Svar: Svær putning og sen døgnrytme
Kære mor til datter som er udpræget b-menneske
... eller en lille ugle, som vi kalder det når der er tale om børn (i modsætning til Lærkerne :))
Det at jeres datter har en sen søvnfase er naturligvis helt okay og i orden, hvis det i øvrigt passer jer forældre og hvis hun trives med det ... Problemet opstår dog ofte, fordi dagen starter så sent og nattesøvnen varer så længe at det bliver til meget små og rodede powernaps dagen igennem og det påvirker så overskuddet om aftenen og giver gråd, pylren og stor uro.
så det kunne godt være en idé at I arbejdede på at få ændret på hendes søvnfase, ved at vække hende og starte dagen tidligere end den gør lige nu ...
For at hun ikke skal falde i søvn med det samme, så vil jeg foreslå jer at I forsøger at lægge badet ind om morgenen/formiddagen og derefter så putter hende til en middagslur.
Derudover vil jeg foreslå jer at I arbejder på 3 faste lure dagligt, en formiddagslur, en middagslur og så en powernap sidst på dagen. Sammenlagt skal I arbejde på at hun sover ca 5 timer i løbet af dagen og 10 timer om natten. Om dagen kan hun sove to lige lange lur og en powernap som 3 lur eller hun kan sove en kortere formiddagslur, en længere middagslur og en powernap sidst på dagen.
Det vil være meget normalt at den sidste powernap ligger så sent at hun går lidt senere i seng end I måske lige har lyst til, men det er helt okay - ...
... det er en periode, det ændrer sig igen i takt med at hun begynder at kunne nøjes med to lure dagligt. Samtidig er hun jo som sagt en lille ugle, så hun har det sikkert fint med at være lidt længere oppe om aftenen.
En plan for dagen kunne se således ud:
Tidlig morgen 06: Ammes og sover videre i mors seng, vågner derudover også med en amning ca kl. 7.30-8
Kommer op, klædes af, puttes i bad, nusses om, pludres med osv.
Ammes og puttes til formiddagslur ca kl. 10 - altså der hvor hun normalt vågner og står op skal hun nu sove lur.
Frokost 13-14: Ammes og puttes til middagslur - tidspunktet afhænger lidt af hvor lang en formiddagslur hun har taget
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Eftermiddag 16-17: Ammes
Powernapper tidlig aften, sover her dagens 3. og korteste lur
Aften 20-22: Ammes efter behov - alt efter hvor sent den 3 lur ligger går hun før eller senere i seng. Som sagt er det helt okay hvis hun lige nu først går i seng f.eks. kl. 22 fordi hun så har sovet tidlig aften. Det ændrer sig igen.
Sen aften/nat 23-03: Ammes 1-2 gange efter behov
Som I kan se går hun altså i følge denne plan stadig sent i seng, men dog før midnat og får stadig sine 10 timers søvn. Derudover altså 3 lure i løbet af dagen og det er som sagt det I lige nu skal prøve at arbejde på at få indført :)
Jeg håber planen og mine tanker hjælper videre på vej, fortsat held og lykke med hende.
Rigtig glædelig jul!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste
Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Ammestillinger
Prøv dig frem med forskellige ammestillinger. Du kommer til at bruge mange timer på at amme og derfor er det vigtigt, at du gør dig det så behageligt som muligt.
Det er godt, hvis du kan hvile dig samtidig med at du ammer barnet og det er vigtigt, at du slapper af og ikke spænder i kroppen, hvis mælken skal løbe frit.
Sørg for god støtte til ryg og arme, når du sidder op, så du ikke får spændinger i skuldrene. Sid i en god stol, brug evt. puder i forskellige...
Amning
Sundhedsstyrelsen anbefaler at børn ammes sålænge som muligt. Helst fuldt ud til de er 6 måneder gamle og delvist frem til 12 måneders alderen eller længere, hvis mor og barn ønsker det.
Brystmælk er nøje afstemt til barnets forskellige behov og modermælk indeholder vigtige antistoffer, som beskytter det lille barn mod infektioner. Det tager tid at etablere en amning, for de fleste tager det ca. tre uger, men der kan gå op til 6 uger før mælkemængden har afstemt sig efter barnets...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen.
Tusind tak for dine dejlige, fornuftige svar. De passer så godt til mit temperament, og det giver altså ro i sjælen at høre fra dig. Mange gange hjælper det også at få sat ord på sine bekymringer.
Jeg finder mange gode råd i dine tidligere svar til andre forældre. Jeg kan nogle gange føle mig som verdens dårligste mor, når ingenting vil lykkes. Derfor trøster det mig, når jeg kan læse, at jeg ikke er den eneste, der har problemer med de kære børn. Så føler jeg mig ikke så alene.
Tak fra Lis, mor til datter på 4 måneder