Annonce

Annonce

Svar: Skal jeg være bekymret over min søns ernæring?


8. december 2009

Alder:
5 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Asbjørns mor

Nogle børn tager lige nøjagtigt det på man vil acceptere og ligger således lige på grænsen - sådan er det bare og det er jo begrænset, hvor meget mad / mælk du kan putte i din dreng. Hvis ikke han vil spise mere end han gør, så kan du jo ikke tvinge ham. Hvis du presser ham unødigt, så risikerer du at han lukker munden helt i og slet ikke vil og det er jo ikke godt.

Det vil være rigtig godt, hvis du kunne få ham til at spise lidt grød og du kan prøve med forskellige slags og også søde det med lidt frugtmos for at se om han så ikke vil acceptere det. Det er vigtigt at han får så varieret en kost som muligt og de fibre og proteiner han får via grød (gryn) er vigtigt.

Det er også vigtigt at du ikke giver ham alt for store portion grød og mos, så du stadig levner plads til mælk efterfølgende. Hvis han kan spise f.eks. 1½ dl. grød eller mos, så kan det være bedre at du kun giver ham 3/4-1 dl af gangen og så i stedet følger efter med mælk. Selvom han kun drikker 50ml mme efterfølgende, så er det stadig vigtigt og tæller med i regnskabet.

Du kan derfor prøve at øge ham til 3 lidt mindre måltider dagligt og en plan for dagen ser således ud:

Tidlig morgen 06: Flaske og sover videre

Morgen 8: Grød af ris, majs, hirse, boghvede, quinoa og med forskelligt frugtmos som topping. Du kan lave grøden selv eller købe færdiglavet børnemad - det er helt fint. Vand af kop.

Formiddag 9.30: Flaske og puttes til formiddagslur

Frokost 12: Grøntsagsmos som nu, vand af kop.

Flaske og puttes til middagslur ca 13-13.30 - afhængig af hvor lang en formiddagslur han har taget

Eftermiddag 16.30-17: Flaske

Powernapper - dagens 3. lur

Aften 18.30: Grøntsagsmos som nu, vand ...


Annonce

... af kop

Flaske og puttes til natten ca kl. 20

Sen aften 23-24: Flaske og begynder måske at kunne sove til næste morgen tidlig uden at få mælk. Vågner han midt nat og vil have mælk der, så er det helt fint at udnytte dette tidspunkt til det ekstra indtag, men du skal ikke vække ham for at give ham det ekstra.

Du skriver at han ofte drikker mest aften og nat og det er super fint - det er ligesom de skal være. Netop ydertidspunkterne - tidlig morgen, aften og sen aften er de flasker som bibeholdes længst tid og hvis du kan få ham til at drikke 150-180 ml af hver flaske der eller måske mere, så får han en stor del af sit behov ind der :)

Det er en god idé at energiberige hans grød lidt ekstra med forskellige former for fedtstof og også bruge mme i grød og mos, hvis du laver det selv.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Ellers tænker jeg at du må tro på at han trives og får hvad han har behov for - du beskriver jo en dreng som udvikler sig godt, smiler, er aktiv og virker tilfreds. Det er trods alt det vigtigste - at han virker tilfreds og glad, så må han jo have det godt ... :)

500ml mme dagligt sikrer ham jern, vitaminer osv. og ved siden af den skemad han indtager kan det være helt okay. Hans væskebehov skal så dækkes derudover og det kan så være vand af kop eller evt. ekstra vand af flaske, hvis han vil have det. Du må her holde øje med at hans urin er klar og ikke koncentreret og at han tisser jævnligt dagen igennem. Hvis han gør det, så må du gå ud fra at han får væske nok :)

Du kan gå ind på livets bog her på medlemssiderne og indtaste din drengs vægt og længdemål fra fødsel, så kan du se hvordan han ligger.

Håber du kan bruge ovenstående og at det giver lidt ro og lidt hjælp med på vejen.

Rigtig god jul!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste

Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Hvilket måltid, hvornår?

Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...

Læs hele brevet og Helens svar


22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Vil ikke skemaden

Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?

Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Virker konstant sulten

Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...

Læs hele brevet og Helens svar


6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.

Te til børn

Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Forkælelse - forkælede børn

Små børn kan kun fortælle dig, at de har brug for din hjælp ved at græde. Et lille barn kan ikke på anden måde give udtryk for, at det har behov for at blive taget op, blive skiftet, få mad, blive pludret med, krammet osv.

Derfor skal du altid reagere, når det lille barn græder. Det er en skrøne, at børn udvikler deres lunger, ved at få lov til at græde. Og det er heller ikke korrekt, at man forkæler et barn ved at reagere på dets gråd, tværtimod.

Små børn kan ikke...

Læs mere i Babylex

Gråd og børn

Når det lille barn græder, så fortæller dit barn dig, at det ikke har det ikke har det helt godt eller ikke er helt tilfreds med, hvad der foregår omkring det.

Det nyfødte barns gråd er meget ensartet, men forholdsvis hurtigt vil barnets gråd ændre sig og vil have forskellige nuancer. I takt med at barnet vokser, vil du lære at tolke barnets gråd og finde ud af, hvordan du skal handle i forhold til barnets behov.

Nogle gange vil det være svært at finde ud af,...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om dit barns udvikling. Bogen er propfyldt med nyttig viden for alle forældre!

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen & Co.

Jeg har gjort det før, og det kan måske virke af for meget, at jeg nu gør det igen, men synes endnu engang, at jeg vil sende en tak til dig Helen og hvem end der ellers sidder bag hjemmesiden.

Nu med datter nr. to og efter syv ugers bekendskab med nyeste arving, finder jeg mig selv en lørdag aften helt i panik over, om vi da bare slet ikke kan finde ud af at have en baby. Og wupti på fem minutter har jeg fundet flere lign tilfælde af frustrerede mødre, der beskriver scenarier, der minder om det jeg sidder i. Med et bliver min situation helt "normal" og efterfølgende kan jeg med stor ro læse dine konstruktive svar, som jeg endnu engang finder både kompetente, letforståelige og direkte anvendliege (nu håber jeg også baby-pigen gør det;) )

Så igen stor ros herfra - det er en super hjemmeside!

Med lidt mere ro i mor-sindet sendes en stor TAK herfra.


Annonce