Annonce

Annonce

Svar: Kostplan - jeg har forsøgt at skære ned på flaske indtaget


7. december 2009

Alder:
10 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Lillepigens mor

Min umiddelbare tanke når jeg ser planen for dagen er at din datters tilbud om flasker formiddag og middag, naturligt vil påvirke hendes lyst til og indtag af mere rigtig mad. Jeg synes derfor at formiddagsflasken bør fjernes.

Du skriver at du laver havregrøden på modermælk, du kunne jo overveje om du skulle lave den på mme i stedet ... Malker du ud eller hvad gør du? Derudover kan du tilbyde hende lidt mme af en kop til maden, for på den måde at få lidt ekstra mme i hende og få jernbehovet dækket. En flaske inden middagslur kan også godt forsvares, da den ligger efter hun har spist både formiddagsmåltid og frokost, så den påvirker ikke hendes madindtag på samme måde, som den om formiddagen gør.

Mit forslag til en dagsplan ser således ud:

Morgen Kl. 7: Havregrød lavet på mælk (modermælk, mme eller evt. sødmælk), vand af kop

Tidlig formiddag 8.30: ½ bolle med smør, ost, frisk frugt, frugtmos, mme af kop.

Puttes til formiddagslur - det er en fordel at give mme af kop og forsøge at undvære flasken, så hun også lærer at sove uden afhængighed af flasken.

Frokost Kl. 12: Rugbrødshapsere med forskelligt smørbart pålæg, kogt pasta, rester fra aftensmaden - frikadeller, kogte grøntsager, måske lidt rejer eller lignende. Hvis hun har brug for supplement af skemad bør det være grøntsagsmos, vand af kop.

Kl. 13.30: Yoghurt med rugbrødssmulder og frugt, eller evt. en flaske inden hun skal sove, for at sikre hende mme (jern) nok.

Puttes til middagslur

Eftermiddag kl. 16: Frugtmos eller frugt i hånden, ½ bolle med lidt smør, ost, vand af kop.

Aften 18: Familiemad, maden tager udgangspunkt i ...


Annonce

... jeres mad. Ris, pasta, kød, fisk, grøntsager, sovs af forskellig slags. Det er fint hvis der er noget som er moset og noget i stykker. Kartofler kan f.eks. moses med lidt sovs og frikadeller gives i stykker. Retter med hakket kød og sovs er ofte et hit hos børn - pasta med kødsovs, frikadeller, farsbrød, boller i karry, lasagne eller retter med mild fisk f.eks. rødspætter eller laks serveret med lidt tomatsovs, parmesan eller lignende kan mange børn godt lide. Også julemaden vi snart skal have er ofte et hit - gammeldagsmad der smager af noget :) Vand eller mælk (mme eller sødmælk) af kop.

Flaske med mme og puttes til natten og sover som nu til næste morgen tidlig.

Det er stadig helt okay at supplere hende med lidt skemad for at være sikker på at hun er mæt nok, men det kan som sagt være en god idé at supplere frokosten med grøntsagsmos for at give mere variation. Yoghurt er fint som mellemmåltid og grød kan gives om morgenen eller som en godnatgrød inden putning.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Boller er gode som mellemmåltid og havregrynsboller er gode, de indeholder både jern, fibre osv. Se i babykøkkenet her på siden, hvordan du bager dem :) Dem må hun kunne lide ..:)

Børn i din datters alder er ofte lidt selektive og lukker munden for skeen, hvilket ofte handler om at de gerne vil spise selv. Det er vigtigt, at holde fokus på at det stadig skal være hyggeligt og forbindes med noget rart at spise og mere end hvad hun lige præcis spiser. Og så skal du holde fast i at du jo har en pige som trives, har gode elastikker og som umiddelbart ikke lyder til at mangle noget :)

Håber du kan bruge ovenstående lidt videre, fortsat held og lykke med hende.

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.

Mad har ingen interesse

Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Quinoa

Quinoa er en plante, der vokser både vildt og dyrket. I Danmark kan den købes i supermarkedet og sælges her både som mel, flager og gryn. Den minder om hirse eller ris og kan indgå i madlavningen som alternativ til kartofler, ris og pasta.

Quinoaflager kan bruges til grød og indeholder ikke gluten, hvorfor quinoagrød kan gives før 6 måneders alderen. Det anbefales at man generelt varierer mellem forskellige grødtyper til børn. Quinoagrød har en lidt "fnugget konsistens" og smager...

Læs mere i Babylex

Snore i børnetøj

Der kan være snore i dit barns tøj - snore kan sidde i hætter og kraver, i handsker osv. og det kan være farligt. Lange snore bør undgås, de kan hænge fast i rutschebanen og klatrestativet på legepladsen, - og i værste fald kan børn blive kvalt ved det.

Se derfor dit barns tøj igennem og er der snore, så kan det være en god idé at afkorte snoren mest muligt. Det vil også være en god idé ikke at binde knuder eller sætte andet på snoren, som kan sætte sig fast i legeredskaber,...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og mad. Bogen er propfyldt med tips, opskrifter og praktiske dagsplaner!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Selvom jeg kun har sendt dig to spørgsmål, så kan jeg allerede mærke glæden og roen ved at jeg kan skrive til dig.

Tusind tak!
Hilsen mor til dreng på 7 måneder


Annonce