Annonce

Annonce

Svar: Most mad og grød


8. december 2009

Alder:
9 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Helle

Det er rigtig godt at du blender al jeres mad, så hun får masser af smagsvariation og mad der så vidt muligt tager udgangspunkt i den mad I spiser. Det kan også sagtens være at din datter hører til dem der skal have lidt mere tid, for at lære at tygge, måske har hun ekstra følesomme 'brækreflekser' og så er det sådan. Mad får hun jo og det skal nok komme :)

Men det er naturligvis vigtigt at du forsøger lidt hver dag og det er her en rigtig god idé at give hende maden adskilt, så de små bidder hun får, giver du hende med fingrene og prøv her at komme dem ind i siden af munden på hende, så hun med det samme tygger sammen omkring dem. Hvis de kommer ind forrest i munden så er risikoen for at hun bare synker og ikke får det tygget større.

Det du så giver hende med ske skal stadig være blendet og hun skal således forberedes på at der er forskel - når hun får noget med ske, så skal hun bare åbne munden og synke, når du giver hende maden direkte i munden, så skal der tygges. Det kan hjælpe hende til at skelne.

Derudover er det super vigtigt at du giver hende brødskorper, frugt osv i hånden som hun selv kan sidde med og øve sig på. Netop hvis hun har lidt følsomme 'brækreflekser' så kan det at skulle putte noget i munden og finde ud af hvor langt i munden det kan komme, være en rigtig god øvelse.

Det er også vigtigt i 9-10 måneders alderen at begynde at øve lidt pincetgreb og prøv her med lidt rosiner. Dem elsker de fleste små børn og det vil give dig en idé om, hvorvidt hun kan kapere små bidder eller ej ... Går det med rosiner, kan du jo give hende små hapsere af brød, bolle, frikadelle, osv. i ...


Annonce

... samme størrelse og stille og roligt øge størrelsen af det hun får.

Det der er med rosiner er at hun ikke må få for mange af dem - max 50g om ugen, hvilket svarer til de 3 helt små æsker. Men en æske om ugen er også rigeligt at øve sig på, hvis det kommer dertil :)

Hun må meget gerne få tykmælk og det kan godt have en god virkning på hendes mave. Det virker altså anderledes end f.eks. sødmælk. På tykmælk kan du komme frugtmos, revne æbler, friske bær eller måske lidt rugbrødsdrys - igen for at vende hende til mad med lidt mere struktur og bid.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Hendes sparsomme indtag af vand er nok en væsentlig grund til forstoppelsesproblemerne, så det kan være en god idé at få hende til at drikke lidt mere. Hvordan får hun movicolen? Det kan være en god idé at blandet det op i vand og lade hende drikke det - så får hun både væske og movicolens virkning på en gang.

Frugt er også godt til at sætte gang i maven og grøntsager og fibre - men igen gælder at der skal væske til - ellers virker for mange fibre jo forstoppende. Det er også vigtigt at hun stadig får masser af fedt i sin mad og du må meget gerne give hende sovs på mosen. Det er med til at smøre og kan få maden til at glide lettere - både ind i munden og igennem systemet. Så de lidt gammeldags retter med hakket kød og sovs er ofte en god idé og også ofte et hit hos børn.

Jeg har tidligere sendt dig en plan for dagen, den kan du fortsat følge. Det er helt okay at du supplerer most mad med små bidder for at vende din datter til det - det behøver ikke være mange, bare lidt ved hvert måltid, så kommer øvelsen stille og roligt :)

Fortsat held og lykke og rigtig god jul :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Hvilket måltid, hvornår?

Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...

Læs hele brevet og Helens svar


22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Vil ikke skemaden

Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?

Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Virker konstant sulten

Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...

Læs hele brevet og Helens svar


6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.

Te til børn

Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Vitaminer præmatur

Børn der er født præmaturt, det vil sige børn som er født før 37 uge, anbefales følgende kosttilskud:

D-vitamin - 10 mikrogram (400 IE) dagligt. D-vitamin gives som dråber, samt
Jerntilskud:

Fødselsvægt <1500 gram: Ca. 8 mg jern dagligt til 12 måneder
Fødselsvægt > 1500 gram: Ca. 8 mg jern dagligt i 6 måneder.

Børn som får mere end halvdelen af deres ernæring dækket af modermælkserstatning skal have ½ dosis jern, dvs. ca 4 mg hver dag...

Læs mere i Babylex

Appetit

Børns appetit varierer meget. Nogle gange spiser barnet meget i løbet af en dag og andre gange betydeligt mindre.

Det er helt i orden, så længe barnet trives, er aktivt og hverken bliver for tyk eller tynd. Og som udgangspunkt må du tro på at dit barn har en naturlig evne til at spise, når de tilbydes mad og til at sige fra, hvis det ikke har behov for mere.

Når man ammer ved man aldrig hvor meget barnet egentlig får og her må man tro på at hvis der kommer noget ud...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om dit barns udvikling. Bogen er propfyldt med nyttig viden for alle forældre!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Jeg vil bare sige tak.

Jeg er så glad for at det er muligt at vende de mange store, svære tanker med dig her.. Det er virkelig en stor, stor hjælp :)

Knus fra mig


Annonce