Annonce

Annonce

Svar: Grovere mos og manglende lyst til flasken?


21. november 2009

Alder:
5 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Lise

Det er meget fint at du giver din datter skemad 3 gange dagligt, det lyder som om at hun er glad for det og som om at den rytme passer jer fint. Du skal dog være opmærksom på ikke at give hende meget store mængder, da det så fjerner behov for flaske bagefter. Selvom hun åbner munden og meget gerne vil have det, så er det altså en god idé at holde lidt igen - netop for at give bedre plads til mælken. Det er derfor bedre at give hende 3/4 dl. grød eller mos, vand af kop og følge efter med en flaske inden lur, hvor hun så drikker mere. End det er at give hende 1½ dl. grød eller mos og hun så bagefter afviser flasken eller drikker minimalt.

I 7-8 måneders alderen vil det være en god idé at gøre mosen mere grov og f.eks. mose kartofler med en gaffel i stedet for at piske dem. Så der er altså lidt tid til endnu :)

Som du skriver så er overgangen ofte at starte med lidt grovere grødtyper som havregrød eller flerkornsgrød og så stille og roligt komme fint hakket kød eller fisk i grøntsagsmosen, det er også med til at give lidt struktur. Det skal altså lige nu, hvor hun er så lille bare være fint, som hun nu kan kapere det.

Ikke alle børn kan lide kartofler, det er som om at de får brækfornemmelse af det :( Hun skal nok lære at spise kartofler med tiden - i 7-8 måneders alderen kan hun få en kartoffelbåd i hånden og gumle på den, det er ofte et hit. Lige nu kan du bare lave grøntsagsmos uden kartofler og når hun bliver 6 måneder kan du faktisk lave mos af stort set alle slags grøntsager: Gulerod, squash, blomkål, broccoli, pastinak, persillerod, løg, jordskokker, kålrabi, hvidkål, peberfrugt, skorzonerrødder, spidskål, rosenkål, savoykål, ærter, majs, grønne bønner, grønkål, porrer, tomater (uden skræl), agurk, avokado osv. Også f.eks. græskar kan bruges og rodfrugter med smag er ofte et hit.

Risgrød og hirsegrød bibeholder du bare, du kan også ...


Annonce

... prøve med boghvedegrød eller quinoagrød som laves på flager ligesom hirsegrød og derfor har lidt mere fnugget konsistens end risgrød og majsgrød normalt har.

Et mælkeindtag på mellem 500-700ml kan godt være i orden - selvom det nok er i underkanten af udregnet behov. Hun får jo som du skriver også mme via grød og mos og det tæller også med - DOG ikke når man taler væskebehov. En stor del af den mælk der skal indtages af flaske handler nemlig om at give barnet væske nok .. Det er derfor super fint at du er begyndt at udnytte tidspunkterne hvor hun halvsover, fordi hun drikker mere der og planen for dagen ser umiddelbart rigtig fin ud. Du skal bare prøve at skrue lidt ned for mængden af skemad og se om det får mængden af mme til at stige lidt :)

Og så kan du forsøge med en ny type erstatning, ligesom du også giver vælling til natten. Det er nogle gange sådan at børn der får flaske bliver lidt trætte af altid at få det samme og har brug for en ny smag.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Med hensyn til søvn, så vi de fleste børn på din datters alder sove 2 lure + en powernap daglig. Formiddagsluren er ofte kort, varer måske kun 45 minutter til 1 time. Middagsluren er længere, varer måske 1½ time og nogle gange 2 timer og så sover hun en lille lur sidst på dagen, som måske kun varer ½ times tid. 3 lure af 3 kvarter er også helt fint - det afhænger helt af hvor lang en nattesøvn hun tager, men som sagt ser planen fin ud og det lyder som om at hun er god til at regulere sit søvnbehov fint lige nu.

Jeres datter øver sig i at krybe og det er super godt. Du må gerne hjælpe hende ved at støtte hendes fodsåler, skiftevis på højre og venstre, så hun begynder at bevæge sig lidt fremad.

Hendes høje og dybe lyde er en måde at øve sig verbalt på. Hun skal have de høje toner og de dybe svælglyde med - det lyder helt normalt.

Håber du hermed er hjulpet videre på vej, fortsat held og lykke med hende :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Hvilket måltid, hvornår?

Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...

Læs hele brevet og Helens svar


22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Vil ikke skemaden

Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?

Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Virker konstant sulten

Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...

Læs hele brevet og Helens svar


6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.

Te til børn

Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Køkkenhygiejne

Når man laver mad til småbørn er god køkkenhygiejne særligt vigtig. Små børns forsvar overfor bakterier er mindre end voksnes, og derfor får børn lettere ondt i maven eller får en maveinfektion.

- Undgå at sprede bakterier mellem madvarer. Hold f.eks. rå grøntsager adskilt fra råt kød, så der ikke kommer jordbakterier på kødet, og så der ikke kommer bakterier fra kødet på grøntsagerne.

- Hold også rå madvarer adskilt fra mad, der er klar til at blive spist. Det...

Læs mere i Babylex

Hoppegynge

En hoppegynge anbefales ikke. Sundhedsstyrelsen skriver: "Til sunde børn frarådes hoppegynge og gangstole, da de forsinker normal udvikling. For handicappede børn gælder særlige regler, spørg sundhedsplejersken, lægen eller fysioterapeuten". Kilde, Sunde Børn, sst. 2003.

En hoppegynge belaster barnets ryg og ben og barnet får ikke en bedre balance af at sidde i en hoppegynge, det er ren underholdning og det kan barnet få på anden måde. Når barnet sidder i en hoppegynge er det en...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog til far - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen,

Tusind tak for dine hurtige svar, dine tanker og gode råd hjælper mig meget!

Knus fra mig


Annonce