Svar: Gider ikke spise...
Kære Mette
Det kan naturligvis have noget at sige at din datter har været syg og i forbindelse hermed haft nedsat appetit. Det kan også spille ind at hun nu er startet i vuggestue og at hverdagen ændrer sig, overskuddet er et andet og hun koncentrere sig lige nu om alt mulig andet, - at være væk fra dig, finde ud af nye rutiner, lære nye børn, voksne osv. at kende, at lysten og overskuddet til at spise særlig meget ikke er særlig stort.
Men det er også sådan at børn naturligt i din datters alder ofte begynder at lukke munden for skeen, det handler sjældent om kræsenhed, men om at barnet vil spise selv. Det er altså udtryk for selvstændighed og egen vilje, ligesom hun sikkert også er begyndt at protestere over at skulle ligge på puslebordet og have skiftet ble eller bliver tydeligt sur, når du prøver at putte hende i flyverdragt :)
Det bedste du kan gøre er derfor at forsøge at servere mad som hun selv kan spise og her er det vigtigt at du sørger for så stor variation som muligt.
Det er godt at starte morgenen med grød som nu, men giv hende også gerne lidt frugtstykker eller små stykker af en bolle med smør og ost, som hun selv kan spise. Det samme gælder til frokost, det er rigtig godt med rugbrødshapsere - brug her smørbart pålæg af forskellig slags, gerne fiskepålæg eller brug grøntsagsmos for at få lidt ekstra i hende på den måde. Og server så stykker af forskellige typer ...
... af mad ved siden af, det kan være kogte grøntsager som ærter, majs, gulerod, det kan være ½ hårdkogt æg, lidt rejer, muslinger, små stykker frikadelle (kød eller fiskedelle), godt kogte pastaskruer osv. Jo mere variation jo bedre er det.
Om eftermiddagen kan hun få lidt tykmælk med lidt frugtmos, revne æbler, rugbrødsdrys eller müsli (uden honning og chokolade) ligesom hun også her kan få ½ bolle med lidt smør og lidt ost. Du kan bage havregrynsboller - se i babykøkkenet, hvordan du gør det :)
Til aften skal hun så igen tilbydes variation og have det samme som I spiser. Du må gerne mose hendes kartofler med sovs og se om du kan få lov til at give hende lidt med en gaffel, men lad hende spise kødet i stykker selv. Prøv at finde en balance imellem at hun gerne selv vil og du gerne vil supplere for at sikre hende nok mæthed.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Du skal ikke fokusere så meget på hvad hun spiser, det kan godt være at hun den ene dag spiser majs og den næste dag er det så pastaen der glider ned - se på hendes indtag over flere dage og prøv at sammensætte kosten så der altid er noget fra alle fødevaregrupper, så er I på rette spor :)
Måske kan du få lov til at supplere hende med en godnatgrød inden sengetid - det synes nogle børn faktisk er vældig rart, - at sidde på mors skød og få lidt grød og du er sikker på at hun ikke går sulten i seng :)
Rigtig meget held og lykke fortsat og rigtig glædelig jul!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste
Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.
Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...
22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....
17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?
Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...
8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...
6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.
Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...
Viden om børn:
Regntøj
Børn der bor i Danmark har brug for regntøj, når de skal være udenfor og lege, og vejret er mildt og vådt.
Regntøjet skal være vandtæt, men uimprægneret. Det er en god idé at vælge regntøj af tekstil, nylon (polyamid) eller plasttypen polyurethan (PUR). Gå derimod uden om regntøj af PVC som er mistænkt for at være hormonforstyrrende.
Spørg evt. i forretningen og bed evt. om dokumentation fra producenten.
Regntøjet skal sidde godt uden at stramme. Det...
Honning
Honning frarådes til børn under 1 år. Honning indeholder bakteriesporer og kan være infektionskilden vd spædbarnsbotulisme.
Botulisme er en sjælden sygdom, som skyldes et toksin (en forgiftning) dannet af den en sporedannende bakterie Clostridium Botulinum. Sporerne findes i omgivelserne, de er hårdføre og kan tåle kogning i flere timer.
Voksne og større børn bliver ofte ikke syge, da vores bakterieflora i tarmsystemet er anderledes. Men hos spædbørn medfører...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen.
Vi vil bare sige dig tusinde tak!! Det er uvurderligt, at du findes og giver så mange gode råd! Men det bedste er, at du er så anerkendende i dine svar om alverdens små og store problemer hjemme i de små familier. Det er en rigtig rar følelse, at man ikke behøver holde sig tilbage, når man skriver til dig, fordi du aldrig dømmer i dine svar. Så tusinde tak for en fantastisk brevkasse!
Hilsen drengens forældre