Svar: Slår far og mor
Kære Freyas forældre
Når jeres datter slår jer, så er det en måde at sige fra på. Hun har ikke lyst til at blive lagt på puslebordet og blive skiftet, når I vil det, hun har ikke lyst til at I tager hende op og bærer hende ud, fordi hun hellere vil lege, hun bliver sur, når I forbyder hende ting, hun bliver frustreret, når hun ikke får sin vilje.
Hun reagerer fysisk for at sige fra, fordi hun mangler ord til at sige fra. Hun er ikke i stand til verbalt at give udtryk for noget noget går hende imod eller føles svært og derfor reagerer hun fysisk. Hun reagere med at slå, ligesom hun sandsynligvis også reagerer med at vride sin krop, sparke, rulle rundt eller lignende.
Hun skal naturligvis lære at hun ikke må slå og at det gør ondt, man når man ikke er mere end godt 1½ år, så er det rigtig svært at lære hende dette. Det hun lære bedst af, er hvis I lader en handling følge med - det vil sige at hvis hun sidder på jeres arm og slår jer, så sætter I hende fra jer og siger bestemt "Nej, ikke slå". Hun lærer altså at hvis hun slår, så vil I ikke have hende på skødet.
Men i nogle situationer er man naturligvis nødt til at holde fast i hende og så er I jo her fysisk stærkere end hende. Det kan være, hvis hun f.eks. vil løbe ud på vejen og når I så siger nej og holder ...
... fast, så bliver hun gal og slår. Her kan I naturligvis ikke sætte hende fra jer eller give slip. Her er I nødt til at holde hende fysisk hos jer og holde hendes hænder, så hun ikke kan slå jer. Men hun vil ganske givet vride sig gevaldigt og blive enormt frustreret og så må hun blive det. Det hører med til alderen at få voldsomme anfald af fortvivlelse, når verden ikke er som man gerne vil og det skal hun jo også lære at tackle :)
Hun er stadig så lille at hun ikke vil kunne huske fra gang til gang og naturligt reagerer meget impulsivt. Derfor vil hun naturligt kunne slå igen, selvom I har forklaret hende at det hun gjorde var forkert. Det er her vigtigt at I ikke bærer nag, men bevarer roen og gentager at det ikke er okay at slå.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Derudover er det altid en god idé at se om man kan undgå at situationen opstår. Om I kan aflede hende og på den måde få brudt situationen, hvor I næsten kan regne ud at hun vil reagere fysisk. Det kan også være en god idé at indgå kompromis og hvis I f.eks. ved at hun lige nu ikke vil ligge på puslebordet, når hun skal skiftes, så kan I anerkende dette og lade hende stå på gulvet og få en bukseble på, når det kun er en tisseble der skal af og en ren ble på :)
Håber I kan bruge dette videre, fortsat held og lykke med hende og rigtig god jul!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Olívy - meget mere end bleskift
Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:
15. oktober 2024 | Udvikling | 8 mdr.
Hej Helen Vi skal flytte i løbet af november måned og vil prøve at gøre det...
12. oktober 2024 | Udvikling | 10 mdr.
Hej Helen Vores datter på 10 måneder er begyndt at slå sit hoved ind i ting....
16. september 2024 | Udvikling | 8 mdr.
Kære Helen. Min datter er 8 mdr. hun er umiddelbart sund og rask og vores...
16. september 2024 | Udvikling | 8 mdr.
Kære Helen Er meget vild med din brevkasse og alle dine gode bøger, som vi...
22. august 2024 | Udvikling | 8 mdr.
Kære Helen Min datter er lige blevet 8 måneder. Hun har altid været meget...
Viden om børn:
Klumpfod
Når børn fødes med en fod, der er bøjet indad, hvor fodsålen peger bagud og fodryggen fremad, så kalder man det klumpfod. Der er ca. 1 ud af 1000 børn der fødes med klumpfod og ca. halvdelen af disse har misdannelsen på begge fødder.
Man ved ikke hvorfor nogle børn fødes med klumpfod, men der er en vis arvelig tilbøjelighed. Man siger at risikoen for at føde et barn med klumpfod øges med en faktor 30, hvis en søster eller bror har lidelsen.
Drenge fødes hyppigere...
Tvillinger og trillinger
Du er berettiget til børnetilskud, hvis du føder tvillinger og trillinger. Du får også automatisk udbetalt børnetilskud, hvis du har adopteret flerlinger. Du kan få børnetilskud til og med det kvartal, hvor dine børn fylder 7 år.
Tal også med din sundhedsplejerske om muligheden for at komme med i en gruppe for mødre/fædre med flerlinger. Det kan være rigtig rart at møde ligestillede, drøfte de forskellige glæder og udfordringer, som børn giver, og rigtig mange har også stor glæde...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen.
Din bog om søvn har været os en rigtig stor hjælp.
Vores dreng er nu 16 måneder og vi har måtte erfare, at han hører til de børn der altid har haft et lille og uforudsigeligt søvnbehov. Men via din bog, har vi fundet ud af at give ham rutiner, der gør at han nu trives og udvikler sig sundt og godt.
Tak fordi du har skrevet den!
Hilsen de glade forældre