Annonce

Annonce

Svar: Mad, mad og atter mad


3. januar 2010

Alder:
7 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Linda

Dejligt at høre at lillepigen har hørt efter hvad jeg siger og nu er begyndt at følge planen :)

Det vil være rigtig godt, hvis du kunne begynde at variere hendes indtag af grøntsagsmos mere, så hun til frokost får grøntsagsmos hver dage. Det hænger naturligt mere sammen med at få rugbrød og da hun lyder til at være ret god til det med at tygge og kapere mindre stykker gumlet af sin rugbrødsbjælke, så kunne du så småt begynde at give lidt små rugbrødshapsere ved siden af grøntsagsmosen til frokost. Hun skal stadig have sin mos, det er vigtigt, men stille og roligt skal hun også lære at tygge.

Du kan lave grøntsagsmos af alle slags grøntsager: Gulerod, squash, blomkål, broccoli, pastinak, persillerod, løg, jordskokker, kålrabi, hvidkål, peberfrugt, skorzonerrødder, spidskål, rosenkål, savoykål, ærter, majs, grønne bønner, grønkål, porrer, tomater (uden skræl), avokado osv.

Visse grøntsager som f.eks. selleri, spinat, rødbede og fennikel indeholder nitrat. Hun må meget gerne få det, men i små mængder. Det bør ikke udgøre mere end 1/10 af portionen ellers skal det gives med 14 dages mellemrum.

Det er vigtigt at give hende kød eller fisk i mosen både til frokost og til aften og det er udmærket at tage udgangspunkt i den mad I andre spiser, f.eks. koge lidt kylling og hakke det, tage lidt laks, rødspætte eller hvad I nu får og give hende det. Ligesom sovs også er godt tli at give smag. Du kan koge ris og blande i mosen for at give det lidt mere bid og mere struktur og stille og roligt vil det være rigtig fint at du forsøger at mose det med en gaffel i stedet for at blende det meget fint i ...


Annonce

... konsistensen.

Det er lidt forskelligt, hvordan børn har det bedst. Nogle børn spiser fint skemaden moset med en gaffel, andre har det bedre med at få skemaden blendet og så mad i stykker ved siden af som så skal tygges. Her må du prøve dig frem :)

Æbler er hårde og knækker let, derfor sætter de sig lettere fast i halsen end den blødere frugt som f.eks. en appelsinbåd eller båd af blomme eller fersken. Du må dog meget gerne prøve at rive lidt frisk frugt til hende i stedet for mos. Du kan også sagtens give hende mos fra glas, det er ofte økologisk og uden ekstra tilsat hvidt sukker. Den søde smag opnås normalt ved at vælge en æbletype som har en naturlig sødme og så via varmebehandlingen. Du kan se på glasset om der er tilsat sukker, det burde der ikke være :)


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Du kan også give hende frugt og bærgrød med lidt mælk på som en gammeldags frugtgrød. Det kan nogle børn rigtig godt lide. Hun skal naturligvis ikke have for meget, men lidt som mellemmåltid eller dessert en gang imellem er okay og det er godt til at holde maven igang ...

Du kan sagtens selv lave en grovere grød, du kan bruge grovvalsede havregryn, det giver en grovere grød. Men du kan også blande forskellige grød og gryntyper. Du kan blande havregryn, hirseflager og rugmel eller du kan købe f.eks. en 3- eller 5-kornsblanding som man normalt bruger til bagning. Du kan tage en kop af denne blanding og en kop havregryn og stille det i blød i 3 kopper vand i nogle timer inden brug. Du kan f.eks. stille det i blød aftenen i forvejen, så er det fint at varme op, tilsætte mælk og fedtstof næste morgen.

Jeg håber ovenstående hjælper lidt videre på vej, fortsat held og lykke med hende :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste

Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Hvilket måltid, hvornår?

Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...

Læs hele brevet og Helens svar


22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Vil ikke skemaden

Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?

Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Virker konstant sulten

Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...

Læs hele brevet og Helens svar


6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.

Te til børn

Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Vaner og børn

Alle familier har deres egne vaner og rutiner. Det, at tingene gøres på en bestemt måde, giver tryghed for barnet. Et lille barn vil altid have det bedst, når noget er genkendeligt.

Hvis det lille barn skal passes, er det derfor en rigtig god idé, at den der passer barnet, forsøger at efterligne de rutiner og vaner, som barnet kender.

Børn elsker gentagelser og elsker derfor også lege som borte-tit og klappe-kage. De større børn føler stor glæde ved at se den samme...

Læs mere i Babylex

C-Vitamin

Vitamin C findes i frisk frugt, grøntsager og kartofler. Danske børns indtag af vitamin C er normal tilstrækkeligt og Sundhedsstyrelsen anbefaler derfor ikke ekstra tilskud af vitamin C til mature børn.

Præmature børn, dvs. børn født før 37 uge har mindre depoter af jern, vitaminer og mineraler end mature børn. Det gælder især for de fedtopløselige vitaminer A, D, E, K, men også for C-vitamin.

På neonatalafdelingerne vil det præmature barn få ekstra tilskud af...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen,

Tak for en fantastisk hjemmeside. Det er så dejligt at mærke, hvordan du virkelig sætter dig ind i hvert enkelt spørgsmål og du giver nogle rigtigt gode svar!

Tak fra tvillingernes mor


Annonce