Svar: Svær at få til at spise rigtig mad
Hej med dig
Med den alder din datter har nu, er det vigtigt at hun får mad der smager af noget og som udfordrer hende både i smag, farver, form osv. Maden skal serveres adskilt og hun skal kunne vælge. Det betyder mindre at der glider flest majs ned den ene dag og så pastaskruer den næste, hvis hun bare spiser lidt af det hele, når du ser på hendes indtag over flere dage.
Rugbrød er jo et meget dansk fænomen og ikke noget hun absolut skal have. Hvis hun i øjeblikket hellere vil spise anden form for fiberholdigt brød, så giv hende det. Du må også gerne stadig give hende grøntsagsmos med kød eller fisk som supplement til mad i stykker. Da hendes vægt er nedadgående, så er det vigtigt at sikre hende mad og især energiberiget mad nok.
Medtænk fisk som en del af hendes indtag. Det kan være smørbart pålæg, som makrel, sildepostej, torskerogn, tun eller lignende. Men giv hende også fiskefrikadeller eller stykker af fiskefilet og det er fint at give hende lidt remoulade til :) Giv hende også gerne rejer, muslinger og lignende
Giv hende kød og æg til frokost, så hun får lidt proteiner den vej. Giv hende kogte grøntsager i stykker - kogte ærter, majs, ...
... gulerod osv. så hun igen motiveres af farverne og også kan øve sit pincetgreb.
Giv hende grød om morgenen, suppler evt. med grøntsagsmos til frokost og aften og spiser hun lidt og har brug for ekstra i maven, så giv hende grød som godnatmåltid. Derudover masser af mad i stykker. Det er altså okay at supplere med lidt på en ske, så du sikrer hendes vægtøgning, men kun 1-2 gange grød og resten grøntsagsmos med kød eller fisk. Det kan så være mos fra glas eller hjemmelavet mos/rester fra aftensmaden.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Maden skal som udgangspunkt være den mad du selv spiser og du skal naturligvis sørge for at lave børnevenlige retter. De lidt gammeldags retter med hakket kød og sovs er ofte et hit hos børn. Det kan være boller i karry, kartoffelmos og millionbøf, pasta med kødsovs, lasagne, frikadeller, medister, farsbrød, laks med pesto, rødspættefileter osv. Helt almindelig mad, krydret som du også godt selv kan lide det :)
Holde hendes mælkeindtag nede, så hun nu kun får mælk 2 gange dagligt ellers skal hendes væskebehov dækkes af vand. Får hun for meget mælk vil det naturligt også fjerne lysten til maden fordi det mætter for meget :)
Rigtig meget held og lykke!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Giv dit barn den bedste start!
Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier
Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.
Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...
22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....
17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?
Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...
8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...
6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.
Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...
Viden om børn:
Sutteflaske
For børn der ikke ammes er det vigtigt at man køber en ordentlig sutteflaske. Flasken skal passe til barnet og barnets evne til at sutte.
Det anbefales at man lader barnet "arbejde lidt for føden". Det vil sige at hullet i sutten ikke skal være for stort. Det at barnet skal bruge kræfter på at sutte er vigtigt for kæbernes og tændernes udvikling. Desuden er der en risiko for at barnet kan få ondt i maven, hvis det får maden for hurtigt.
Sutteflaske-sutterne findes...
Hjemmefødsel
Lang de fleste kvinder kan selv vælge, om de vil føde hjemme eller på sygehuset. Der er dog visse undtagelser - hvis du venter tvillinger, hvis dit barn vender forkert, eller hvis der er specielle komplikationer, så vil du blive frarådet at gennemføre en hjemmefødsel. Tal derfor altid med din jordemoder og læge om, hvad du godt kunne tænke dig.
Der kan være mange fordele ved at føde hjemme. Du har f.eks. din egen jordemoder, du er på hjemmebane - hun er på besøg, du er mere...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.