Svar: Tyvstart på mad og varieret frugtmos
Kære Mies mor
Du bør ikke begynde med øllebrød, havregrød, flerkornsgrød samt forskelligt brød i hænderne før din datter er 6 måneder. Det handler om at brød og de lidt grovere grødtyper jo indeholder gluten.
Gluten kan hos disponerede mennesker fremkalde sygdommen Cøliaki. Gluten findes især i kornprodukterne hvede, rug, byg og havre. Indholdet i hvede er betydeligt højere end i de tre andre kornsorter og majs, ris, boghvede, quinoa og hirse indeholder slet ikke gluten. Man skal være opmærksom på at mannagryn og spelt indeholder gluten.
De bedste grødtyper at begynde med ved 6 måneders alderen er havregrød og øllebrød, netop fordi havre og rug ikke indeholder meget gluten. Derfor er det også en god idé at tilbyde barnet f.eks. ristede rugbrødsbjælker fremfor lyst franskbrød, hvis man gerne vil give barnet noget at gnaske i og øve sig mundmotorisk på.
Med hensyn til grøntsager så må du gerne give din datter forskellige slags grøntsager, men igen gælder at du bør vente med de nitratholdige grøntsager til efter 6 måneders alderen. Hun bør altså ikke få f.eks. ...
... selleri, spinat, fennikel og rødbede og efter 6 måneders alderen kun i begrænset mængde. Men du må gerne variere mellem andre typer grøntsager, udgangspunktet kan være det I andre spiser om aftenen. Det er let og praktisk og giver en naturlig variation netop at bruge det I andre spiser og blende det med lidt fedtstof og mælk.
Ja - min æble-papajamos smager simpelthen så godt, hvis jeg selv skal sige det - også på en quinoagrød (som jo er uden gluten :)) Du må gerne give hende frugt- og bærmos af alle slags, men det skal som du skriver kunne koges, så længe hun er under 6 måneder.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
I 6 måneders alderen kan hun dog godt få lidt frisk frugt og bær mos, som ikke er kogt. Det kan være en moden pære du moser med en gaffel eller et frisk jordbær som moses på samme måde. Det er helt fint. Frugt i større mængder bør dog fortsat koges, så hendes mave bedre kan kapere det :)
Et mellemmåltid ligger normalt på 1/2-3/4 dl. Hvor et hovedmåltid ligger på 1-2 dl. Det er naturligvis ca-tal :)
Rigtig meget held og lykke fortsat, - dejligt at høre om en lille pige med stor appetit :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.
Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...
22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....
17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?
Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...
8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...
6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.
Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...
Viden om børn:
PKU
Phenylketonuri, PKU, er en stofskiftedefekt og det kaldes også nogle gange for "Føllings syge" efter den læge, som opdagede sygdommen i 1934.
I Danmark er det jordemoderen, der efter fødslen, undersøger om barnet har PKU. Dette gøres ved at tage en blodprøve, en hælprøve på alle nyfødte. Prøven skal tages når barnet er mellem 48-72 timer gammel. Får man et positivt resultat på prøven, skal barnet have behandling før det er 2 uger gammelt og indenfor 24 timer efter det positive...
Hoppegynge
En hoppegynge anbefales ikke. Sundhedsstyrelsen skriver: "Til sunde børn frarådes hoppegynge og gangstole, da de forsinker normal udvikling. For handicappede børn gælder særlige regler, spørg sundhedsplejersken, lægen eller fysioterapeuten". Kilde, Sunde Børn, sst. 2003.
En hoppegynge belaster barnets ryg og ben og barnet får ikke en bedre balance af at sidde i en hoppegynge, det er ren underholdning og det kan barnet få på anden måde. Når barnet sidder i en hoppegynge er det en...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.