Annonce

Annonce

Svar: Kost og søvn - 6 mdr.


14. december 2009

Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Hej med dig

Det er godt at I er kommet igang med skemaden og planen for dagen ser umiddelbart rigtig fin ud, hvad angår tilbud om mad og mælk.

Nu hvor din datter er blevet 6½ måned er det dog udmærket at få øget hendes indtag lidt ekstra, det handler både om mængden af mad, men også om ekstra smagsvariation.

Det er en god idé at give lidt øllebrød for at forberede hende til rugbrødssmagen, derudover kan hun også få lidt ristede rugbrødsbjælker at gumle på og opbløde med spyt. Det vil være godt til at styrke hende mundmotorisk - du kan se i babykøkkenet her på siden, hvordan du laver dem :) Men hver anden dag vil det også være rigtig godt at give hende grøntsagsmos og du må meget gerne begynde at variere hendes grøntsagsmos mere end du gør lige nu.

Hun kan få mos af alle slags grøntsager: Gulerod, squash, blomkål, broccoli, pastinak, persillerod, løg, jordskokker, kålrabi, hvidkål, peberfrugt, skorzonerrødder, spidskål, rosenkål, savoykål, ærter, majs, grønne bønner, grønkål, porrer, tomater (uden skræl), avokado osv. Også f.eks. græskar kan bruges og rodfrugter med smag er ofte et hit.

Visse grøntsager som f.eks. selleri, spinat, rødbede og fennikel indeholder nitrat. Hun må meget gerne få det, men i små mængder. Det bør ikke udgøre mere end 1/10 af portionen ellers skal det gives med 14 dages mellemrum.

Det er fint at du har lavet kødboller og fiskeboller til hende, men stille og roligt skal hun have kød ud fra den mad I andre spiser. Hun kan sagtens få lidt laks fra ovnen, indmaden af en frikadelle og hvis du laver en kødsovs hvor kødet har stået og småsimret på panden i lidt tomatsovs der er mildt krydet med lidt timian og oregano, så må hun meget gerne få lidt af dette på sin mos.

Du kan give både kylling, kalkun, svin, kalv, lam, okse, and osv. og det er en god idé at koge det eller lave det i ovn. Fisk skal på samme måde som kød laves i ovn eller koges og du kan give f.eks. fede fisk, som især laks, sild og makrel. De mere magre fisk er skrubbe, rødspætte, sej og torsk og hun må gerne få det hele. Tun fra dåse er også i orden.

Frugtmosen som mellemmåltid kan lunes lidt, hun behøver ikke spise det koldt. Du kan også servere det med lidt mælk på, så det minder om en gammeldags 'rødgrød med fløde' så vil hun måske hellere have det ...

Det vil også være rigtig godt at give hende frisk blød frugt i hånden at sutte på, det kan være appelsinbåde eller større både af f.eks. blommer eller fersken. Et stykke agurk kan også være med til at vende hende til at spise noget som ikke er varmt...

De fleste ...


Annonce

... børn vil fortsat i 6 måneders alderen have behov for amning 5-6 gange dagligt og i 7 måneders alderen kan nedsættes til ca 4 amninger i døgnet. Det vil normalt være amningerne om dagen der forsvinder først og erstattes af mellemmåltider og mere mad, og amningerne tidlig morgen, aften og sen aften samt amningen midt på dagen bibeholdes altså.

En plan for dagen kan se således ud:

Tidlig morgen 05/06: Ammes og sover videre i mors seng, måske vil hun kunne sove lidt længere, hvis du ammer hende tidlig morgen ...

Morgen 7.30: Havregrød, vand af kop.

Formiddag 9-9.30: Frugtmos (jerntilskud), frisk blød frugt i hånden at sutte på, vand af kop.

Ammes og denne amning udgår ofte i 7 måneders alderen. Puttes til formiddagslur. Hvis hun på grund af tidlig morgenvækning er nødt til at sove lur tidligere, så er det helt fint, så kan hun få formiddagsmåltidet, når hun vågner af lur og fortsat få sin frokost.

