Annonce

Annonce

Svar: Søvn og flytning


19. november 2009

Kategori:
Alder:
11 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Hej med dig

Det lyder rigtig dejligt med en større lejlighed - tillykke med det :)

Det lyder som en god idé at lære jeres dreng at sove i egen seng og også sove på eget værelse og da I skal flytte allerede om 14 dage, så er løsningen nok at lære ham begge dele på en gang ... ellers ville man normalt forsøge at lære ham at sove i egen seng først og så flytte egen seng på eget værelse, men i stress og flytterod duer det nok ikke. Samtidig er det heller ikke nogen god idé at lære ham at sove i egen seng i soveværelset når I flytter, for så vil han naturligt forbinde det med at sådan er det også i den nye lejlighed og så vil det være svært at få ham på eget værelse der ... Så mit forslag er umiddelbart at I forsøger at lære ham at sove i egen seng og på eget værelse - på en gang.

Når man ikke er mere end 11-12 måneder gammel, så forstår man stadig ikke at mor og far er der, når man ikke kan se jer. Han er simpelthen ikke i stand til at forstå at I er i stuen og han er på eget værelse, når I går fra ham, så vil han naturligt føle sig forladt og alene. Derfor er det vigtigt at I bruger lidt tid sammen med ham, når han skal sove om aftenen og det er helt fint at han stadig bliver ammet og falder til ro med dette. Men det er slut med at falde i søvn med brystet i munden.

Jeg forestiller mig at I flytter sengen på det nye eget værelse og gør værelset hyggeligt med en lille lampe med rolig natbelysning, tætte gardiner og døren skal kunne stå åben, så han kan høre at I er der stadigvæk. Verden forsvinder ikke fordi han skal sove... Så sætter du dig på værelset i en god stol, ammer ham som du plejer og når han har fået mælk hos dig (den amning kan senere blive erstattet af en kop mælk i stedet, som også far kan give på sigt) så sidder i tæt og læser i en lille bog, kigger billeder, snakker lidt osv. Herefter puttes han over i sin seng og du synger den godnatsang for ham, som han kender og altid har fået sunget.

Det er helt normalt at skulle bruge en ½ times tid på at falde rigtigt i søvn. Det bruger vi voksne ofte også, vi går i seng, men ligger og vender og drejer os, nogle ligger og læser i en bog eller andet inden roen rigtigt kommer over os. I forhold til børn må man således også forvente en vis indsovningstid.

Man skal altid vurdere hvor meget man behøver sidde hos barnet, når det skal sove. Det er i princippet ikke noget i vejen for at I putter jeres dreng og så lader ham ligge lidt for sig selv, at I prøver at lade ham selv finde roen og ikke sider hos ham hele tiden. Det er fint at forsøge dette. Du kan stadig forsøge at være i nærheden uden at sidde direkte hos ham, klynker han lidt, så giver du ham din hånd, synger lidt beroligende for ...


Annonce

... ham osv. men det kan være fint at lade ham ligge lidt alene også - det afhænger helt af situationen.

Man kan aldrig forkæle børn ved at give dem omsorg og nærhed når de skal sove. Det er så vigtigt at de netop føler sig fuldstændig trygge og forbinder det at sove med noget dejligt og rart.

Netop fordi jeres dreng lige nu udvikler sig rigtig meget og måske er begyndt at gå lidt rundt? så vil han på den ene side have rigtig meget behov for at se jer og føle sig tæt knyttet til jer og på den anden siden og øve sig i at være mere sig selv, øve sig i at bevæge sig ud i verden på egen hånd. Derfor kan det være godt at bruge det jeg kalder for se-til-metoden. Han har stadig behov for at se jer for at vide at I er der og han ikke er forladt og derfor er netop denne metode god.

Den går ud på at man kærligt og omsorgsfuldt putter sit barn, fortæller det at det roligt kan sove osv. og så går man. Man er aldrig væk i mere end 3 minutter, så kommer man tilbage, kærtegner, beroliger, viser at man er der, fortæller barnet at det trygt kan sove og så går man igen. Hele tiden gå til og fra for at lære barnet at man er der, selvom barnet ikke kan se en og at barnet derfor roligt kan overgive sig til søvnen.

Græder barnet skal man altid vurdere hvad gråden handler om. Hvis det er protestgråd, fordi barnet synes det er lidt trist at dagen slutter nu og barnet søger underholdning, så er det fint at gå. Men græder barnet ulykkeligt, fordi det føler sig forladt og er utryg, så skal man naturligvis være der og så dur metoden med at gå ikke. Så må man i stedet blive siddende hos barnet og forsøge at berolige og betrygge ved at være der - samtidig med at man forsøger at holde fast i at barnet så vidt muligt skal falde i søvn i sin seng :)


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Det er meget fint at I her holder fast i at han først puttes, når han tydeligt er træt til at falde i søvn, så hele seancen ikke trækker ud i timer ...

Det vil også være en rigtig god idé at give ham en substitut for brystet, som han kan finde ro med, når nu mor begynder at mangle. Det kan være en putteklud, en sovebamse eller hvad I nu tror han godt kan lide. Put ham med det fast, både dag og aften - han skal også have den med til middagsluren - så den er en del af det ritual der forbereder ham på at det er puttetid nu :)

I skal naturligvis være sikre på at han får mad nok i løbet af en dag - måske er han reelt sulten og tørstig, når han vågner op kl. 02? Måske skulle I forsøge at give flasken med vælling i stedet for amning kl. 20 eller prøve at skubbe flasken med vælling til kl. 23-24 i håb om at han så vil kunne sove bedre derefter ...

Håber I kan bruge mine tanker videre, fortsat held og lykke:)

Rigtig god flytning!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Olívy - meget mere end bleskift

Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Ammestillinger

Prøv dig frem med forskellige ammestillinger. Du kommer til at bruge mange timer på at amme og derfor er det vigtigt, at du gør dig det så behageligt som muligt.

Det er godt, hvis du kan hvile dig samtidig med at du ammer barnet og det er vigtigt, at du slapper af og ikke spænder i kroppen, hvis mælken skal løbe frit.

Sørg for god støtte til ryg og arme, når du sidder op, så du ikke får spændinger i skuldrene. Sid i en god stol, brug evt. puder i forskellige...

Læs mere i Babylex

Hoppegynge

En hoppegynge anbefales ikke. Sundhedsstyrelsen skriver: "Til sunde børn frarådes hoppegynge og gangstole, da de forsinker normal udvikling. For handicappede børn gælder særlige regler, spørg sundhedsplejersken, lægen eller fysioterapeuten". Kilde, Sunde Børn, sst. 2003.

En hoppegynge belaster barnets ryg og ben og barnet får ikke en bedre balance af at sidde i en hoppegynge, det er ren underholdning og det kan barnet få på anden måde. Når barnet sidder i en hoppegynge er det en...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens babydagbog som er en praktisk og lækker kalender smækfyldt med konkret information og gode idéer.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Vi vil bare sige dig tusinde tak!! Det er uvurderligt, at du findes og giver så mange gode råd! Men det bedste er, at du er så anerkendende i dine svar om alverdens små og store problemer hjemme i de små familier. Det er en rigtig rar følelse, at man ikke behøver holde sig tilbage, når man skriver til dig, fordi du aldrig dømmer i dine svar. Så tusinde tak for en fantastisk brevkasse!

Hilsen drengens forældre


Annonce