Svar: Udvikling?
Hej med dig
Dejligt at I har fået hjælp til at få afklaret, hvorfor jeres datter var så ked af det - men frustrerende at hverken egen læge eller børneafdeling kunne afdække dette ...
Der er nok ingen tvivl om at jeres datter har brugt mange kræfter på at græde de første måneder og at det måske har gjort at hun (og måske I) ikke har haft det store overskud til motoriske udfordringer i løbet af dagen. Men nu hvor der er mere ro på, så vil det være rigtig godt at arbejde mere bevidst med dette.
I en alder af fire måneder skal jeres datter ligge på maven så længe som muligt og du skal gøre det til en vane altid at lægge hende fra dig på maven, når hun er vågen. Hver gang du lægger hende på gulvet, sidder med hende på skødet, går med hende på armen osv. så starter hun med at være på maven. Jo mere du kan gøre det, jo bedre bliver hun til det.
Det er fra maveliggende stilling at hun skal begynde at trille, derefter krybe og tilsidst kravle. Det er også i maveliggende stilling at hun får styrket sin nakke og sin ryg, så hun omkring 6 måneders alderen er stærk nok til at kunne sidde i en høj stol.
Det er godt at danse med hende, svinge hende, vugge hende osv. Jo mere bevægelse jo bedre er det. Se evt. bogen "Leg med din baby" af Mette Vainer Wegloop, udgivet på Politikens Forlag.
Du skal sørge for at holde hende aktiv, snakke med hende, lade hende studere og mærke verden, hjælpe hende med at bruge sig selv fysisk. Hun skal blive fysisk og mentalt træt, også for at kunne sove godt og sove længere lure om dagen og hvor du tidligere har brug meget tid på at skærme hende og svøbe hende og hjælpe hende til ro, fordi hun har grædt meget, så skal du nu fokusere på at hun godt må bruge sig selv mere aktivt og at hun nu ikke længere er et spædbarn men en lille baby :)
Det vil være rigtig godt, hvis du kunne lege bevægelege med hende. Bevægelege i denne alder kan være:
- Cykelbevægelser, hvor hun selv er med til at cykle med sine ben imens man støtter om underbenene
- At gribe omkring hendes hænder og håndled og lade hende selv trække sig op fra rygleje
- At støtte om hendes lægge og bøjede knæ og hofte og hjælpe hende med at dreje underkroppen fra side til side
- At forsøge at få hende til at dreje om på siden, ved at vise ...
... hende noget interessant legetøj. Her ligger hun på maven og du hjælper hende med at se op og bagud efter legetøj, hvorved hun får overbalance og begynder at trille
- At hjælpe hende med at få øje på sine egne tæer, når hun ligger på ryggen, du kan købe rangle sokker til fødderne. Når hun først har lært at få fat i sine tæer, vil hun begynde at trille fra ryg til mave.
Med den alder hun har nu, vil hun ganske givet også synes det er sjovt at studere dine hænder og fingre. Derfor kan du nu begynde at synge nogle af de gamle sange med fagter til. Det kan være Lille Peter Edderkop, Hjulene på bussen, Langt ude i Skoven osv. Der findes mange. Syng for hende og brug dine hænder foran hendes ansigt, så vil du se hvordan hun studerer og prøver at følge med og måske hun snart vil forsøge selv at bruge sine hænder for at vise dig at hun gerne vil have du synger. Brug også hendes krop, når du synger for hende, så når du synger "dørene i busser siger åbne og lukke..." så bruger du hendes ben 'åbner og lukker' benene :)
Sæt hende i en bæresele og vend hende så hun kan kigge ud på verden. Lad hende følge med i hvad der sker, lad hende opleve, mærke vinden i ansigtet når I er ude at gå i den friske luft.
Hvis hun sidder meget i skråstol eller autostol, så hold pause fra dette. Det er vigtigt at hun lige nu får hjælp til at få styrket sine nakke og rygmuskler - hun bør kunne holde sit hoved selv i denne alder ... men det handler givet vis om træning :)

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Din sundhedsplejerske som kan have hende i hænderne er bedre end jeg til at vurdere hendes motoriske formået, men som sagt lyder det som om at hun har brug for lidt støtte og det er derfor rigtig godt at du er opmærksom på det. Som sagt, så har de første måneder være præget af gråd og stor uro og det er helt okay - hun udvikler sig jo hele tiden og nu skal der bare lidt mere fokus på det motoriske, det er fint :)
Med hensyn til søvnbehov og at hun ikke sover så meget, så lyder det som om at hun trives og hendes søvn ændrer sig hele tiden. Omkring 6 måneders alderen vil hun sandsynligvis kunne sove lidt længere igen ... I takt med at hun begynder med skemad osv. så sker der også noget her :)
Jeg håber du kan bruge ovenstående videre, fortsat held og lykke med hende.
Rigtig glædelig jul!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:
3. april 2025 | Udvikling | 4 år, 5 mdr.
Social angst og skoleudsættelse
Kære Helen. Vi er altid meget glade for dine svar. Der er lidt tid til mit...
23. marts 2025 | Udvikling | 10 mdr.
Hej Helen Vores dreng, som nu er blevet 10 måneder, er startet i dagpleje....
17. februar 2025 | Udvikling | 11 mdr.
Hej Helen Vores dreng på knap 1 år startede i dagpleje 6. januar, så han har...
10. februar 2025 | Udvikling | 9 mdr.
Bekymring for sproglig og motorisk udvikling
Hej Helen Jeg skriver da jeg er bekymret for min søn. Han er idag 9...
6. februar 2025 | Udvikling | 15 mdr.
Kære Helen Jeg har et kort spørgsmål i dag. Min datter, som nu er blevet...
Viden om børn:
Medicin til børn
Et lille barn må aldrig få medicin, uden at lægen har ordineret det. Børn skal have helt andre mængder end voksne og reagerer anderledes på visse produkter.
Har dit barn fået ordineret medicin, så er det vigtigt at følge lægens instruks. Er der f.eks. ordineret penicillin i 6 dage, så er det vigtigt, at du giver medicinen i 6 dage og ikke stopper efter 3 dage, fordi du synes, at barnet virker frisk og rask. Hvis du stopper for hurtigt, risikerer du, at sygdommen vender...
Honning
Honning frarådes til børn under 1 år. Honning indeholder bakteriesporer og kan være infektionskilden vd spædbarnsbotulisme.
Botulisme er en sjælden sygdom, som skyldes et toksin (en forgiftning) dannet af den en sporedannende bakterie Clostridium Botulinum. Sporerne findes i omgivelserne, de er hårdføre og kan tåle kogning i flere timer.
Voksne og større børn bliver ofte ikke syge, da vores bakterieflora i tarmsystemet er anderledes. Men hos spædbørn medfører...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.