bedst, hvis det bliver pisket og det laves meget let ved at koge et par kartofler godt møre, tilsætte lidt fedtstof og så piske med lidt mælk (udmalket modermælk eller modermælkserstatning) til mosen er lind og fin.

Alle andre grøntsager kan du fint blende, det er kun kartofler som let bliver lidt klæge af at blive blendet ...

Frugt og grøntsager kan normalt sagtens holde sig i fryseren (-18 grader) i 6 måneder. Kødfars eller fiskefars 1-2 måneder, fersk kød og fisk længere tid, det kommer lidt an på hvad det er. Hakket kød kan normalt holde sig ca 4 måneder, fede fisk 2-3 måneder, magre fisk 3-6 måneder.

Hvis man laver en ret og stiller den i køleskab, så kan den holde sig et døgn. Det gælder f.eks. grød som man ikke kan fryse. Du kan derfor lave dobbelt portion, servere den ene halvdel og stille resten på køl til næste dag. Når din datter er godt igang med grød og mos vil du med fordel også kunne lave en grøntsagsmos om aftenen, give den ene ...


Annonce

... halvdel der og anden halvdel til frokost næste dag. Om aftenen vil hun så kunne få en ny slags grøntsager med udgangspunkt i den mad I andre spiser der.

Hvis du vælger at fryse ned i mindre portioner, så skal du være opmærksom på at det kan være en god idé at fryse mosen ren, det vil sige en mos bestående af grøntsager og kogevand og så tilsætter du først fedstof og mælk, når du varmer det op. Man kan godt fryse mosen med mælk, men det kan være lidt sværere at justere konsistensen af mosen ind, når den først har været frosset. Der sker også et lille tab af næringsstoffer ved frysning.

Når din datter bliver 6 måneder skal hun jo til at have lidt kogt kød og fisk i sin grøntsagsmos og her anbefales det at dette optøs i køleskab eller i koldt vand. Optøning i varmt vand frarådes på grund af bakterievækst. Det anbefales derudover at grøntsagsmos optøes direkte i gryden, fordi man derved bevarer vitaminerne bedst.

Du kan f.eks. lave små kødboller, som du fryser ned og har liggende i fryseren, så du en gang imellem kan tage en sådan op, optø den i køleskab og tilsætte den grøntsagsmosen inden servering - men igen kød og fisk bør også varieres og du kan derfor også med dette tage udgangspunkt i den mad I andre spiser. Kødbollerne i fryseren skal altså bruges, hvis I andre får noget der ikke kan bruges til mos en dag.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Når du starter er det ofte en god idé at starte med grød og det kan være en god idé at begynde med en helt ren grød uden tilsætning af frugt. Det kan være f.eks. en ren risgrød eller majsgrød, så hun til at begynde med lige kan vende sig til at spise med ske og ikke bombarderes med en masse smagsvariation oveni.

Det er normalt godt at starte med grød formiddag eller frokost, der hvor hun virker udhvilet, frisk og parat. Start med 4-5 skefulde og følg efter med mælk på de tidspunkter hvor hun normalt får det. Grøden kommer således ved siden af hendes normale mælkeindtag, det erstatter ikke hendes flasker.

Når det går godt med grøden så øger du hendes indtag stille og roligt og begynder at variere ved at tilsætte forskellige slags frugtmos og også give hende forskellige typer af grød. Når hun kan spise en lille dl. så vil det være meget fint at du begynder at give hende to gange dagligt. Grøden til frokost bibeholdes og du introducerer så grøntsagsmos til aften. Det er bedre at hun spiser 3/4 dl. 2 gange dagligt end at hun spiser 1½ dl. på en gang.

Jeg håber at ovenstående hjælper videre på vej, fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste

Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Hvilket måltid, hvornår?

Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...

Læs hele brevet og Helens svar


22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Vil ikke skemaden

Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?

Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Virker konstant sulten

Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...

Læs hele brevet og Helens svar


6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.

Te til børn

Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Køkkenhygiejne

Når man laver mad til småbørn er god køkkenhygiejne særligt vigtig. Små børns forsvar overfor bakterier er mindre end voksnes, og derfor får børn lettere ondt i maven eller får en maveinfektion.

- Undgå at sprede bakterier mellem madvarer. Hold f.eks. rå grøntsager adskilt fra råt kød, så der ikke kommer jordbakterier på kødet, og så der ikke kommer bakterier fra kødet på grøntsagerne.

- Hold også rå madvarer adskilt fra mad, der er klar til at blive spist. Det...

Læs mere i Babylex

Ammestillinger

Prøv dig frem med forskellige ammestillinger. Du kommer til at bruge mange timer på at amme og derfor er det vigtigt, at du gør dig det så behageligt som muligt.

Det er godt, hvis du kan hvile dig samtidig med at du ammer barnet og det er vigtigt, at du slapper af og ikke spænder i kroppen, hvis mælken skal løbe frit.

Sørg for god støtte til ryg og arme, når du sidder op, så du ikke får spændinger i skuldrene. Sid i en god stol, brug evt. puder i forskellige...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen,

Tusind tak for svar. Selvom jeg inderst inde godt ved, at der nok ikke er det store at gøre ved vore urolige nætter - andet end at vente på hun bliver større - så er det altid rart at vende det med dig alligevel.

Jeg synes det er så synd, at du aldrig ser alle de små søde, som vi snakker om. Så her er ihvertfald et billede af vores lille datter - det glade barn.

Kærlig hilsen Stine


Annonce