Annonce

Annonce

Svar: Mad, mad og atter mad


3. januar 2010

Alder:
7 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Linda

Dejligt at høre at lillepigen har hørt efter hvad jeg siger og nu er begyndt at følge planen :)

Det vil være rigtig godt, hvis du kunne begynde at variere hendes indtag af grøntsagsmos mere, så hun til frokost får grøntsagsmos hver dage. Det hænger naturligt mere sammen med at få rugbrød og da hun lyder til at være ret god til det med at tygge og kapere mindre stykker gumlet af sin rugbrødsbjælke, så kunne du så småt begynde at give lidt små rugbrødshapsere ved siden af grøntsagsmosen til frokost. Hun skal stadig have sin mos, det er vigtigt, men stille og roligt skal hun også lære at tygge.

Du kan lave grøntsagsmos af alle slags grøntsager: Gulerod, squash, blomkål, broccoli, pastinak, persillerod, løg, jordskokker, kålrabi, hvidkål, peberfrugt, skorzonerrødder, spidskål, rosenkål, savoykål, ærter, majs, grønne bønner, grønkål, porrer, tomater (uden skræl), avokado osv.

Visse grøntsager som f.eks. selleri, spinat, rødbede og fennikel indeholder nitrat. Hun må meget gerne få det, men i små mængder. Det bør ikke udgøre mere end 1/10 af portionen ellers skal det gives med 14 dages mellemrum.

Det er vigtigt at give hende kød eller fisk i mosen både til frokost og til aften og det er udmærket at tage udgangspunkt i den mad I andre spiser, f.eks. koge lidt kylling og hakke det, tage lidt laks, rødspætte eller hvad I nu får og give hende det. Ligesom sovs også er godt tli at give smag. Du kan koge ris og blande i mosen for at give det lidt mere bid og mere struktur og stille og roligt vil det være rigtig fint at du forsøger at mose det med en gaffel i stedet for at blende det meget fint i ...


Annonce

... konsistensen.

Det er lidt forskelligt, hvordan børn har det bedst. Nogle børn spiser fint skemaden moset med en gaffel, andre har det bedre med at få skemaden blendet og så mad i stykker ved siden af som så skal tygges. Her må du prøve dig frem :)

Æbler er hårde og knækker let, derfor sætter de sig lettere fast i halsen end den blødere frugt som f.eks. en appelsinbåd eller båd af blomme eller fersken. Du må dog meget gerne prøve at rive lidt frisk frugt til hende i stedet for mos. Du kan også sagtens give hende mos fra glas, det er ofte økologisk og uden ekstra tilsat hvidt sukker. Den søde smag opnås normalt ved at vælge en æbletype som har en naturlig sødme og så via varmebehandlingen. Du kan se på glasset om der er tilsat sukker, det burde der ikke være :)


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Du kan også give hende frugt og bærgrød med lidt mælk på som en gammeldags frugtgrød. Det kan nogle børn rigtig godt lide. Hun skal naturligvis ikke have for meget, men lidt som mellemmåltid eller dessert en gang imellem er okay og det er godt til at holde maven igang ...

Du kan sagtens selv lave en grovere grød, du kan bruge grovvalsede havregryn, det giver en grovere grød. Men du kan også blande forskellige grød og gryntyper. Du kan blande havregryn, hirseflager og rugmel eller du kan købe f.eks. en 3- eller 5-kornsblanding som man normalt bruger til bagning. Du kan tage en kop af denne blanding og en kop havregryn og stille det i blød i 3 kopper vand i nogle timer inden brug. Du kan f.eks. stille det i blød aftenen i forvejen, så er det fint at varme op, tilsætte mælk og fedtstof næste morgen.

Jeg håber ovenstående hjælper lidt videre på vej, fortsat held og lykke med hende :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.

Mad har ingen interesse

Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Graviditet

Det første tegn på, at du er gravid, er normalt udebleven menstruation, eller at du bløder meget lidt. Derudover kan du få kvalme - især om morgenen. Dine bryster kan vokse og blive ømme. Du kan også opleve at være ekstra træt.

Har du mistanke om, at du er gravid, så er det en god idé at tage en graviditetstest. Du bør også altid kontakte din læge, for at aftale tid til en graviditetskonsultation.

Graviditeten varer normalt 40 uger, og lægen vil beregne din...

Læs mere i Babylex

Forkælelse - forkælede børn

Små børn kan kun fortælle dig, at de har brug for din hjælp ved at græde. Et lille barn kan ikke på anden måde give udtryk for, at det har behov for at blive taget op, blive skiftet, få mad, blive pludret med, krammet osv.

Derfor skal du altid reagere, når det lille barn græder. Det er en skrøne, at børn udvikler deres lunger, ved at få lov til at græde. Og det er heller ikke korrekt, at man forkæler et barn ved at reagere på dets gråd, tværtimod.

Små børn kan ikke...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

TAK for din fantastiske brevkasse! Jeg har overhovedet ikke tal på, hvor mange gange jeg har hentet uvurderlig hjælp ved at læse dine svar på alle mulige problematikker om tør hud, sutteflaske, søvn, afføring, øjenbetændelse osv. osv.

1000, 1000 tak!

Du gør livet nemmere for nybagte forældre og deres afkom. 😊

De bedste hilsner fra
Lise, mor til dejlige Anna på snart 5 mdr.


Annonce