Annonce

Annonce

Svar: Urolig søvn - 1 mdr.


22. november 2009

Kategori:
Alder:
1 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære trætte forældre

Den knirken og uro i oplever hos jeres lille dreng, når han sover skyldes sandsynligvis søvn og drømme. Det er meget normalt at børn i jeres drengs alder siger lyde når de sover, de knirker, smasker, virrer med hovedet, sparker og spjætter lidt med armene osv. - det foregår i søvne.

Søvnmønstre udvikles hos barnet allerede mens det ligger inde i livmoderen og når børn bliver født til termin vil de således have både REM søvn, der kan ses som en "aktiv søvn" og non-REM søvn der kan betegnes som en "stille søvn".

Når jeres dreng sover "aktiv-søvn" så trækker han vejret let uregelmæssigt, du kan se øjnene bevæge sig lidt under øjenlågene og nogle gange ligger han måske og smiler for sig selv. Når han sover "stille søvn", vil han derimod ligge mere stille, vejrtrækningen vil være dyb og rolig og en gang imellem kan du se at han laver suttebevægelser med sin mund.

Hans søvn og måden søvnen er skruet sammen på ligner ikke måden søvnen hos ældre børn og voksne er skruet sammen. Hos os er søvnen inddelt i forskellige stadier, det er ikke tilfældet hos så lille en dreng som jeres. Faktisk er det først omkring 3 måneders alderen at barnets non-REM søvn begynder at være inddelt i stadier, hvor barnet sover lettere og sover dybere. Og faktisk er det først i 6-8 måneders alderen at non-REM søvnen begynder at minde om den form for non-REM søvn vi andre har.

REM-søvnen fylder rigtig meget hos jeres dreng - faktisk er halvdelen ...


Annonce

... af hans søvn REM søvn. Det er også sådan at når jeres dreng falder i søvn så kommer han i REM-søvn med det samme. Det nyfødte barn har således ikke en start med non-REM søvn som vi andre har ...

Jeg ved ikke hvad du har læst omkring søvn, men jeg tænker at dette måske kan forklare hvorfor du oplever hans søvn anderledes :)

Det er rigtig godt at svøbe ham og hjælpe ham til at holde fysisk sammen på sig selv som I forsøger. I skal naturligvis også være sikre på at han får mad nok og så skal I være opmærksomme på at han måske har brug for at høre jer - det at han ligger for sig selv gør måske at han vågner yderligere op - måske har han brug for jeres natlige naturlige lyde for at sove mere trygt, tungt og godt ...


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Hans uro kan naturligvis også skydes at han om natten fordøjer sin mad rigtig meget - også det er helt normalt, man kan nogle gange hører hvordan maden næsten løber igennem tarmene og hvordan det hele arbejder på højtryk.

Jeg er altså ud fra det I fortæller ikke så bekymret. Der er en 'knirken' som børn helst ikke skal have når de sover og det handler om at de knirker fordi de har svært ved at trække vejret godt nok. Men det lyder ikke som tilfældet hos jer - jeres dreng er netop set af lægen og vurderet til at være sund og præcis som han skal være - mit umiddelbare bud er derfor at han sover rigtig meget REM søvn, det er det I mærker, men det er som sagt normalt :)

Håber dette giver lidt ro med på vej, fortsat held og lykke med ham :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste

Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Lattergas ved fødsel

Lattergas er en blanding af ilt og kvælstofilte, som man indånder gennem en maske.

Lattergas bruges som smertestillende og er et tilbud til kvinder, der er i fødsel. Jordmoderen vejleder kvinden i, hvordan masken bruges - lattergas virker bedst, hvis du trækker vejret i masken, når du mærker, at der er en ve på vej, og så lægger masken fra dig igen, når veen klinger af.

Lattergas virker på den måde, at kvinden mærker smerten, men ikke lader sig gå på af den, og den...

Læs mere i Babylex

Sut

Før i tiden var det almindeligt, at børn fik en sut med det samme, når de blev født. I dag mener man, at det er hensigtsmæssigt at man venter med at give barnet en sut, til amningen er etableret.
Hvis barnet får en sut for hurtigt, så kan det gå ud over barnets lyst til at die ved brystet. Dertil kommer at sutteteknikken er forskellig alt efter om barnet dier på brystet eller sutter på en sut.

Du kan møde mange forskellige holdninger til det at bruge sut og det er vigtigt...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om amning og flaske, hjæper dig med at få et mæt og tilfreds barn.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tak for alt din støtte og hjælp indtil nu. Igennem dig har jeg lært at have tillid til mine beslutninger og oser ud af tryghedsposen til min dreng og dette med god samvittighed!!!

Ingen tvivl om at du altid skal være min sundhedsplejerske :-)

Kærlig hilsen
P, mor til dreng på 15 måneder.


Annonce