Svar: Graviditetskvalme - kan man gøre noget?
Kære gravide
Stort tillykke med at du venter dig igen - det lyder dejligt at I skal have en lillesøster eller lillebror - trods dine store problemer med graviditetskvalme ... :)
Det er meget normalt at man som gravid har kvalme de første måneder og nogle kaster også op. Har man det i meget svær grad, så kaldes det for hyperemesis gravidarum og det kan være så alvorligt at det kræver indlæggelse. Simpelthen fordi man ender med at tabe sig, mangler væske i kroppen, bliver udpræget træt og svimmel og i det hele taget har svært ved at klare en almindelig hverdag. Der er jo både dig selv og det lille barn at passe på.
Du skal naturligvis tale med din læge og også jordemoder om problemet og du skal have tjekket dit blodsukker, dine blodværdier, blodtryk osv. så man er sikker på at der ikke er noget der, som man skal handle på.
Du skal også medtænke at stress i hverdagen, manglende ro og hvile, mange bekymringer osv. kan spille ind og gøre kvalmen værre. En anden vigtig ting er faktisk også forstoppelse - det er rigtig vigtigt at din mave fungerer :)
Du kan få medicin som hjælper mod kvalme og sure opstød og du kan tale med lægen om, hvorvidt det vil være nødvendigt for dig.
Men derudover er der lidt råd at følge:
Et gammelt husmoderråd er at spise mandler eller nødder. Du behøver ikke smutte mandlerne, bare tage en håndfuld og tygge dig igennem dem, det kan hjælpe på kvalmen.
Også ingefær skulle kunne have effekt. Ikke at du skal til at ...
... spise ingefær kapsler eller lignende, men at bruge ingefær i madlavningen f.eks. i bagværk eller i sammenkogte retter, det kan hjælpe nogen.
Nogle kvinder oplever også at det hjælper at spise chips. Den salte smag kan være god. Det samme gælder indtag af f.eks. Cola, det oplever mange også har effekt. Men hverken cola eller chips er jo særlig sundt og det er naturligvis vigtigt at du spiser sundt, men lidt kan indtaget og hjælper det, så er det jo godt :)
Kiks og knækbrød er ofte også godt og det er som du skriver en god idé at have det stående ved siden af sengen, så du kan tage lidt inden du står op.
Det anbefales også at holde igen med citrusfrugter på grund af syren, hvorimod andre frugter godt kan have positiv effekt.

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Du skal sørge for at spise lidt og tit og du skal sørge for at drikke mange små slurke dagen igennem. Væske er vigtigt, men du skal naturligvis kunne holde det i dig :)
Drik ikke fede mælketyper og hold generelt igen med fed mad, spis magert, det er bedre for dig.
Nogle har glæde af at drikke lidt te, især kamille, pebermyntete og citronte skulle være godt mod kvalme og det kogte vand kan give lidt ro i maven.
Frisk luft og motion er altid godt. Så prøv at komme ud at gå en rask tur hver dag, gå i haven og leg med storesøster, byg en snemand, træk hende på kælken - det kan være dejligt for jer begge :)
Håber ovenstående hjælper videre på vej, rigtig god bedring og held og lykke fortsat - glæder mig til at følge dig :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Viden om børn:
Babysvømning
Der er mulighed for at gå til babysvømning i de fleste svømmehaller. Der findes også private hjem, med et opvarmet bassin, hvor man har små hold for babyer og deres forældre.
Babysvømning er godt for barnets balance, hvilket har betydning når barnet senere skal lære at sidde, kravle eller gå. Det at være i lunt vand, kender barnet også fra sin tid i livmoderen og når barnet er i vandet stimuleres alle sanser - ikke bare balancen, men også høresansen, lugtesansen (og nogle gange...
Vaccination
De danske sundhedsmyndigheder anbefaler følgende vaccinationer:
- 3 mdr.: Difteri-tetanus-kighoste-polio-Hib 1 og PCV7-1
- 5 mdr.: Difteri-tetanus-kighoste-polio-Hib 2 og PCV7-2
- 12 mdr.: Difteri-tetanus-kighoste-polio-Hib 3 og PCV7-3
- 15 mdr.: MFR 1
- 4 år: MFR 2 (pr. 1. april 2008)
- 5 år: Difteri-tetanus-kighoste-polio revaccination
- 12 år: MFR 2 og til piger HPV 1, 2 og 3
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.