Annonce

Annonce

Svar: Fast puttetidspunkt og ritualer


30. december 2009

Kategori:
Alder:
2 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Rikke

Tillykke med den lille pige :)

Børn i 2 måneders alderen vil naturligt sove meget selvstyrende og dagene ligner ikke nødvendigvis hinanden. Man er stadig nødt til at være meget fleksibel, hvad angår tider for spisning og søvn ...

Men lidt rutiner kan man godt indføre og det handler blandt andet om måden I putter jeres datter på. Det er helt relevant i forhold til hendes alder, at indføre et putteritual. Det vil sige skifte hende, give hende mad og putte hende i dynen, i en sovepose (voksi eller lignende), lægge hende med en sutteklud, bruge bestemte kærtegn, beroligende ord osv. så hun stille og roligt forbinder disse ting med at skulle sove.

Jo mere genkendelighed I kan skabe, jo mere trygt bliver det for hende på sigt og genkendelighed kan man meget fint begynde at skabe i 2 måneders alderen.

I må også meget gerne forsøge at arbejde på at hun nu skal sove 3 lure dagligt. En formiddagslur, en middagslur og en lur sidst på dagen. Dette bliver mere og mere relevant og i 3-4 måneders alderen kan det være en rigtig god idé at arbejde bevidst på dette. Det er således også i denne alder at man ofte begynder at kunne fornemme lidt mere rytme og regelmæssighed, ligesom det at hun på et tidspunkt begynder med skemad også vil være med til at skabe mere struktur for dagen og dermed rytme.

Det kan være udmærket at putte hende i seng, lift eller barnevogn, så hun lærer at sove disse steder. Naturligvis må hun også gerne sove i stuen på sofaen sammen med jer en gang imellem det er hyggeligt, men det er udmærket at lære hende også at sove for sig selv. Det er vigtigt at hun på sigt, er i stand til at sove i både lift, barnevogn og seng. Faktisk vil hun måske ...


Annonce

... sove bedre, hvis hun nogle gange ligger, hvor der er mere ro. Det er nemlig sådan, at små børn ikke er i stand til at lukke lyde ude, de hører ligesom alt.

Vi andre kan, hvis vi hører f.eks. radio synge med på en sang, men så kommer der lidt snak som vi ikke hører og så kommer der noget igen vi hører. Den evne til at lukke til og fra har lillesøster ikke og for at give hende ro og hjælpe hende med at sove godt, så vil det være fint at du en gang imellem stiller hende 'lidt afsides' - det kan også være i barnevognen udenfor. Selvom hun kender storebror og hans stemme og selvom hun naturligt har brug for at være sammen med jer, så er det altså en god idé at give hende lidt rutiner ved at sove for sig selv og det er okay - det kan også være rart for hende. Det er en balance, som så meget andet :)

I må meget gerne tage hende op og give hende mad og lade hende spise mere eller mindre i søvne sen aften. Det er en fordel at gøre dette, netop for at sikre hende mælk nok, men også for at sikre sig selv lidt mere sammenhængende nattesøvn :)


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Det kan være en god idé at I lader mælk være en del af putteritualet, det kan gøre at hun begynder at sove lidt længere stræk, netop fordi hun er fyldt godt op med mælk. Hvis du ammer hende og først putter hende 1-1½ time efter hun er ammet, så vil hun naturligt ikke kunne sove en længere lur, før hun atter vågner op og har behov for at blive ammet igen.

Det vil derfor være en rigtig god idé at du ammer hende, skifter hende og evt. ammer hende igen, svøber hende og putter hende som en helt naturlig rytme og en del af det at skulle sove :)

Håber ovenstående hjælper lidt videre på vej, fortsat held og lykke med hende :)

Rigtig godt nytår!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste

Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Kosttilskud - børn

Følgende kosttilskud anbefales til børn:

- D-vitamin tilskud gives til alle børn i alder 0-4 år. Der gives 10 mikrogram dagligt. Børn med mørk hud og/eller børn, som går klædt, så kroppen er tildækket om sommeren skal forsætte med D-vitamin gennem hele barndommen/livet.

- Calcium gives til børn, der har mælkeallergi eller til børn, hvor forældrene ikke ønsker at give deres barn mælkeprodukter. Der gives 500 mg dagligt fra 1 års alderen.

- Jerntilskud...

Læs mere i Babylex

Sidde

De fleste børn kan i 6 mdr´s alderen sidde med let støtte f.eks. i en høj stol eller i barnevognen.

7 mdr gamle kan de fleste børn sidde kortvarrigt, dvs et par minutter, for så at falde til siden, for- eller bagover.

8 mdr gamle kan det fleste børn sidde i lidt længere tid og begynder også at tage hænderne ud og støde fra ved siden. Balancen bliver bedre og bedre.

Når barnet begynder at kunne sidde selv og holde et stykke legetøj i hånden er det...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om dit barns udvikling. Bogen er propfyldt med nyttig viden for alle forældre!

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen.

Tak for dit svar - jeg gik 100% på ham og tommelfingeren. Det tog faktisk kun 3-4 dage, så ville han hellere ha sut end tommelfinger.

Tak fra Conrads mor


Annonce