Annonce

Annonce

Svar: Mad, ammestop og institutionsstart


13. december 2009

Alder:
8 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Christina

Med den alder din datter har, er det normalt helt relevant at amme 3 gange dagligt. Du har I en længere periode kun ammet hende 2 gange og hun lyder umiddelbart til at trives med det. Jeg synes dog det er vigtigt at du holder fast i disse to amninger indtil hun er 12 måneder gammel ...

Det handler både om at sikre hende en vis mængde væske, men naturligvis også næringsstofferne i mælken og så den nærhed og tryghed hun naturligt får via amning. Hvis du vælger at stoppe amning helt, så skal du være sikker på at hun kan drikke mme af en kop eller flaske - alternativet til modermælk er indtil 12 månedersalderen modermælkserstatning og hun bør ikke overgå fuldt til f.eks. sødmælk før hun er 12 måneder gammel.

Så et ammestop er umiddelbart ikke tilrådeligt med mindre du sørger for at hun får modermælkserstatning i stedet og får hun så min 400ml mme dagligt, så behøver du ikke give hende jerntilskud. De fleste børn drikker dog ca 600ml mme dagligt i 8 måneders alderen og er 10 måneder før de kan nøjes med kun to flasker (= 400ml) som så bibeholdes til de er 1 år.

Med hensyn til mad i stykker og mere klumpet mad, så tænker jeg at du skal forsøge at give hende hapsere med fingrene. Du skal putte dem ind i siden af munden på hende, så hun med det samme tygger sammen omkring dem. Hvis du giver hende en brødhaps ind forrest i munden, så sker det du beskriver, at den falder tilbage i svælget og så vil hun synke uden at have tygget og så kaster hun op. Så prøv at give hende hapserne i siden af munden og brug dine fingre til at made hende med.

Derudover skal skemaden du giver hende gives med en ske, så hun fornemmer forskellen. Den mad der kommer med ske skal bare synkes, den mad ...


Annonce

... hun får med dine fingre er hapsere det skal tygges.

Det vil også være en rigtig god idé at bruge mosen fra glas som smørbart pålæg, så hun får noget hun kender smag og konsistens fra og derfor kun skal koncentrere sig om at tygge. Igen gives hapserne med dine fingre og ind i siden af hendes mund.

Du skal også blive ved med at tilbyde hende frugt, brødskorper og lignende i hånden at gumle på, så hun vender sig til dette og får øvet sig mundmotorisk - øvelse gør mester :)

Når du køber mad på glas, så prøv at købe glas til børn på 8 måneder, så det er lidt grovere i konsistensen og stadig blødt og til at synke.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Prøv også at kombinere din hjemmelavede mad, med den færdiglavede mad. Du kan f.eks. godt lave en hjemmelavet kartoffelmos og komme kartoffel og grøntsager fra glas på som topping. Du kan på samme måde tilsætte lidt kogte kyllingestykker, lidt ris, lidt pasta eller lignende til de retter på glas som i forvejen indeholder dette så du stille og roligt får givet hende mad med mere bid og får jeres mad introduceret.

Vurder konsistensen i den mad du køber til hende og prøv at efterligne dette. Hvis du giver hende "lasagne fra glas" så lav din egen hjemmelavede lasagne men server i samme konsistens til hende. På den måde får hun din mad og vender sig til ny smag osv. først og så kan du ændre på konsistensen hen af vejen.

Og med hensyn til natamning - så nej, jeg synes ikke du skal stryge denne. Det handler både om behov for væske men også om at I nu er adskilt i løbet af dagen og hun naturligt derfor har brug for den ekstra nærhed og tryghed som amningen giver hende ...

En masse tanker og overvejelser og lidt at gå igang med. Rigtig meget held og lykke!

Rigtig glædelig jul:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Olívy - meget mere end bleskift

Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Hvilket måltid, hvornår?

Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...

Læs hele brevet og Helens svar


22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Vil ikke skemaden

Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?

Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Virker konstant sulten

Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...

Læs hele brevet og Helens svar


6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.

Te til børn

Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Medicin til børn

Et lille barn må aldrig få medicin, uden at lægen har ordineret det. Børn skal have helt andre mængder end voksne og reagerer anderledes på visse produkter.

Har dit barn fået ordineret medicin, så er det vigtigt at følge lægens instruks. Er der f.eks. ordineret penicillin i 6 dage, så er det vigtigt, at du giver medicinen i 6 dage og ikke stopper efter 3 dage, fordi du synes, at barnet virker frisk og rask. Hvis du stopper for hurtigt, risikerer du, at sygdommen vender...

Læs mere i Babylex

Omega-3 og amning

Omega-3 fedtsyrer er sunde fedtsyrer, som især findes i fede fisk.

Omega-3 er meget vigtigt for udviklingen af spædbarnets nervesystem og hjerne, synssansen og de kognitive færdigheder (indlæringsevne og hukommelse) og undersøgelser viser at indtag af fisk og omega-3 tilførelsen til barnet via modermælken har stor betydning helt op til barnets 2 års alder.

Et for lavt indtag af fisk og dermed omega-3 fedtsyrer er også sat i forbindelse med forringet finmotorik og...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens babydagbog som er en praktisk og lækker kalender smækfyldt med konkret information og gode idéer.

Det siger medlemmerne ...

Endnu engang mange tak for dit svar her i den gode brevkasse. Jeg har anbefalet dig til dem jeg kender fordi du er SÅ god til at komme med nogle konkrete råd. Lige det som gør hverdagen lidt nemmere og knapt så frustrerende, så TAK for det!


Annonce