Brev:
Ikke interesseret i mad og tager næsten ikke på
Hej Helen
Vores problem er, at vores ældste søn på 2 år ikke er interesseret i mad og stort set ikke spiser noget i løbet af en hel dag.
Lige siden han var helt spæd har han ikke spist særlig meget og da vi introducerede ham for skemad i en alder af 4 mdr. tog det rigtig lang tid før han kunne spise sig mæt i grød/mos. Han har altid været småtspisende, og siden han for alvor begyndte at spise selv (fra ca. 1 års alderen), er det blevet meget småt med hans madindtag. Det har givet sig udslag på hans vægtkurve, som nærmest er fladet helt ud og i højden følger han heller ikke helt med mere. Han vejer 11,6 kg og måler 87 cm.
Vi har været til egen læge, henvist til børneamb. og været indlagt i 3 dage til observation ifm. spisning, og han har fået taget en stribe blodprøver (bla. for mælke- og glutenallergi) og utallige afføringsprøver (hans afføring er altid noget smat – det jeg vil kalde tynd mave-, 1-3 gange i døgnet). Alle prøver og undersøgelser viser intet unormalt. Lægerne siger det er normal afføring han har, hvilket hverken min sundhedsplejerske, dagplejemor eller jeg selv er enig i. Han har fået mælkesyrebakterier i 3 måneder uden at det ændrede på hans afføring.
Vi har fået rådgivning af sundhedsplejersken og egen læge vedr. ”spisesituationen”, som vi er blevet meget bedre til at håndtere, bla. ved ikke at kigge på ham hele tiden og presse ham og konstant tilbyde ham mad. Sidste nye tiltag i samråd med egen læge er, at han SKAL deltage i familiens måltider, uanset om han vil eller ej. 3-4 gange har han protesteret ved at sidde og tude/skrige hysterisk under hele måltidet uden at hverken spise eller drikke. Men for det meste er han da til at lokke med til bords.
Der er altid noget på bordet, som han kan lide, feks. pastaskruer, frikadeller, medister, majs, gulerødder, flütes (han spiser ikke ret mange forskellige ting). Vi fortæller hvad der er at vælge imellem og siger, at han må sige til, hvis der er noget han vil have. Hvis han beder om noget, får han det og han får lov at spise i fred. Beder han ikke om noget, så er det så bare det (selv om det gør ondt helt ind i ...
... mors hjerte…).
Hans dag ser ud som flg:
Kl. 6 Står op
Kl. 7 Morgenmad (spiser 1/3 portion havregrød eller risgrød m. jordbærmos)
Kl. 9 Mellemmåltid – kiks, frugt, ost, bolle (spiser 1 ostehaps og lidt af en kiks)
Kl. 11.30 Frokost (spiser i dagplejen 1 hel skive rugbrød med div. pålæg - hjemme ¼ skive rugbrød med leverpostej og lidt agurk eller peberfrugt)
Kl. 12 Middagslur
Kl. 15 Mellemmåltid – frugt, knækbrød, franskbrød (spiser et par æblebåde).
Kl. 18 Aftensmad (spiser 2 bidder af en frikadelle, nogle få majs og et par pastaskruer)
Kl. 19 I bad
Kl. 20 I seng
Han får sødmælk til hovedmåltiderne og inden han skal i seng, og vand til de andre måltider + når han er tørstig.
Vi synes ikke, at det har ændret noget i forhold til den mængde mad, han indtager og hans interesse for mad, uanset hvilken ”model” vi har brugt i forbindelse med måltiderne. Faktisk er vi nået dertil, at vi er temmelig opgivende og føler, at vi er kørt fast, og mest har lyst til ikke at tvinge ham med til måltiderne, og slet ikke tilbyde ham mad. Ikke at forstå på den måde, at han ikke må få mad, men vente til han selv viser sult og vil med til bords af egen fri vilje. Også selv om han så springer flere måltider over… Hvad er dine tanker om og forslag til hvordan vi kan komme videre?
