Svar: Mad og opstart i dagpleje
Kære Michelle
Det lyder dejligt med en "sviger-dagplejer" :)
Med den alder din datter har nu, vil det være rigtig fint, hvis du stille og roligt begynder at trappe lidt ud af amningerne. Det vil normalt være amningen inden formiddagsluren der ryger først og derefter amningen om eftermiddagen. Amningen inden middagslur bibeholdes altså og det samme gør amningerne aften, sen aften og tidlig morgen.
Du skal altså regne med 4 amninger i døgnet med den alder din datter har nu og når hun bliver 8-9 måneder, så vil det være rigtig fint at trappe yderligere ned til 3 amninger dagligt. Disse 3 amninger kan meget fint ligge tidlig morgen, aften og sen aften og på den måde kan du fortsat amme og sikre din datter hendes mælkebehov selvom hun starter i dagpleje.
Om dagen skal hun så have vand af kop og dette til maden og også gerne ind imellem, hvis hun virker tørstig. Det er vigtigt at amningerne ikke erstattes med mælk - de trappes netop ned for at give plads til anden mad :) Nogle vælger dog at bibeholde amningen inden middagslur og hvis dette fungere bedst for jer, så vil du altså skulle erstatte amningen der med en flaske - eller alternativt lidt varm mme af en kop, men det kræver så at hun kan drikke en del ... det lyder dog også til at gå ret godt :)
En plan for dagen i 7-8 måneders alderen ser således ud:
Tidlig morgen 05: Ammes og sover videre i mors seng
Morgen 7.30-8: Havregrød, vand af kop.
Formiddag 9.30: Frugtmos, frisk blød frugt i hånden, ½ bolle med lidt smør, ost i stænger, vand af kop.
Puttes til formiddagslur uden at få mælk
Frokost 11.30: Grøntsagsmos med kød eller fisk, suppleres med små rugbrødshapsere med forskelligt smørbart pålæg, gerne fiskepålæg. Vand af kop.
Puttes til middagslur og ammes i 7 måneders alderen, men i 8 måneders alderen forsvinder denne amning ofte. Hvis din datter virker ...
... til at trives bedst med lidt mælk her, så kan hun få lidt af en kop eller tilbydes flasken inden lur, de dage, hvor hun skal passes
Eftermiddag 15.30-16: En lille portion flerkornsgrød med frugtmos, frisk blød frugt i hånden, vand af kop.
Aften 18: Familiemad, ris, pasta, kød, fisk, grøntsager, sovs af forskellig slags. Mad med bid i og maden skal smage af noget. Der skal være mos og mad i hånden at gumle på selv. Vand af kop.
Ammes og puttes til natten 19.30-20
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Sen aften 23-24: Ammes rigtig godt fra begge sider og sover herefter uden mælk til næste morgen tidlig.
Du må gerne tilbyde din datter vand af kop til alle måltider og du må også gerne give hende vand imellem måltiderne, hvis du skønner at hun kan være tørstig og have brug for lidt ekstra væske.
De fleste børn vil kunne tygge små brødhapsere i 8 måneders alderen og vil i starten få disse med fingrene. De vil i 9-10 måneders alderen øve deres pincetgreb og selv spise hapserne, men de kan også spise med en gaffel i denne alder. De skal hjælpes og guides lidt, men det er fint at forsøge. Du kan godt forsøge med bestik nu - gaffel er fint - jeg har faktisk set børn helt ned i 7 måneders alderen spise med gaffel, men igen, børn er jo meget forskellige og de fleste er 9-10 måneder inden de rigtigt kan finde ud af det. En ske kræver noget mere teknik, her er de fleste børn 16 måneder.
Det er fint med snapseglas, det passer fint i størrelsen til hendes lille mund. Hvis barnet har svært ved at drikke uden at spilde, så kan en tudkop også være en mulighed, men i princippet kan barnet godt lære at drikke uden tud. Når barnet skal til at lære at drikke selv - omkring 12 måneders alderen - vil det være rigtig godt at vælge en kop med to hanke, så barnet skal bruge begge hænder for at holde om koppen.
Håber du hermed er hjulpet videre på vej, fortsat held og lykke med hende :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Giv dit barn den bedste start!
Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier
Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.
Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...
22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....
17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?
Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...
8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...
6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.
Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...
Viden om børn:
Bleskift
Et nyfødt barn skal have skiftet ble ofte, i begyndelsen er det mellem 6 og 10 gange i døgnet.
Før bleskift er det rigtig godt, hvis man har samlet de ting man skal bruge sammen, så det er klar: vaskefad, vaskeklude, rene bleer, håndklæde, undertøj osv.
Spæde børn kan ikke lide at få alt tøjet af, så når bleen skal skiftes, så vil dit barn være mere rolig, hvis du lader det beholde noget af tøjet på imens. Det er derfor smart med bodystockings og lignende som kan...
Øjne og syn hos baby
Nyfødtes øjne er tit hævede og sammenklistrede. Det er helt normalt. Er der vedblivende pus i øjenkrogen, har barnet sandsynligvis en øjenbetændelse og bør ses af lægen.
Helt små børn kan se i en afstand af ca. 30 cm. Det er den afstand, der er mellem moderens bryst og ansigt, når hun sidder og ammer. En nyfødt baby har svært ved at se, og verden virker meget utydelig og sløret. Men så snart den lille kommer til verden, begynder synet at udvikle sig.
Dit barn har...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen
Tak. Jeg tænker tit på, at jeg i dine svar bliver betrygget i, at jeg ser rigtigt - jeg har et barn, som har et stort tryghedsbehov.
Det er som om at der for tiden er en trend der går på, at vi skal lave 'godnat og sov godt' på vores børn, sætte dem i skammekrog (eller tænkeboks eller hvad man kalder dem) når de ikke gør som vi vil have de skal gøre. Mon det er alle de tv udsendelser om nannys der redder verden for en familie, hvor alt er gået galt, som har tændt op under de ideer?
Hvor er det ærgeligt, at vi skal blive sådan i tvivl om, at det vores instinkt fortæller os om vores børn. Og hvor er det bare fantastisk rart, at du i dit virke hjælper, støtter og betrygger os, som har brug for at blive bekræftet og rådgivet i en retning, som vi kan være med på uden at hjertet bløder.
Tak for det!
Kærlig hilsen
Mor.