Annonce

Annonce

Svar: Morgenmad og aftensmad - 12 mdr.


7. januar 2010

Alder:
12 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Gitte

Det er prisværdigt at du laver flere slags morgenmad for at sikre Emilie noget at starte dagen på ... Det er også helt okay at variere det en gang imellem, alle både voksne og børn kan jo køre lidt træt i samme mad dag ud og dag ind - ligesom der også er mad vi godt kan lide og mad vi synes mindre om.

Men, det er som udgangspunkt en god idé at det er dig der sætter lidt dagsordnen for hvad Emilie får at spise og at du ikke laver for mange forskellige retter. Med den alder Emilie har nu og de næste par år frem, vil hun vælge meget impulsivt og skiftet mellem at ville det ene og så pludselig ville det modsatte skifter meget hurtigt. Lige i øjeblikket peger hun på bananen og vil have den, men to minutter efter vil hun hellere have pære og får hun det, ja så er sandsynligheden for at hun hellere vil have æble faktisk også til stede.

Det er naturligvis fint at hun har valg muligheder, men det er vigtigt at begrænse dette, simpelthen fordi hun ikke selv kan overskue det og ikke har den hjernemæssige udvikling der skal til for at kunne tage beslutninger ...

Det kan derfor være en idé at servere en tallerken med lidt forskelligt, så hun kan vælge imellem det udvalg du har givet hende - eller simpelthen at vælge for hende "idag får du havregrød" og så lade hende spise ...


Annonce

... det, hvis hun er sulten. Hvis hun så ikke spiser, så går der heldigvis ikke mere end 1½ time max 2 timer, så får hun formiddagsmåltid og det kan så være noget andet.

Det er netop vigtigt med den alder hun har, at der ikke går lang tid imellem hvert måltid. De små hyppige måltider er stadig meget vigtige og det sikrer hende variation og netop valgmuligheder.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Om aftenen skal du naturligvis sørge for at lave børnevenlig mad, igen med variation og hvor der som udgangspunkt er mindst en ting du ved hun kan lide. Det kan være kogte pastaskruer, et kvart stykke rugbrød eller sovsen, som du ved at hun normalt gerne vil spise. Ved at lade hende gå igang med det hun kan lide og føler sig tryg ved, skabes der naturligt gode vaner omkring måltidet og stille og roligt begynder hun så måske at spise lidt af det andet også.

Det er også en god idé i denne alder at indføre en godnatgrød som en del af hendes putteritual. Ikke i direkte forlængelse af aftensmaden, I skal ikke komme ind i en rutine, hvor hun lærer at lukker hun munden, disker mor op med noget andet. Det handler om at hun skal væk fra sin flaske og i stedet have et nyt ritual, hvor hun får grød, en kop mælk og derefter puttes med en godnathistorie :)

Jeg håber du kan bruge ovenstående lidt videre, fortsat held og lykke med hende :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Hvilket måltid, hvornår?

Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...

Læs hele brevet og Helens svar


22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Vil ikke skemaden

Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?

Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Virker konstant sulten

Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...

Læs hele brevet og Helens svar


6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.

Te til børn

Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Sushi til børn

Børn må gerne få sushi - men der er nogle ting du skal overveje:

- Fisken der bruges skal have været frosset ned til - 20 grader i mindst 24 timer. Der kan forekomme parasitter i fisk og disse dræbes ved frysning.

- Sushien skal fremstilles under hygiejniske forhold. Den bør spises samme dag som den er lavet og køber du den færdigpakket skal du være opmærksom på korrekt opbevaringstemperatur og holdbarhedsdato.

- Børn under 3 år må højst spise 25...

Læs mere i Babylex

Suttekæde

En suttekæde er en kæde, som holder sutten ved barnet. Den fungerer ved at den sidder både på sutten og sættes fast i barnets tøj. Det kan være meget praktisk for forældrene, men kæden skal opfylde visse krav, for ikke at være farlig for barnet.

Sikkerhedsstyrelsen tester jævnligt suttekæder og det er desværre ikke alle suttekæder, der lever op til sikkerheden.

Det anbefales at:

- En kæde må ikke være mere end 22 cm lang, da barnet så kan få den...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen,

tak fordi du eksisterer! I 6,5 måned - siden min søn kom til verden - har jeg benyttet mig af din hjemmesiden og læst adskillige hjælpsomme svar/spørgsmål/artikler mm. Hvilken lettelse i øvrigt, at en del førstegangsmødre føler det samme som jeg selv; overvældet af kærlighed, nervøs, urolig, lykkelig, nysgerrig, komplet for meget etc etc:)

Din kærlige og varme jargon gør, at man straks føler sig tryg i at “dele” ens liv og baby med dig!


Annonce