Det skal tilføjes, at han er en glad, frisk og livlig dreng. Han er meget sjældent syg (og så er det kun lidt forkølelse), og er helt med både sprogligt og motorisk. Han fungerer godt i dagplejen, sover godt og er god til selv at falde i søvn, og bortset fra de såkaldte ”frustrationsanfald” som skyldes hans alder og udvikling, så er han en rigtig sød og omgængelig dreng.
Hans lillebror på 10 mdr. er helt anderledes mht. spisning og afføring. Han spiser store mængder mad til alle måltider og vi har endnu ikke oplevet, at der er noget, han ikke kan lide. Hans afføring er det jeg vil kalde normal (fast og ikke smattet). Jeg ved godt, jeg ikke skal sammenligne de to, men det er alligevel påfaldende, at han spiser så meget mindre end sin lillebror…
Håber du kan komme med et par gode råd.
Mange hilsner
En bekymret mor
Annoncer
Sponsorerede artikler
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...
Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:
6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.
Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...
16. september 2024 | Opdragelse | 23 mdr.
Hej Helen. Vi har en søn på snart 2 år, som i perioder vælger den ene af os...
9. august 2024 | Opdragelse | 2 år, 4 mdr.
Kære Helen Vi har lille H som nu nærmer sig 2,5 år. Over de sidste par...
26. juli 2024 | Opdragelse | 2 år, 5 mdr.
Søskendejalousi - 2 år, 5 mdr.
Hej Helen. Min datter på 2,5 år reagerer utrolig voldsomt på at have fået en...
18. juni 2024 | Sovevaner | 2 år, 4 mdr.
Kære Helen, Min mand og jeg er forældre til en fuldstændig fantastisk pige...
Viden om børn:
Babymassage
Babymassage er en systematisk blød og blid form for massage, som oprindeligt stammer fra Indien. Nogle børn nyder at få babymassage, hvor andre børn ikke bryder sig særlig meget om det.
De fleste forældre vil, uden at tænke over det, naturligt have lyst til at kærtegne og berøre deres lille barn. Følg din egen lyst til hvad du og barnet godt kan lide. Børn har bedst af at blive rørt på en måde, hvor det er barnets reaktioner og signaler der er styrende.
Børn har...
Barselshvile
Førhen i tiden var kvinder som lige havde født indlagt på sygehuset i flere dagen inden de kom hjem. I dag kommer man hjem så snart man har lyst og føler sig parat til det og det sker også at man kommer hjem før man som mor egentlig føler sig helt parat ... Det er mere og mere almindeligt at gå hjem allerede få timer efter fødslen.
Når man går tidligt hjem, så vil det være rigtig godt at den nybagte far har mulighed for at tage nogle dage fri, så den lille nye familie kan lære...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen.
Tusind tak! Jeg bliver simpelthen nødt til at fortælle dig, hvor stor en omvæltning dit seneste svar har gjort for vores familie.
Med min korte beskrivelse af vores liv, har du simpelthen set noget vi ikke har set; at hele vores dag bare er en lang irettesættelse af vores søn. Vi var simpelthen kommet ind i en skæld-ud-spiral; skæld-ud medfører mere skæld-ud. Vi blev opmærksomme på at vi begge to tog en dyb indånding inden vi gik ind af hoveddøren, for nu vidste vi skulle ind og skælde ud. Frygteligt, at vi ikke har kunne se at det ikke var en umulig unge, men en umulig måde at tackle ham på!
Så vi besluttede i samme øjeblik vi læste dit brev at vi kun ville snakke med vores søn og slet ikke skælde ud. Selvom det kræver lidt tålmodighed, så er det bare helt vildt hvad det har gjort. Han har simpelthen været så sød og vi har hygget os så meget de seneste dage. Han er selvfølgelig ikke et dydsmønster:-) men måden vi tackler det på nu er, gør at konflikten er lynhurtigt overstået og der bliver færre af dem.
Vi er jo i virkeligheden en familie med stort overskud, med et nært og følsomt forhold til vores drenge. Vi er bare kørt ud af et helt forkert spor og det var dig der skulle åbne vores øjne.
Tusind tak, Helen! Også en hilsen fra min mand, som iøvrigt sidder med tårer i øjnene hver gang han læser svar fra dig :-)
Med venlig hilsen
En familie på fire