Svar: Starte op med mad uden mejeriprodukter
Kære Maiken og baby Matthew
Du producerer forholdsvis hurtigt mælk igen. Det vil normalt være sådan at der efter ca 1 time er dannet 45% af mælken igen, efter ca 2 timer mere end 70% og efter ca 4 timer er der fuld mælkemængde igen. Selvom du således er nødt til at malke ud imellem amningerne, vil der altså være noget at komme efter, når din dreng atter melder sig og er tørstig.
Du vil som regel have mest mælk morgen og formiddag og derfor kan det være en god idé at malke ud, når din dreng sover f.eks. formiddagslur. Du kan begynde at malke lidt ud allerede nu og gemme i fryseren, så du har det til ham. Se den artikel der ligger i min artikel samling som hedder 'Udmalkning og opbevaring af modermælk' om hvordan du gør det.
Du kan også gøre det at du lader ham spise fra det ene bryst og malker ud på det modsatte bryst. Hvis du gør det samtidig, så vil du naturligt øge din mælkemængde ekstra og det kan jo godt være en fordel, når du gerne vil bruge din egen mælk i al hans mad.
Alternativt kan du bruge modermælkserstatning og du kan købe en erstatning med højt hydrolycerede proteiner, det vil sige en specielerstatning til børn med mælkeallergi. I følge den danske sundhedsstyrelse er der dog efter 6 måneders alderen ingen grund til at give dette til barnet, hvis barnet ikke har mælkeallergi, heller ikke selvom han er disponeret til allergi via dig ... Du kan også vælge at købe en delvist hydrolyseret erstatning, det laver f.eks. Nestlé - Nan HA hedder den - den eller noget tilsvarende kan du sikkert også få hvor du bor.
Med hensyn til at starte med skemad i 6 måneders alderen, så er dette ofte lidt lettere, fordi barnet kan gå lidt hurtigere frem. Du kan starte med 4-5 skefuld grød af ris, majs, hirse, boghvede eller quinoa og i takt med at han spiser godt og lærer sig teknikken, så øger du hans indtag og giver ham de lidt grovere grødtyper.
Du kan også starte med mos af stort set alle grøntsager, begynd med de lidt milde ...
... typer som kartoffel, gulerod, blomkål, broccoli osv. og øg ham så stille og roligt i mængde og med mere og mere variation af alle former for kål, rodfrugter osv.
Start med 4-5 skefulde til frokost og følg efter med mælk som du plejer. Efter 4-5 dage øger du ham til to gange dagligt - det er bedre at give ham ½ dl. frokost og aften end 1 dl på en gang. Giv ham grød til frokost og grøntsagsmos til aften.
Varier yderligere ved at tilsætte lidt frugtmos som topping på grøden, tilbyd vand til alle måltider og når han er godt igang med grøntsagsmosen så begynder du at tilsætte lidt kogt kød og fisk i mosen - det vil du sandsynligvis kunne gøre i løbet af 2-3 uger. På den måde vil han komme stille og roligt igang og ret hurtigt alligevel nå op på en rimelig varieret kost.
Omkring 7 måneders alderen vil det være fint at øge ham til 3 evt. 4 måltider skemad, det afhænger af hvordan det hele går samt lidt mellemmåltider i form af frugt.
En plan for dagen kunne se således ud:
Tidlig morgen 06: Ammes og sover lidt videre i mors seng
Formiddag 9.30: Ammes og puttes til formiddagslur
Frokost 11.30-12: Grød, evt. med frugtmos som topping, vand af kop.
Ammes og puttes til middagslur
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Eftermiddag: Ammes
Powernappen begynder ofte at kunne blive sprunget over i 6 måneders alderen
Aften 18: Grøntsagsmos, vand af kop.
Ammes og puttes til natten ca 19.30-20
Sen aften 23-24: Ammes og begynder at kunne sove uden at få mælk midt nat.
Tilsidst vil jeg lige nævne at du også kan købe færdiglavet børnemad / grødprodukter som ikke er tilsat mælk. Det kan være praktisk at du kan bruge din egen udmalket mælk, opvarme det, tilsætte grødpulver og fedtstof og servere. Du behøver altså ikke nødvendigvis altid lave det hele fra bunden :)
I babykøkkenet viser jeg blandt andet hvordan man kan lave grød på sin egen mælk :)
Jeg håber at ovenstående hjælper lidt videre på vej, fortsat held og lykke med ham :)
Rigtig glædelig jul!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste
Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.
Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...
22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....
17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?
Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...
8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...
6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.
Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...
Viden om børn:
Vaner og børn
Alle familier har deres egne vaner og rutiner. Det, at tingene gøres på en bestemt måde, giver tryghed for barnet. Et lille barn vil altid have det bedst, når noget er genkendeligt.
Hvis det lille barn skal passes, er det derfor en rigtig god idé, at den der passer barnet, forsøger at efterligne de rutiner og vaner, som barnet kender.
Børn elsker gentagelser og elsker derfor også lege som borte-tit og klappe-kage. De større børn føler stor glæde ved at se den samme...
Morgenmad og børn
Børn har brug for et solidt morgenmåltid, efter at have sovet en hel nat, og så de har energi og overskud til at lege, lære og udvikles hele dagen. Det betyder, at f.eks. en portion yoghurt ofte ikke vil være nok.
Til børn i alderen 1-2 år kan du f.eks. give:
- Havregrød, øllebrød eller anden type af grød. Gerne med lidt frisk frugt og bær.
- A38, tykmælk eller neutral letmælksyoghurt med rugbrødsdrys eller havregryn.
- Grovbrød, grovere boller f.eks....
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.