Brev:
Amning og mere mad
Hej Helen,
Jeg har skrevet til dig før ang. kost og søvn for vores datter på 8 måneder. Vi fik nogle tips til at træne hendes mundmotorik, og det virker faktisk som om hun er blevet bedre til at kapere ting der skal tygges, eller har lidt tykkere/mere klumpet konsistens. Hun er stadig ved at kløjes i ting indimellem, men hun kan i hvert fald godt finde ud af at tygge, så vil bestemt sige, det går fremad.
Men, nu havde vi besøg af sundhesplejersken (Boel-test m.m.) forleden, og det viser sig, at vores datter ikke har taget så meget på siden sidst hun blev vejet. Da sundhedsplejersken var her v. 6-måneders besøget, vejede datteren 7300, og nu 7800, og var ikke vokset i længden (stadig 68 cm.).
Sundhedsplejersken syntes ikke der var grund til at blive bekymret, da hun tydeligvis trives i øvrigt, men mente, at vi lige skal holde øje med hende, og ville derfor komme igen om 1 ½ måned til en ekstra vejning. Jeg tror dog ikke det vil blive så svært at få hende til at spise mere, da hun er begyndt at gå mere til dem ved måltiderne, så jeg er ikke så nervøs. Hun har også haft meget vrøvl med maven samt har fået 7 tænder, så tror bare ikke hun har haft så meget "overskud" til det med at spise. Hun får 3 hovedmåltider og 2 mellemmåltider (formiddag før lur og eftermiddag efter lur).
Jeg er nede på at amme tidlig morgen/sen nat, middag før lur, og aften før putning. Jeg har indtil nu også ammet formiddag før lur, men ville prøve at skære den væk, og så ryger middagsamningen i løbet af januar (hun skal i vuggestue/dagpleje i februar, så da skal den jo være væk).
Du anbefalede også at amme hende o. midnat, men der vågner hun ikke mere, og derfor har jeg også ladet formiddagsamningen være indtil nu, så hun får samme antal. Hun vågner dog som regel et sted mellem 1 og 5, hvor hun ikke vil sove videre uden at få en tår. I nat var den fx. 1.30, og natten før 4.30.
Ifølge min egen sundhedplejerske skal hun nu kunne sove igennem uden mad, men hvad det "sove igennem" indebærer, er vi åbenbart ikke enig om. Jeg synes fx., at hvis hun sover ...
... mellem 18/19, hvor hun kommer i seng, og så frem til måske 3-4, vil jeg da kalde det sove igennem...
Jeg synes egentlig også det er bedre, når hun vågner v. 2-4 tiden, for hvis hun vågner senere er hun svær at få til at sove videre. Dvs. det gør mig ikke så meget at stadig amme lidt om natten, når det ikke er mere edn 1 måske 2 gange. Selvom det måske mest er hygge for hende, synes jeg det er ok, for så er det vel fordi hun har det behov for tryghed/nærhed, og jeg synes jo heller ikke det er værd at tage "kampen" op nu for at vænne hende fra, hvis det løser sig selv i det øjeblik hun spiser mere...
Men dagen før sundhedsplejersken var her, prøvede jeg at malke ud, for lissom at se, hvor meget der egentlig er tilbage. Og i løbet af ca. 20 min. fik jeg malket ca. 80 ml. ud af det ene bryst (det var om aftenen, efter datteren havde tømt det andet før putning). Sundhedsplejersken mente så ikke det var så meget og anbefalede derfor, at jeg skulle begynde at give lidt erstatning i kop til måltiderne (vores datter vil ikke tage sutteflaske), og så er jeg blevet i tvivl om, hvor meget hun skal have?
Jeg føler allerede der er meget mindre mælk i brysterne, efter jeg droppede morgenamning (efter morgenmaden) for noget tid siden, og især efter eftermiddagsamningen (efter luren) også er væk, og forestiller mig, at nu hvor formiddagsamningen også er væk, så går det yderligere ned ad bakke. Så tror desværre ikke, vi skal satse på at hun får så meget af sit behov dækket via modermælken, synes egentlig heller ikke altid hun virker interesseret, andre gange går hun til den.
Jeg er godt klar over, at hun ikke længere skal ammes i stedet for deciderede måltider (specielt når hun ikke er så stor er det jo vigtigt hun får mere appetit og mere mad), men jeg ville jo rigtig gerne have ammet til hun var 12 måneder. Håber dog vi stadig kan bevare hyggetåren tidlig morgen og før aftenputning, og håber middagståren kan klare den lidt endnu.
Hvilke tanker gør du dig om ovenstående? Både om hendes vægt, søvn og mælkeindtag?
Venlig hilsen
Elisabeth
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:
10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...
9. april 2025 | Sovevaner | 9 mdr.
Hej Helen. Tak for et godt forum med mange gode input. Vi har en datter,...
9. april 2025 | Sovevaner | 8 mdr.
Opvågninger om natten - 8.5 måned
Kære Helen. Vores datter er 8.5 måned og er i 5 måneders tid vågnet hver...
23. marts 2025 | Udvikling | 10 mdr.
Hej Helen Vores dreng, som nu er blevet 10 måneder, er startet i dagpleje....
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
Viden om børn:
Flaskegivning
Når du giver dit barn flaske, så er det vigtigt, at du gør det til en hyggestund for jer begge. Det er vigtigt, at du sidder godt, og det er vigtigt, at dit barn har kropskontakt, når det spiser. Derfor er det rigtig godt, hvis du kan sidde med dit barn i din favn og ikke lader barnet ligge alene med flasken.
Når du sidder med dit barn i dine arme og giver barnet flaske, så sørg for, at barnet en gang imellem får en pause, hvor det har mulighed for at komme af med en bøvs. Sid...
Gulsot nyfødt
Ca. 60% af alle nyfødte får en gullig farve i huden, det kaldes gulsot eller icterus/ikterus. Det opstår ofte, når barnet er 2-3 dage gammelt, og det topper, når barnet er 5 dage.
Gulsot er hos de fleste børn en ufarlig tilstand, som ikke skader barnet, og som ikke kræver behandling. Det opstår, fordi børn fødes med en del ekstra røde blodlegemer. Da barnet lå i livmoderen, var blodlegemerne med til at ilte barnets blod, men efter fødslen har lungerne overtaget denne funktion,...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.