Svar: Utålmodig ved aftenamning
Kære Mor
Det er meget normalt at man i 3 måneders alderen får lidt fornemmelsen for at mælkemængden ikke længere er helt så høj. Det handler ofte om at barnet i denne alder, er så nysgerrig og opmærksom på verden, at det naturligt har svært ved at koncentrere sig omkring brystet og det at spise i løbet af dagen. Samtidig begynder børn i denne alder ofte også at sove mere kortvarigt, det kan virke lidt som om at de ikke vil gå glip af noget, så de virker pludselig mere vågne og mere søgende end tidligere. Det betyder at man godt kan komme ind i en rytme, hvor barnet begynder at slatspise og slatsove lidt hele dagen igennem og det er den rytme, du lige nu skal prøve at lave om på.
Det øger din mælkemængde at amme hyppigt. Det vil sige, at det giver mere mælk at amme hver 2 time i stedet for hver 4 time. Det giver også mere mælk at amme fra begge bryster i stedet for kun at amme fra et bryst - dog er det jo stadig vigtigt at barnet dier længe nok til at få den lidt federe mælk med ud, som du også er opmærksom på :)
Du skal naturligvis medtænke at din datter er så stor nu at hun naturligt kan have brug for lidt mere at spise og derfor har brug for at få sat mælkemængden lidt op - men det kan også sagtens handle om at hun netop fordi hun er blevet større og stærkere, nu er i stand til at 'tømme' brystet på kortere tid og at hun derfor ikke nødvendigvis behøver mere, når hun har diet i 10 ...
... minutter ...
Men for at være på den sikre side, så vil jeg foreslå dig at du lige nu forsøger at køre en rytme, hvor du ammer hende fra begge bryster mellem hver lur. Start med at give hende det ene bryst, når hun vågner af en lur og sørg for at hun spiser godt og længe der. Herefter skal hun bøvse, leges med, pludres med osv. og inden hun så skal sove igen, så skifter du hende og ammer hende så fra modsatte bryst. På den måde får du givet hende fra begge bryster mellem hver lur.
Det kan godt være at hun kun dier få minutter fra modsatte side inden hun er parat til at blive puttet og det er helt okay. Andre gange spiser hun måske mere og det er også i orden. Det er et tilbud som hun selv skal have lov til at regulere :)

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Næste gange du ammer, så starter du så der, hvor hun tog toppen sidst, sørger for at hun spiser i bund der, pludrer, leger, skifter og tilbyder så modsatte side inden hun igen skal sove.
Hvis du kører efter dette princip - eller forsøger, når det kan lade sig gøre (du kan jo ikke tvinge hende til at spise, hvis hun ikke vil :)) så vil du sandsynligvis opleve at din mælkemængde er øget lidt i løbet af 1½-2 døgn og at der så igen kommer lidt ro på lillepigen om aftenen :)
Rigtig meget held og lykke, dejligt at amningen i øvrigt går så godt - det lyder som om at I nyder det begge to :)
Tak for dine pæne ord til mig og rigtig glædelig jul til jeres lille familie :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om amning:
16. marts 2025 | Amning | 6 mdr.
Kære Helen, Først skal lyde et kæmpe TAK for dine råd og din vejledning ift....
24. februar 2025 | Amning | 11 mdr.
Hej Helen Min søn har nu faktisk hele sin levetid været vågen plus 10 gange...
29. december 2024 | Amning | 7 mdr.
Smertefuld amning grundet tænder - del 2
Hej Helen Mange tak for dit lange og uddybende svar til min udfordring...
28. december 2024 | Amning | 7 mdr.
Smertefuld amning grundet tænder
Kære Helen Jeg er mildest talt frustreret og ulykkelig over at føle mig...
8. november 2024 | Amning | 2 mdr.
Kære Helen. Vores lillebror er nu 10 uger og er en stor dreng - og mit...
Viden om børn:
Navle
Hos det nyfødte barn sidder stadig en rest fra navlestrengen, som vil falde af, af sig selv, når barnet er mellem ca. 5 dage og tre uger gammelt. Det er normalt at det kan bløde fra navlen i denne periode og det kan også lugte fra navlen, da det er en forrådningsproces der sker.
Du skal være opmærksom på at navlen ikke begynder at lugte for meget, da det kan være tegn på infektion. Hvis navlen lugter gennem barnets tøj, er det for meget. Hvis der er rødme omkring navlen, kan...
Køkkenhygiejne
Når man laver mad til småbørn er god køkkenhygiejne særligt vigtig. Små børns forsvar overfor bakterier er mindre end voksnes, og derfor får børn lettere ondt i maven eller får en maveinfektion.
- Undgå at sprede bakterier mellem madvarer. Hold f.eks. rå grøntsager adskilt fra råt kød, så der ikke kommer jordbakterier på kødet, og så der ikke kommer bakterier fra kødet på grøntsagerne.
- Hold også rå madvarer adskilt fra mad, der er klar til at blive spist. Det...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...