Annonce

Annonce

Svar: Søvn - både nat og dag, samt stop med flaske?


8. december 2009

Kategori:
Alder:
11 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Camilla

Jeg synes det er synd at fjerne flaskerne fuldstændig når lillepigen om 3 uger skal starte i institution. Det er to store omvæltninger oven i hinanden og jeg synes det må prioriteres at hun falder tryg og roligt i søvn og sover godt om natten, så hun har overskud til den nye dagligdag der venter. Jeg synes derfor hun skal have lov til at have sine flasker, de to flasker ligger også på et tidspunkt, hvor de ikke påvirker hendes appetit. Dog skal du sikre dig at det ikke er afhængigheden af flasken, der gør at hun vågner hyppigt om natten.

Så flasken inden putning bibeholdes indtil hun er kørt ind i institution og flasken sen aften får hun stadig væk og den kan du så stille og roligt over den næste måned til 1½ begynde at trappe ned i mængde, så hun får mindre og mindre og tilsidst helt kan undvære.

Når hun falder i søvn om aftenen, så er det vigtigt at hun ikke falder i søvn med flasken i munden, men lige når at registrere at hun sover i sin seng og at hun kan overgive sig til søvnen uden at være afhængig af flaske og af at sutte.

Vi har alle brug for det der hedder søvnassociationer. Søvnassociationer er ting vi forbinder med at skulle sove. Ting vi har behov for, for at kunne falde i søvn.

Der er gode søvnassociationer:

Sutteklud, bamse, godnathistorie, ”sshhh”, kærtegn, det 3. Øje, som er når man stryger barnet kærtegnende ned over panden.

Der er mindre gode ...


Annonce

... søvnassociationer:

Bryst, flaske, sut og blive vugget i søvn i favn.

De gode søvnassociationer er gode fordi de handler om at lære barnet at falde i søvn selv. Barnet lærer at sove i sin seng og forbinder sengen med det sted, hvor man skal sove. De mindre gode søvnassociationer er mindre gode, fordi de gør barnet afhængig af den voksne. Hvis din datter forbinder flasken med at skulle overgive sig til søvnen og dermed er afhængig af at have den i munden for at kunne sove, så er det derfor hun vågner og søger efter flasken hele natten igennem.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Hun skal altså stadig have lov til at få sin mælk, men det er vigtigt at du fjerne flasken og hjælper hende til ro uden denne afhængighed lige der, hvor hun rent faktisk kan lulles til ro på anden vis.

Derudover så sover din datter jo forholdsvis meget i løbet af dagen og det er vigtigt at du medtænker at hun samlet kun kan sove en vis mængde tid, så hvis hendes dagslur fylder 3½-4 timer, så vil nattesøvnen naturligt være kortere. Ofte ved at barnet ikke kan puttes så tidligt, eller ved at barnet vågner meget tidligt om morgenen - men nogle gange er reaktionen også at barnet vågner midt om natten ...

Derfor kan det være relevant at se lidt på hendes dagsrytme og evt. afkorte hendes dagssøvn lidt, hvis du gerne vil have at hun kan sove en lidt længere og måske mere sammenhængende nattesøvn :)

Rigtig meget held og lykke fortsat og rigtig god jul!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste

Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Forstoppelse

Hvis dit barns afføring er hård og knoldet, så har dit barn forstoppelse. Ofte vil barnet også have ondt i maven og være grædende. Børn der tilbydes modermælkserstatning får hyppigere forstoppelse, end børn der ammes. Men børn der ammes kan også godt få problemer med forstoppelse.

Får dit barn modermælkserstatning, skal du være opmærksom på, at blandingsforholdet er korrekt. Du kan også prøve at skifte till en anden type erstatning - der findes erstatninger, som er udviklet til...

Læs mere i Babylex

Udmalkning af modermælk

Når du ønsker at malke ud og gemme din mælk bør du følge nedenstående retningslinier:

1) Vask dine hænder
2) Malk lidt mælk ud og kasser dette (ca. en spiseskefuld). Den første mælk kan være inficeret med bakterier fra huden og brystvorten. Når barnet ammes er dette uden betydning, men når mælken skal gemmes, er det vigtigt at den er helt ren.
3) Malk ud i en rengjort (skoldet) plastik flaske - kan købes på apoteket og de kan bruges flere gange, hvor du rengør og...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen,

Hvor er det altså fedt, at kunne skrive alle sine dumme og til tider overflødige spørgsmål her, og så få et godt og brugbart svar fra dig.

Venligst Susan, mor til Anna 13 måneder


Annonce