Svar: Ny døgnrytme efter sygdom
Kære Linda
Dejligt at høre at mine rugbrødsbjælker er et hit hjemme hos jer :)
Det vil være rigtig godt, hvis du kunne begynde med lidt mellemmåltider nu, netop i form af rugbrødsbjælker og frugt i hånden at gumle på - ligesom hun også kan få frugtmos. Det er praktisk at give hendes jern sammen med frugten f.eks. om formiddagen.
Amningerne - ja dem er der faktisk ligeså mange af stadigvæk - ca 6 amninger dagligt er ofte stadig nødvendigt i 6 måneders alderen. Stille og roligt vil du dog kunne skære lidt ned og det er her ofte formiddagsamningen der ryger først. Derefter ofte amningen om eftermiddagen - men det er først i 7 måneders alderen at de fleste børn kan nøjes med og blive trappet ned til ca 4 amninger dagligt.
Det kunne hjælpe jer, hvis du om morgenen kunne amme hende i din seng liggende og hun således der kunne sove lidt videre, så dagen startede lidt senere. Det kan nemlig godt have noget at sige i forhold til hendes rytme og søvn i løbet af dagen, at hun står så tidligt op. De fleste børn vil nemlig i 6 måneders alderen begynde at kunne nøjes med kun 2 lure dagligt og den sene powernap der ligger mellem 16-17 kan således springes over ... Det er vigtigt fordi al den søvn der ligger efter kl. 16 naturligt vil 'æde' af nattesøvnen - enten så barnet går sent i seng, eller står meget tidligt op - eller ved at barnet vågner om natten ...
Ved at få hende til at sove lidt længere om morgenen og få dagens lure flyttet lidt, så hun sover lidt senere dagen igennem, så vil hun måske kunne sove lidt længere når hun endelig sover og vil måske kunne nøjes med de to lure og derfor måske - igen garantier, men måske - kunne sove bedre og mere sammenhængende om natten.
En plan for dagen med 6 amninger og masser af skemad og mellemmåltider ser således ud:
Tidlig morgen 05.30 ammes i mors seng og sover videre der. Selvom det forstyrrer at ligge der om natten, så kan hun måske godt nyde det tidlig morgen
Morgen 7.30: Havregrød, vand af kop.
Formiddag 9: Frugtmos, frisk blød frugt i hånden, vand af kop.
Ammes og puttes til formiddagslur ca 9.30-10, sover ca 1 time som nu
Frokost 11.30-12: Grøntsagsmos med kød eller fisk, suppleres med rugbrødsbjælker, agurk eller lignende, vand af kop.
Ammes og puttes til middagslur ca 13-13.30 og begynder så forhåbentlig at kunne sove længere lur her, måske skal du ...
... køre hende en tur, for at vende hende til at sove et længere stræk midt på dagen.
Eftermiddag 16: Ammes og kan her også tilbydes lidt frugtmos og frisk frugt som om formiddagen
Powernappen begynder måske at kunne blive sprunget over
Aften 18: Grøntsagsmos med kød eller fisk, vand af kop og suppleres igen med lidt brødskorper osv. i hånden.
Ammes og puttes til natten ca kl. 19.30-20 som nu
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Sen aften 23-24: Ammes rigtig godt fra begge bryster og sover herefter uden mælk til næste morgen tidlig. At sove igennem i denne alder er at sove 5-6 timer uden at få mælk - 7 timer, hvis man er meget heldig, men det er ikke tit :)
Du skal naturligvis give Sofie den mængde mad hun viser behov for, men samtidig også finde en balance, hvor hun stadig har plads til mælk i maven. Hvis ikke hun får drukket nok i løbet af dagen, så vil hun naturligt skulle søge det om natten ... så hvis hun kan spise 1½-2 dl og stadig vil tage brystet inden putning, så er det fint, afviser hun brystet, så er det bedre at holde lidt igen med maden og sikre hende mere mælk så hun ikke behøver die hele natten hos dig :)
Måden hun falder i søvn på om dagen, ammes, puttes, triller om på siden og sover - det lyder helt perfekt og den samme rytme, skal du forsøge at skabe om natten. Jeg har dog en formodning om at det kommer stille og roligt, når I atter kommer ind i ny rytme efter hun har været syg. Det er vigtigt at have samme ritualer både dag og aften, det giver størst mulige ro. Så prøv at gennemtænke hvad du gør anderledes der og om nogle af jeres dagsritualer kan overføres til natten.
Det kan også være en idé at du eleverer hendes hovedgærde lidt, da hun har haft problemer med ørerne, så kan det lette på trykket og gøre det rarere at sove og så skal du naturligvis være sikker på at hun er fuldstændig rask nu - det er svært at ændre rytme og skabe gode vaner med et halvsløjt barn :) Det lyder som om at hun måske har ondt, når hun bare græder og det ikke hjælper at putte med dig eller at du går rundt med hende. Det at sutte ved brystet har lidt effekt - måske fordi det at synke den lune mælk letter på trykket i ørerne ... indtil det så er galt igen ...:(
Jeg håber du kan bruge lidt af mine tanker videre, og at det kan lykkes at få lidt mere søvn tidlig morgen og dermed lidt ændret dagsrytme ... fortsat held og lykke.
Rigtig glædelig jul!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Giv dit barn den bedste start!
Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier
Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Fed creme til børneeksem
Har dit barn børneeksem, er det vigtigt med en god hudpleje - og fedtcremer med en høj fedtprocent forebygger hudeksem. Hudpleje er vigtigt året rundt, men især i vinterperioden, hvor den kolde luft udtørrer huden ekstra meget, er det ekstra vigtigt med en god creme.
Til både behandling og forebyggelse af børneeksem, er det vigtigt at vælge fed creme fremfor lotion. En lotion indeholder meget vand og fordamper derfor hurtigt fra huden, og giver derfor ikke huden den nødvendige...
Rotavirus
Rotavirus er den hyppigste årsag til diarré og opkastninger hos spædbørn. De fleste børn smittes mens de er mellem 6-24 måneder. De får kraftige opkastninger, vandig diarré og måske feber og barnet er i risiko for at få væskemangel. Symptomerne kan vare op til 7 dage.
Tegn på væskemangel er tørst, irritation, uro, sløvhed, indsunkne øjne, tør mund og tunge, tør hud og sparsom vandladning. Hvis du ikke kan få dit barn til at drikke og du oplever et eller flere af ovenstående tegn...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.