Annonce

Annonce

Svar: Nattesøvn - 14 mdr.


7. januar 2010

Kategori:
Alder:
14 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Emilies forældre

Som udgangspunkt tror jeg ikke, at Emilie kører om hjørner med jer .. :)

Det lyder dog som om at hun har lidt problemer med sin søvn-vågenrytme og det er her rigtig vigtigt at være opmærksom på hendes rytme hele dagen igennem, hvilket jeg kan høre at I også allerede er.

Vores døgn er inddelt i søvnfaser og vågenhedsfaser. Det vil sige perioder hvor hun sover og perioder hvor hun er vågen. En søvnfase betyder egentlig bare den periode som starter når hun er træt og falder i søvn og varer til hun spontant vågner op, fordi hun ikke har behov for at sove mere.

Hver søvnfase indeholder perioder hvor vi sover let og hvor vi sover tungt. Der vil naturligt i vores søvnmønster være en helt fast periode hvor vi sover lettere, hvor vi er mere årvågne. Ofte ligger dette tidspunkt omkring kl. 03 og det er derfor det ofte er lettere for os at stå op og gå ud at tisse osv. på det tidspunkt, end det f.eks. er at skulle stige op en time før vækkeuret ringer.

Det samme mønster har vi om dagen - vi er årvågne og aktive når vi vågner og op igennem formiddagen, frokost og så dykker vi igen midt på dagen. Her har vi brug for en powernap og hvis vi ikke får en så klarer vi det ofte med lidt sukker og en kop kaffe ... :o)

Der er altså en opvågning om natten mellem 02-04 og så er der et dyk igen om dagen ofte også mellem 14-16 ... Det hører med til vores døgnrytme, at det er sådan.

Der kan godt være en sammenhæng mellem jeres datters vågne periode om natten og hvornår hun sover om dagen. Der er, som du også selv er inde på, også en sammenhæng mellem hendes søvnindtag om dagen og hvordan hun sover om natten. Hvis hun sover for meget om dagen, vil hun naturligt have en kortere nattesøvn og nogle gange på den måde at nattesøvnen bliver afbrudt af en vågenperiode.

Hun har en alder nu, hvor hun nogle dage vil have behov for to lure og ...


Annonce

... andre dage vil kunne nøjes med kun en lur. De dage, hvor I lader hende sove om morgenen, hvor hun jo ofte sover rigtig godt, vil hun sandsynligvis kunne nøjes med kun en lur dagligt. De dage, hvor hun bliver vækket og har sovet rigtig dårligt om natten, vil hun have behov for en ekstra lur.

Jeg tænker også at jeres datter måske hører til de børn som sover lidt mindre end gennemsnittet og at I skal arbejde på at hun samlet set ikke sover mere end 2½ time i løbet af dagen. Det vil sige f.eks. 45 minutter formiddagslur og 1½ times middagslur, de dage hvor hun har brug for to lure og ellers så forsøge med kun en lur dagligt som ligger mellem 12-14. Hendes samlede søvnbehov på et døgn ligger måske omkring 13 timer.

Selvom rytmen bør være nogenlunde ens weekend og hverdag, for at hendes indre ur ikke skal blive helt forvirret, så skal I naturligvis forsøge også at lytte til hendes behov. Hvis hun efter en dårlig nat sover længe og det er weekend, så prøv at lade hende sove og vågne af sig selv og giv hende så en middagslur, når hun har brug for det. Sørg dog for at luren ikke bliver for lang og ikke ligger for sent på dagen og put hende så til natten i nogenlunde fornuftig tid som nu. Det kunne sagtens tænkes at en rytme med kun en lur dagligt på sigt ville gøre en ændring hos jer - fordi hun så kun får 'et peak' om natten, hvor hun vågner op og sover mere let og naturligt måske lettere ville kunne lulles til ro igen.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Sørg også for at hun får masser af mad og drikke dagen igennem, så det ikke er sådanne ting der gør at hun vågner og giv hende ikke mad om natten, når hun vågner. Det kan gøre at hun netop begynder at vågne, fordi hendes krop vendes til at have brug for at få noget at spise eller drikke netop der ...

Jeg håber mine tanker hjælper videre på vej, det lyder lidt som om at tiden også arbejder for jer :)

Rigtig meget held og lykke.

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste

Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Uld til børn

En gammel tommelfingerregel lyder, at alle de måneder, som ender på "r", kan uld være en fordel - det vil sige september, oktober, november, december, januar og februar.

Uld har mange fordele:

- Det har blandt andet en rigtig god isoleringsevne, så det hjælper dit barn med at holde sig varm. Uld består af ca. 20 procent fibre og 80 procent luft, og det gør, at ulden isolerer rigtig godt.

- Det kan absorbere 30-40 procent af sin egen vægt i væske. Det...

Læs mere i Babylex

Strækmærker

Under graviditeten oplever mange kvinder at de får strækmærker i takt med at maven vokser.

Har man først fået strækmærker forsvinder de ikke igen, men de bliver som regel næsten usynlige indtil en næste graviditet.

Mærkerne skyldes bristninger i underhuden. De kommer både fordi at maven vokser, men også fordi der sker nogle hormonelle forandringer. De kommer ofte på maven, lårene, brysterne, ballerne og/eller armene, og i starten ses de ofte som rosa eller blålige...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og opdragelse, som giver dig praktiske råd til alt det, der er så svært.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Du har hjulpet mig med at få min datter til at sove i egen seng og sidenhen på eget værelse og det er bare gået SÅ fint! Jeg fulgte dine råd til punkt og prikke og det virkede fra første aften. Jeg er imponeret.

Tak fra Winnie, mor til pige på 8 måneder


Annonce