Annonce

Annonce

Svar: Putteritual - 13 mdr.


7. december 2009

Kategori:
Alder:
13 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Noahs forældre

Lige nu lyder det som om at Noah har behov for sin flaske for at falde til ro om aftenen og overgive sig til søvnen og det er helt fint. Men i løbet af den næste måned eller to bør flasken naturligt stoppe og en kop mælk kan sættes i stedet.

I første omgang vil det være rigtig godt, hvis I skruer lidt ned for mælken i flasken, så han får mindre og mindre og derfor kan drikke behovet af en kop. Derudover vil det også være rigtig godt at ændre lidt på putteritualet, så han f.eks. starter med at sidde lidt på skødet og få godnathistorie eller blive sunget for eller lignende, så dette ritual fortsætter og tager over, når han stopper med flasken. Det er altså ikke et spørgsmål om at fjerne flasken og give ham 'en kold tyrker' men i stedet give ham noget andet og tryghedsgivende. Noget han kan puttes med fremover, også når han bliver 2, 3 år :)

Flasken bør fjernes i løbet af et par måneder, I skal her også medtænke at han jo bliver mere og mere bevidst og får mere og mere egen vilje. Det betyder at det kan være sværere at få den væk, at han vil protestere mere, men modsat betyder det jo også at I kan inddrage ham mere i netop at få flasken stoppet.

På et tidspunkt skal der købes nye flaskesutter, de gamle er mørnede og slidte og skal smides ud. Tag jeres dreng med i denne proces. Netop det at han nu bliver ældre og begynder at forstå mere og mere gør at I kan begynde at bruge ordet slut. Ofte bruger vi "slut" sammen med en gestikuleren, hvor vi ...


Annonce

... slår ud med hænderne - der er ikke mere. Det gør vi i hverdagen i mange situationer. Det kan være bogen, som klapper sammen, nu er historien slut, det kan være mælkekartonen på bordet som er tom - slut, der er ikke mere mælk osv. Og dette begreb "slut" skal I også føre over på flasken.

Så når de gamle flaskesutter ikke dur mere, så lad ham se at de er i stykker, lad ham være med til at smide dem ud, vis ham det er slut. Når han så beder om flasken om aftenen, så må I gentage for ham at det jo var slut, vise ham flasken, som ikke dur (den virker jo ikke, når der ikke er flaskesut på), huske ham på at I smed flaskesutterne ud. Og så må I tilbyde ham et alternativ - netop en kop mælk og måske en banan, sidde på skødet og få jeres nærhed i stedet ...


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


At han lige nu søger jer og gerne vil ligge i smørhullet om natten er naturligvis okay, han har behov for trygheden og falder til ro med det samme han får det. Men I skal naturligvis være opmærksom på hvornår han begynder at vågne og søge jer af vane og hvornår han har et reelt behov for at komme ind til jer.

Prøv om ikke I kan lade være med at tage ham ind med det samme, men forsøg i stedet at lulle ham til ro i egen seng. Dur dette ikke, så tag ham ind til jer, men når pladsen bliver for trang i jeres seng, så flyt ham gerne tilbage til egen seng igen - det at vågne i egen seng om morgenen er jo også med til at lære ham at der er der han skal sove :)

Håber I kan bruge ovenstående videre, rigtig meget held og lykke med ham :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

22. april 2025 | Sovevaner | 14 mdr.

Nu 14 måneder og i seng på anden måde - del III

Hej Helen, Det er ikke lykkedes for os.. i to aftener fald han i søvn...

Læs hele brevet og Helens svar


13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.

Gråd i barnevogn - del 2

Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Mor kan ikke putte - 10 mdr.

Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.

Overgang ud af tremmeseng

Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

13 mdr og i seng på anden måde - del II

Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Amning

Sundhedsstyrelsen anbefaler at børn ammes sålænge som muligt. Helst fuldt ud til de er 6 måneder gamle og delvist frem til 12 måneders alderen eller længere, hvis mor og barn ønsker det.

Brystmælk er nøje afstemt til barnets forskellige behov og modermælk indeholder vigtige antistoffer, som beskytter det lille barn mod infektioner. Det tager tid at etablere en amning, for de fleste tager det ca. tre uger, men der kan gå op til 6 uger før mælkemængden har afstemt sig efter barnets...

Læs mere i Babylex

Klip i mellemkødet (Episiotomi)

I forbindelse med en fødsel kan det være nødvendigt at klippe kvinden i mellemkødet så barnet bedre kan komme ud. Dette kaldes en episiotomi og jordemoderen klipper i det stykke der er mellem skeden og endetarmsåbningen. Man kan også briste spontant.

Uanset om man brister eller bliver klippet, så vil man blive syet sammen, for at såret gror rigtig sammen igen.

Det er altid vigtigt at skylle såret efter hvert toiletbesøg den første tid efter fødslen, for at undgå...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og opdragelse, som giver dig praktiske råd til alt det, der er så svært.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Først og fremmest tusind tak for en rigtig god brevkasse, hvor vi som førstegangsforældre har fået svar på rigtig mange spørgsmål, bare ved at sidde og surfe lidt rundt i kategorierne. Dine gode svar har virkelig været en stor hjælp hele vejen igennem.

Bedste hilsner
Malene og Maria på 6 uger


Annonce