Brev:
Skabe god rytme
Hej Helen,
Jeg har brug for din hjælp. Jeg vil gerne skabe en god rytme for min søn – både mht. søvn og mad.
Daniel er lige blevet 6 mdr og har siden han var 8 uger fået modermælkserstatning – han har fået flaske hver 3. time om dagen + 1 flaske om natten, 6 flasker i døgnet. Han spiser ca. 200 ml ad gangen. Han har ikke fået flasken inden han skulle sove lure, bare ca. hver 3. time, undtagen flasken til natten, den tilbydes inden han skal sove uanset hvornår han har fået forrige flaske. Han gylper desværre ret meget – skal jeg tilbyde ham mindre i hver flaske og derfor tilbyde ham flaske hyppigere?
Han har siden, han var ca. 8 uger gammel kun sovet mellem 35-50 min ad gangen om dagen. Det er stort set umuligt at få ham til at sove videre. Han vågner med store øjne, også selvom jeg går med ham i barnevognen – han sover ikke videre, hvis han først er vågnet. Enkelte gange overrasker han, men det er måske 2-3 gange om måneden. Han sover derfor 3 lure om dagen – jeg har i 2 mdr gået en tur med ham i barnevognen til middagsluren for at få ham til at sove en lang lur om dagen og for at prøve at vende ham til at man sover en lang lur på dette tidspunkt – som skrevet lykkedes det nogle gange, andre gange ikke.
Da han blev 5 mdr, begyndte vi på grød og mos. Han er begyndt at spise en ok portion og det har derfor været muligt at skære en flaske om dagen væk uden at han er begyndt at spise mere om natten. Jeg antager derfor at det har været i orden at fjerne den flaske – det er middagsflasken, som er fjernet.
Hans dag ser pt. således ud:
Vågner omkring kl 8:00 og får flaske ca. 8:30, han drikker 200 ml.
Formiddagslur kl 10:30 – han kan være vågen i 2½ time (plus/minus). Han sover 45 min.
Frokost kl 11:30 – hirse- eller boghvedegrød med pære- eller æblemos og vand af kop.
Flaske omkring kl 13:30 – drikker 200 ml
Middagslur kl 13:45 – sover 45 ...
... min
Eftermiddagslur kl 16:30 – sover 30 min
Flaske omkring kl 17 – drikker 200 ml
Aftensmad kl 18 – kartoffelmos med grøntsager
Flaske kl 20:15 og puttes
Sover 20:45
Vågner 1 gang om natten og spiser 200 ml. Han vågner alt mellem kl 02:30 og 6:00 – det er aldrig på det samme tidspunkt. Der er også nætter, hvor han sover hele natten uden mad.
Jeg har flere spørgsmål:
Jeg vil gerne have, at dagen starter lidt tidligere end kl 8. Hvordan får jeg ham til at vågne omkring kl 7 hver dag?
Vi har i flere måneder haft en rytme, som hed at han sov sidste lur til omkring kl 17 og blev puttet 19:45 og sov omkring kl 20 – nu vil han pludselig ikke sove før omkring kl 21. Jeg kan derfor regne ud, at han ikke skal sove til efter kl 16. Hvordan får jeg det tilpasset, når han fortsat er nødt til at have 3 lure og jeg gerne vil have ham til at sove kl 20?
Hvordan kan jeg arbejde hen imod 2 lure om dagen, når han sover så korte lure, som han gør? Jeg har som skrevet stort set aldrig kunnet forlænge hans lure. Jeg har prøvet et par dage at holde ham længere vågen for at se om han blev mere træt og derfor sov en lang lur om eftermiddagen. Det gjorde han ikke og han var derfor alt for træt om aftenen – faldt om allerede kl 19.
Kan jeg, hvis jeg går med barnevognen hver dag fra kl 14 til 16 vende ham til at sove 1 lang lur om dagen? Kan det i det hele taget lade sig gøre? Altså køre med ham i en periode og derefter skulle han have vendt sig til det og sove en lang lur af sig selv?
Jeg kan se af dine forslag til rytmer, at du forudsætter en morgenflaske omkring kl 5/6. Som jeg skrev tidligere, er det meget forskelligt, hvornår Daniel vågner om natten for at spise. Hvordan kan jeg få et tredje måltid ind (morgenmad) uden at miste en flaske? Han skal jo gerne have sin mælk.
Kan du hjælpe mig med en rytme for 3 måltider og 3 lure?
På forhånd tak, Susanne
Annoncer
Sponsorerede artikler
Olívy - meget mere end bleskift
Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...
Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:
22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?
Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
Viden om børn:
Legetøj til baby og børn
Barnet har bedst af det nære samspil, der er mellem barnet og forældrene. Men i takt med at barnet bliver større og begynder at forholde sig lidt mere til verden omkring sig, vil det være godt, at der er legetøj, som barnet kan kigge på og undersøge.
Når barnet begynder at gribe, skal legetøjet passe til barnets lille hånd, og det er vigtigt, at legetøjet også egner sig til at komme i munden. Tingene skal være solide og uden skarpe kanter og spidser. Brug så vidt muligt legetøj,...
Psykisk udvikling børn
Lige fra dit barn bliver født, er det aktivt kommunikerende. Det har brug for at blive taget op, holdt om, trøstet og beroliget, snakket med, kærtegnet osv.
Børn vil altid have brug for at blive set og hørt. De har brug for at vide, at de har en vigtig plads i familien, og at det er dejligt at være sammen med dem. Barnets psykiske udvikling skal støttes, fra barnet er nyfødt og hjælpeløst, og til det vokser op og gradvist bliver mere og mere selvstændigt.
I en...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.