Svar: Nedtrapning af flasker - 12 mdr.
Kære Sanne
Med hensyn til mælk og mælkebehov i 1 års alderen så skriver sundhedsstyrelsen: "Efter 1 år gives letmælk, ca. ½ liter om dagen. Det er ikke nødvendigt at komme op på hele mængden, men kosten lever nemmere op til de anbefalede indhold af vitaminer og mineraler, hvis den indeholder minimum 350 ml mælk eller mælkeprodukter om dagen. Det er derfor en god idé at lære barnet at drikke mælk af kop i løbet af andet
halve leveår." (Citat: Anbefalinger for spædbarnets ernæring 2005).
Det er altså letmælk som normalt anbefales efter 1 års alderen og samtidig anbefales det at mælken gives af kop. Når man giver flaske, så bør den indeholde modermælkserstatning og det bør stille og roligt trappes ud og overgå til lidt letmælk af en kop.
Hvor tidligt man kan gå væk fra flaske er lidt forskelligt, ofte i 12-14 måneders alderen og det vil være rigtig fint, hvis du ikke fjerner flaskerne med det samme men i stedet vælger at trappe ned. Ved at give ham mindre og mindre vil han forhåbentlig også begynde at føle mere naturlig tørst i løbet af dagen. Jeg tænker også at du ikke behøver vække ham for at give ham 100ml mme, hvis han sover så lad ...
... ham sove. Så kan det godt være at han vågner kl. 03 og vil have flaske, den kan du så stille og roligt også forsøge at trappe ned og til sidst undvære helt og i den periode hvor han får flasken om natten i stedet, vil han jo kunne undvære flasken helt om morgenen og i stedet starte dagen med en grød.
Flaskerne bør være helt slut inden han bliver 18 måneder synes jeg, men på den måde har du også lidt tid at løbe på. Han vil sandsynligvis meget hurtigt selv foretrække en kop mælk og en godnathistorie fremfor en flaske, hvis det er sådan valget er.

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Hans væskebehov er stort og du har ganske givet ret i at han lige nu har brug for sine flasker, for at få væske nok. Men netop i takt med at han bliver ældre, skulle han jo gerne kunne indtage væske på anden vis :)
Man beregner normalt 150ml pr kg han vejer i døgnet (med en minimumsgrænse på 100 ml pr kg.) Det vil sige at hvis han vejer 10 kg, så vil hans døgnbehov være 1500ml, det kan dog accepteres at han ligger mellem 1000-1500ml. Behovet for væske kan jo også variere efter hvor meget han bevæger sig, sveder osv.
Jeg håber du kan bruge mine overvejelser lidt videre, fortsat held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.
Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...
Viden om børn:
Navlestreng
Navlestrengen forbinder dit barn og dig til hinanden, så længe barnet ligger inde i livmoderen. Navlestrengen går fra babys navle til moderkagen, og det via navlestrengen at dit barn får alt det, som barnet har brug for, når det skal vokse og udvikle sig i livmoderen.
Lige efter fødslen vil navlestrengen stadig forbinde dig og dit barn, og navlestrengen fungerer fortsat lidt. Man kan se, at den pulserer, så barnet får den sidste ilt fra moderkagen.
Når moderkagen...
Vitaminer præmatur
Børn der er født præmaturt, det vil sige børn som er født før 37 uge, anbefales følgende kosttilskud:
D-vitamin - 10 mikrogram (400 IE) dagligt. D-vitamin gives som dråber, samt
Jerntilskud:
Fødselsvægt <1500 gram: Ca. 8 mg jern dagligt til 12 måneder
Fødselsvægt > 1500 gram: Ca. 8 mg jern dagligt i 6 måneder.
Børn som får mere end halvdelen af deres ernæring dækket af modermælkserstatning skal have ½ dosis jern, dvs. ca 4 mg hver dag...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen.
Tusind tak for dine tidligere svar som er virkelig brugbare.
Jeg er glad for din tilgang til barnet. Synes det kan virke meget frustrerende at der stilles store krav til de små og at der er en holdning til at man bare skal tage "kampen" med dem og dermed have sig et ulykkeligt barn. Så hvor er jeg glad for at have dig!
Med venlig hilsen
Pernille, mor til dreng på 6 måneder