Svar: Frysemad
Hej med dig
Jeg er nok ikke, som sundhedsplejerske, den rette at spørge lige her ... men jeg vil naturligvis gerne give dit lidt tanker med på vejen.
Det er normalt ikke "farligt" at købe kød, fryse det ned, tø det op og derefter lave en middagsret som fryses ned til senere brug .. Men jo mere man arbejder med kødet, har fat i det osv. jo større risiko er der jo for bakteriel forurening.
Når kød tøs op, vil der naturligt i det rå kød være perfekte forhold for forskellige bakterier, som naturligt vil kunne give infektioner i form af diarré, opkastning osv.
Derfor er det vigtigt at kød og især kyllingekød, varmes tilstrækkeligt godt igennem. Hvis kødet er tilberedt ordentligt er der normalt ingen problemer med infektion.
Men nogle bakterier er ikke sådan lige at slå ihjel ved opvarmning og nogle gange får man madforgiftning selv om maden er korrekt og grundigt tilberedt. Derfor frarådes det generelt at mad tøes op og herefter fryses ned igen fordi det øger risikoen for en infektion. Risikoen er ...
... naturligvis størst, hvis forarbejdningen af kødet ikke har været i orden inden det atter fryses ned ... Der er naturligvis også forskel på om man køber kød der allerede har været frosset eller køber frisk fersk kød, tager det hjem og fryser det korrekt ned med det samme ...
Som udgangspunkt vil jeg ikke mene at der er nogen problemer i at gøre det du gør - altså tage de ferske kyllingestykker fra fryseren, tø dem op, koge dem godt og fryse dem igen. Men vil du være helt sikker, så er det bedste altså at du koger kyllingestykkerne med det samme du kommer hjem med dem fra butikken og fryser dem derefter. På den måde sker der kun en frysning og en optøning og det er umiddelbart det bedste.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Ellers må du prøve at kontakte en ernæringsekspert, evt. i fødevarestyrelsen for at se om der er specielle regler på dette punkt :) Gør du det, må du meget gerne give mig en tilbagemelding - det er jo et ret interessant spørgsmål du stiller ...
Håber du kan bruge ovenstående lidt videre, fortsat held og lykke.
Rigtig glædelig jul!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Olívy - meget mere end bleskift
Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.
Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...
22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....
17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?
Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...
8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...
6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.
Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...
Viden om børn:
Drikkevarer til børn
Små børn bør drikke mælk og vand.
½ liter mælkeprodukt om dagen:
Det anbefales, at børn og voksne drikker ca. ½ liter mælkeprodukt om dagen. Til børn i alderen 1-2 år anbefales mælkeprodukter med 1.5% fedtindhold (letmælk), og til børn i alderen 2-3 år anbefales det at drikke og spise mere fedtfattigt - det vil sige skummet-, mini- og kærnemælk og lette surmælksprodukter. Nogle børn kan dog godt have brug for letmælk og letmælksprodukter frem mod 3 års alderen.
Fedt
Små børn har brug for fedt i maden. Det anbefales at tilsætte en tsk fedtstof i hver portion hjemmelavet mad. Det er udmærket at skifte imellem de forskellige typer fedtstof som olie, smør og plantemargarine.
Efter 1 års alderen kan barnet fortsat have behov for at få lidt ekstra fedtstof. Det er især i familier, hvor man spiser meget magert og gerne vil at barnet skal have sunde spisevaner fra starten.
I mager mad er der mange grøntsager, frugt og brød og kun lidt...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.