Annonce

Annonce

Svar: Spiser ingenting og bider mor ...


7. december 2009

Kategori:
Alder:
18 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Opdragelse.

Kære Marianne

Det er meget normalt at børn i Christians alder skubber maden væk og kniber munden sammen. Han vokser ikke så hurtigt som tidligere og har ikke en naturlig lyst til at putte i munden, faktisk er lysten til at være 'modsat' og vise mere selvstændighed jo noget større end meget andet :)

Det er vigtigt at give ham mad som ikke kræver for store anstrengelser at spise. Han bruger enormt meget energi på at gå rundt, begynde at løbe, lege med andre, opleve verden og begynder også i denne alder at få lidt farefornemmelse. Verden er ikke bare sjov og god, den er også "farlig og slem" ... Det er svært at være 1½ år, der er så meget han gerne vil og så meget han endnu ikke mestrer og det er dybt frustrerende for ham.

Derfor har mange børn i denne alder rigtig svært ved at overskue et måltid og maden skal være så enkel som mulig. Det er vigtigt at give ham mad som han kan spise selv og det er okay, hvis han bruger fingrene, han behøver ikke altid spise med en gaffel. Det er også okay at han om aftenen efter en lang dag i vuggestuen får lov til at komme over på dit skød og mades med lidt fra din tallerken, hvis det er behovet og det han kan rumme lige nu :)

Så prøv ikke at stille for store krav til bordmanerer og hvordan man 'spiser pænt'. Lad ham bare gnave en frikadelle, hvis han hellere vil det end at spise med en gaffel og sørg for at gulerødder, agurk og lignende ikke er skåret i alt for store stænger, for så kan han slet ikke tygge sig igennem det. Det må ikke tage lang tid at spise maden, for så mister han koncentrationen og lysten til at prøve noget andet.

Giv ham også maden adskilt, så han kan se hvad han får at spise og lad ham være selektiv. Det gør ikke noget at det mest er rugbrød der glider ned den ene dag og så ærter den næste. Giv ham forskellige ...


Annonce

... valgmuligheder, og lad ham spise det han umiddelbart viser interesse for lige netop den dag. Det vil være rigtig fint at give ham 1/4-1/2 skive rugbrød sammen med hans varme mad, når I ved at han er glad for brøddet. Så kan han starte med brøddet og når han først er igang med at spise, så glider lidt af det andet måske også ned.

Det er også vigtigt at I verbaliserer positivt om maden og hygger jer ved bordet. Stemningen skal være god, det at spise aftensmad skal være en tid som I alle tydeligt nyder. Hvis du er urolig for om han får nok, så kan du supplere ham med en multivitamin tyggetablet dagligt.

Med hensyn til at bide, så er det vigtigt at du prøver at finde ud af hvorfor han bider - altså i hvilke situationer det sker. Der er mange grunde til at børn bider, men jeg får lidt indtryk af at han kun bider dig og at han gør det, når I hygger og har det rart.


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ: "Helens bog om gråd og trøst" med masser af råd om bl.a. børn med kolik, high need babies, mareridt, raserianfald og separationsangst.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Når børn bider i disse situationer, så er det ofte fordi det er et kærtegn der kammer over. Han bider dig jo ikke for at gøre dig ondt, men bedst som I sidder og kæler, nusser og krammer, så sætter han pludselig tænderne i din skulder eller i din kind. Det er lidt som "jeg elsker dig så højt at jeg kunne spise dig", det er et kærtegn der kammer over, han ved endnu ikke hvordan ...

Han skal naturligvis lære ikke at bide og det er vigtigt at du sætter ham fra dig og markerer at det gjorde ondt, det var ikke sjovt og han kan ikke være på dit skød, hvis han bider dig. Men det er samtidig også vigtigt at anerkende hans behov for at være dig nær og vise dig kærlighed og derfor er det rigtig godt, hvis du kan nå at afbryde jeres nærhed inden han når at bide dig og få ham afledt, så det ikke når at ske. I stedet kan du så vise ham, hvordan man kan ae, kærtegne, kysse.

Håber du kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke :)

Rigtig god jul!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste

Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om opdragelse:

22. november 2024 | Opdragelse | 3 år

Fysisk reagerende 3 årig

Kære Helen. Vi har en dreng på 3 år (blev 3 i oktober) der startede i...

Læs hele brevet og Helens svar


13. november 2024 | Opdragelse | 3 år, 4 mdr.

Konflikter - 3 år, 4 mdr.

Hej Helen. Jeg har en skøn dreng på 3 år og 4 mdr. Han er sød og kærlig,...

Læs hele brevet og Helens svar


26. september 2024 | Opdragelse | 2 år, 6 mdr.

Sure morgener - 2 år, 6 mdr.

Kære Helen. Tak for din brevkasse, som jeg nu endnu engang har brug for....

Læs hele brevet og Helens svar


17. september 2024 | Opdragelse | 2 år, 6 mdr.

Flytning - 2.5 år

Hej Helen Vi har solgt vores hus og skal flytte om cirka halvanden måned....

Læs hele brevet og Helens svar


16. september 2024 | Opdragelse | 23 mdr.

Afvisende overfor mor

Hej Helen. Vi har en søn på snart 2 år, som i perioder vælger den ene af os...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Udstyr til nyfødt - tjekliste

Når du er gravid og første gang besøger en babyudstyrsforretning, så kan du blive helt svimmel over alt det udstyr du kan købe. Tænk fremad når du skal vælge - meget babyudstyr er dyrt og bruges kun i kort tid. Derfor kan visse ting med fordel købes brugt, eller måske kan I låne eller arve. Det kan godt betale sig.

En tjekliste over babyudstyr, som kan være godt have have klar før fødslen:

- Autostol - nødvendigt, hvis I skal fragte baby i bil fra sygehuset og...

Læs mere i Babylex

Brok (hernie)

Et barn der buler lidt ud ved navlen, har sandsynligvis navlebrok. Udposningen er typisk på størrelse med en hasselnød, men den kan også blive stor som en valnød.

Navlebrok er ikke farligt, og det forsvinder ofte før barnet er blevet 2 år. Det giver sjældent gener, men det kan sætte sig fast og give smerter - i disse tilfælde skal brokket skubbes på plads enten af forældrene eller af lægen.

Hvis navlebrokket ikke forsvinder af sig selv, vil man ofte vælge at...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tak for en fantastisk brevkasse, du giver os forældre nogle kompetente handlemuligheder som vi i vores familie har haft stor gavn af.

Tak fra børnenes mor og far


Annonce