Svar: Kan ikke selv falde i søvn - 4 mdr.
Kære Pia
Når man har et barn der allerede i løbet af en alder af kun 4 måneder har mellemørebetændelse og skal i penicillinbehandling, så er det faktisk helt okay, at glemme alt om søvnprincipper og gode råd. Faktisk handler det om at gøre det som virker og lade være med at bekymre sig om hvorvidt man nu får skabt dårlige vaner eller ej.
Lige nu lyder det som om at jeres dreng har brug for rigtig meget tryghed og nærhed, når han skal sove og det skal I naturligvis give ham. Det lyder også som om at det ville være rigtig godt, at lade flasken være en del af hans putteritual og at du derfor skal arbejde på at finde en rytme, hvor han sover, kommer op, leger, bliver stimuleret osv. og så får han en flaske og puttes. Flasken kan med fordel gives imens han ligger i sin seng eller i barnevognen, så han ikke oplever det skift der ellers er mellem favn og seng.
Alternativet er at sidde med ham i favnen og give ham flaske og så først putte ham, når han tydeligvis er klar. Som jeg tidligere har beskrevet, så skal du se på ham, lægge mærke til hans øjne, hans vejrtrækning og ikke putte ham før han er lige ved at falde i søvn men ikke sover helt.
Der er absolut ingen idé i at træne søvnrutiner lige nu og slet ikke når det hver gang ender i en ulykkelig dreng. Det eneste I får ud af det er at han forbinder det at skulle sove med noget ubehageligt og det er jo ikke værd at bygge videre på.
Derudover skal I måske overveje om han skal til at have lidt skemad. Du skriver at han har tabt sig og at han nu er begyndt at få fuld mme, hvilket har hjulpet. Men måske skal der lidt mere til - ikke meget, i starten kun lidt grød en gang dagligt efterfulgt af flaske, men simpelthen fordi det også er med til at give lidt rytme og påvirke hans ...
... søvn.
En plan for dagen ser således ud:
Tidlig morgen 06: Flaske eller amning og sover videre
Formiddag 9-9.30: Flaske og puttes til formiddagslur
Frokost 12: En lille smule grød af ris, majs, hirse, boghvede eller lignende, - bare 4-5 skefulde, vand af kop.
Flaske og puttes til middagslur ca kl. 13-13.30 - tidspunktet afhænger af hvor lang en formiddagslur han har taget
Eftermiddag 16.30-17: Flaske
Sover sin 3 lur som ofte er dagens korteste lur
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Aften 19.30-20: Flaske gives på det tidspunkt hvor han virker til at have behov og han puttes derefter til natten. Igen kan tidspunktet for nattesøvn afhænge af hvor sen en lur han har taget, nogle børn sover deres 3 lur så sent på dagen at de naturligt går senere i seng om aftenen og det er okay i en periode.
Sen aften 23-24: Flaske og sover herefter videre
Midt nat 03: Evt. flaske eller amning. Mange børn er 6 måneder inden de kan undvære mælk midt nat.
Du skal altså arbejde på en rytme, hvor din dreng tilbydes 3 lure i løbet af dagen og du skal forsøge at skabe en rytme, hvor han får mælk inden han skal sove. Flasken er altså en del af hans putteritual.
Hvis du vælger at sidde med ham i favnen og give flaske der, så er det super, men så skal du først putte ham, når han tydeligt viser sig parat til at blive flyttet fra favn til seng og det vil være godt at du svøber ham.
Hvis du vælger at putte ham med det samme i seng, eller barnevogn og give ham flasken der, så vil det være en god idé at du eleverer hans hovedgærde så han ikke ligger helt fladt af hensyn til hans ører. Derudover skal du holde hænderne på ham, betrygge, berolige, kærtegne og lulle ham til ro.
Glem alt om søvntræning osv. og gør det du fornemmer vil virke bedst for ham :)
Rigtig glædelig jul!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Giv dit barn den bedste start!
Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier
Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Nysgerrighed børn
At være nysgerrig er den egenskab, der giver barnet nye erfaringer, og dermed får barnet til at udvikle sig og blive mere intelligent. Små børn er født som små forskere, der er rigtig gode til at undre sig over ting de møder og være nysgerrige på den verden, der omgiver dem.
Et barn skal derfor ikke stoppes i at udforske verden, men skal have lov til at undersøge og bibeholde sit naturlige anlæg for nysgerrighed. Det lille barn skal således opfordres til at føle, gribe, smage og...
Spinalbedøvelse
Spinalbedøvelse er en bedøvelsesform, som bruges ved blandt andet kejsersnit. Man lægger bedøvelsen ind via en kanyle, som føres ind i rygmarvskanalen og kvinden bedøves fuldt fra taljen og ned.
Bedøvelsen gør som regel ikke særlig ondt at få lagt, og det tager meget kort tid at lægge den. Spinalbedøvelse har den fordel at kvinden er vågen under kejsersnittet og derfor kan følge med i fødslen af barnet - og også se barnet med det samme, barnet kommer ud. Der sættes en skærm op,...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.