Frokost 11.30: Øllebrød, skiftevis med grøntsagsmos med kød eller fisk suppleret med ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende, vand af kop.

Ammes og puttes til middagslur - tidspunktet her afhænger naturligvis af hvor tidligt/sent hun står op og hvor lang en formiddagslur hun tager, men ofte vil det være passende med en middagslur mellem 12-13


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Eftermiddag 15-16: Ammes, tilbydes igen lidt frugtmos, frisk blød frugt i hånden.

Hvis hun dagen igennem har sovet tidligt, vil hun sandsynligvis have behov for en powernap her, men ellers vil powernappen ofte kunne blive sprunget over i denne alder.

Aften 18: Grøntsagsmos med kød eller fisk, suppleres igen med lidt brødskorper eller lignende i hånden at gumle på, vand af kop. Udgangspunktet bliver stille og roligt mere og mere af jeres mad.

Ammes og puttes til natten ca 19.30

Sen aften 23-24: Ammes rigtig godt fra begge sider og begynder herefter at kunne sove uden mælk til næste morgen tidlig. Ved at amme hende rigtig godt inden du selv gå i seng kan du således godt begynde at arbejde på at amningen kl. 03 springes over og i stedet amme tidlig morgen i håb om at hun så begynder at sove lidt længere, så lurene i løbet af dagen flytter sig og hun stille og roligt på den måde begynder at kunne nøjes med kun to lure.

Det er altså relevant fortsat at amme aften, sen aften og tidlig morgen og det er således amningen midt nat du skal forsøge at undvære - det vil også være dejligt, hvis I begge kunne sove sammenhængende fra kl. 23 til kl 05 ... :)

Jeg håber at mine tanker og plan for dagen hjælper dig lidt videre på vej, fortsat held og lykke.

Rigtig glædelig jul!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Hvilket måltid, hvornår?

Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...

Læs hele brevet og Helens svar


22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Vil ikke skemaden

Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?

Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Virker konstant sulten

Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...

Læs hele brevet og Helens svar


6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.

Te til børn

Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Vegetar og veganer

Lever du vegetarisk og spiser du varieret, så vil du sædvanligvis få tilstrækkeligt med protein og andre næringsstoffer - også selvom du f.eks. ammer. Jo flere fødevarer du udelukker fra kosten, jo større er risikoen for fejlernæring, og hvis du f.eks. ikke spiser æg, mælkeprodukter og andre produkter fra dyr, kan det få betydning for dit barn.

Børn, der ernæres vegetarisk eller vegansk med ingen eller sparsom brug af mælkeprodukter og æg, skal ammes eller have...

Læs mere i Babylex

Tisser i sengen

Over 13 % af danske børn har problemer med at tisse i sengen. Det svarer til, at tre elever i en almindelig folkeskoleklasse oplever en forstyrret nattesøvn med vådt nattøj og sengetøj.

Man ved at de fleste sengevædere er drenge og at tilstanden ofte er arvelig. Sengevædning er primært fysiologisk betinget og skyldes enten manglende produktion af det hormon, der styrer urinproduktionen eller for lille blære i forhold til barnets alder.

Langt de fleste børn vokser...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens babydagbog som er en praktisk og lækker kalender smækfyldt med konkret information og gode idéer.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Ja, så sætter jeg mig endelig ned og skriver et brev til dig :o)

Jeg har fulgt med i din fantastiske brevkasse fra før min datter, på snart 11 mdr, blev født og har tit kunne bruge et råd på vejen af dig, men det er som sagt først nu, at jeg får sat mig ned og skriver selv. Købte endda også din bog, selvom den (desværre) først udkom da min datter vist var ved at være en 4-5 måneder ;o) Ja, jeg betegner mig faktisk som lidt af en fan, he-he ;o)

Mange hilsner (og ja, jeg har altså også lyst til at give et knus) fra "Mor"


Annonce