Svar: Hård mave og brug af sut
Kære lettere forundrede mor
Tak for din dejlige tilbagemelding til mig - jeg er nok det man kalder for en "tålmodig sjæl" :)
Det at sutte sætter gang i tarmperistaltikken og hjælper således luft og mad igennem systemet. Det har måske derfor sin helt naturlige forklaring at jeres datter lige pludselig gerne vil have en sut ...
Det er fint at give hende den, brug den efter hun har fået mælk og I er sikre på at der ikke er tale om væskebehov, men kun et suttebehov. Giv den gerne til at falde i søvn på, men vær opmærksom på ikke at give den i munden hele natten. Når hun sover tungt, vil hun naturligt slappe af i sine muskler og også i kæbemuskulaturen hvorved sutten ryger ud af munden - det er normalt. Det er vigtigt ikke at komme ind i en vane, hvor sutten puttes i munden hver gang den tabes - hun skal ikke sove med den hele natten :)
Du må gerne øge hende lidt i amningerne igen, hvis du skønner det er nødvendigt for at få væske nok i hende og holde gang i maven. Men stille og roligt skal hun jo drikke vand af kop og indtage mad der naturligt også er med til at holde maven igang. Det er her rigtig godt kun at give grød to gange dagligt og supplere hende med frugt, både frisk frugt og frugtmos da det har god effekt på maven. Især kogt frugtmos og frugtgrød af bær kan være en god idé - du kan lave det selv eller købe det på glas. Hold igen med banan, men giv gerne mos af ...
... blommer, svesker og abrikoser.
Hun må stadig gerne få sovs lavet med sødmælk, sovs generelt er godt til at smøre og f.eks. lidt pastasovs bestående af hakket kød, tomat og milde krydderier som timian og oregano er helt okay :)
Giver du hende jerndråber, så kan det måske også være synderen? Du kan evt. prøve at give hende babyfer, som er et smagsneutral pulver der kan drysses på f.eks. frugtmos. Det at du kan give jerntilskuddet sammen med frugt kan fremme optagelsen og gøre at maven måske ikke på samme måde stopper til :)

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Det er også en rigtig god idé at cykle med hendes ben og hjælpe hende med at bruge sig selv fysisk. Det at blive bevæget har stor betydning for mavefunktionen, så jo mere du kan trille hende, cykle osv. jo bedre er det. Du kan også give hende lidt mavemassage, hvor du med to fingre i urets retning kører rundt om navlen i cirkler - evt med lidt massageolie på, så fingrene glider lidt lettere. Et lunt bad kan også give ro i maven og når tarmene slapper af, slipper luft og mad bedre igennem :) Det skal naturligvis ikke være ubehageligt for hende, så prøv at få hende til at arbejde med, sørg for at det er varmt og rart og hun virker parat, når I forsøger.
Hvis hun ingen effekt har af laktulose, så tal med lægen om muligheden for at give hende Movicol.
Håber du kan bruge ovenstående tanker lidt videre, fortsat held og lykke med hende og rigtig glædelig jul!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om renlighed:
12. december 2024 | Renlighed | 2 år, 9 mdr.
Kære Helen Endnu engang kunne jeg godt tænke mig at høre dine tanker om en...
2. november 2024 | Renlighed | 3 år, 10 mdr.
Hej Helen. Jeg har en kæmpe udfordring med min søn på 3 som bliver 4 til...
Viden om børn:
Rosiner
Børn under 3 år må gerne spise rosiner, men ikke i ubegrænsede mængder. Det anbefales at børn under 3 år max spiser 50 gram rosiner om ugen.
Rosiner indeholder en svampegift, som hedder Ochratoksin A. Dette tåler barnet kun i meget små mængder. Det er det totale indtag over en længere periode der betyder noget. Derfor sker der ikke noget ved, hvis barnet spiser mange rosiner en dag og i dagene derefter ikke spiser rosiner.
Svampegiften findes også i økologiske...
Dåb
Hvis du ønsker at få dit lille barn døbt i kirken, skal du henvende dig til kirkekontoret eller til præsten ved den kirke, hvor I gerne vil have jeres barn døbt. I aftaler så i fælleskab et tidspunkt for dåben, og I mødes også og taler om dåbsritualet, og hvordan det hele foregår.
I de fleste kirker foregår barnedåben som en del af søndagsgudstjenesten, men i nogle kirker arrangeres særlige dåbsgudstjenester f.eks. om lørdagen.
Før dåben skal I vælge mindst 2 og...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen
Allerførst: Endnu en gang bøjer vi os i støvet for dig og din fantastiske rådgivning! Du skrev, at vi nok hellere måtte se at få den der natflaske sendt på pension - trods vores ængstelse ved at røre ved barnets vaner. Det tog.... 3 minutter, og hvis vores dreng kunne tale, ville han sige: "Tusind tak, Helen, fordi du fik far og mor til at smide den der elendige flaske ud, for det er meget hyggeligere at sidde på skødet og fedte med en banan og få en nat-historie". Bagefter lægger han sig ned og sover fuldstændigt som vanligt. Det er jo top!!!
Mor til Jens på 13 måneder