Svar: Far kan ikke putte til natten
Kære AH
Når børn skal sove og overgive sig til søvnen, så har de (ligesom vi) brug for det vi kalder søvnassociationer. Jeg har beskrevet det lidt før, men vil uddybe det lidt mere til dig her :)
Søvnassociationer er ting vi forbinder med at skulle sove. Ting vi har behov for, for at kunne falde i søvn. Det er for voksnes vedkommende ofte at læse en bog, gætte kryds og tværs, lytte til et stykke afslappende musik eller lignende. For små børn er søvnassociationer ofte at få bryst eller flaske, få en sut, sutteklud eller blive vugget. Det er altså de ting de forbinder med at skulle sove, det er det der gør dem rolige og får dem til at overgive sig til søvnen.
Der er gode søvnassociationer:
Sutteklud, bamse, godnathistorie, ”sshhh”, kærtegn, det 3. Øje, som er når man stryger barnet kærtegnende ned over panden.
Der er mindre gode søvnassociationer:
Bryst, flaske, sut og blive vugget i søvn i favn.
De gode søvnassociationer er gode fordi de handler om at lære barnet at falde i søvn selv. Barnet lærer at sove i sin seng og forbinder sengen med det sted hvor man skal sove. De mindre gode søvnassociationer er mindre gode, fordi de gør barnet afhængig af den voksne. Det kan f.eks. være at din dreng forbinder det at sove med at være i din favn og få bryst eller forbinder det at skulle sove med mor, det er dig der putter, du er hans søvnassociation og han er naturligt afhængig af at være fysisk meget tæt på dig for at kunne sove.
Hvis han forbinder det at sove med at være i favn og få bryst, så vil søge favnen igen og igen i løbet af natten og først når du tager ham op, vugger ham, holder om ham, giver brystet osv. altså giver ham det han søger, det han savner, - ja så falder han til ro, sover videre indtil han så vågner op og har behov for det igen.
Det handler alt sammen om søvnassociationer og det er meget vigtigt at I nu overvejer, hvad søvnassociationer I giver jeres dreng. Det er vigtigt at finde nogle rutiner, som I alle på sigt kan leve med ...
Vi vågner alle sammen 10, 15, 20 gange i løbet af en nat, vender os, trækker dyne lidt op, sparker den ...
... af, drejer om på den anden side, retter på puden osv. Det er helt naturligt og jeres dreng vil have mange små opvågninger natten igennem. Det er helt normalt at disse opvågninger ligger med 1-2 timers interval - det der er vigtigt, er at han er i stand til at komme videre i søvnen uden at blive taget op og vugget og uden at få bryst. Altså stille og roligt uden at behøve hjælp fra jer.
Hans mælkebehov skal naturligvis fortsat dækkes og det er vigtigt at du sikrer dig at han hele dagen igennem får både mælk og mad nok. Hvis det er meget vigtigt for jer at far kan tage over om aftenen, så kan alternativet til amning jo være en flaske. Den kan far give og således stille og roligt blive en del af putteritualet ...
Det lykkes også nogle gange at mor ammer i stuen og overgiver barnet til far, som så derefter går på værelset og indfører et nyt putteritual som er uafhængigt af brystet. Det er ikke sikkert det vil lykkes for jer, da du normalt er mange timer omkring din dreng og han er naturligt tryg ved at du putter og gør ham klar til natten, men det kan forsøges.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Det der er vigtigt er at han puttes over i sengen, hvor du ønsker at han skal sove, på et tidspunkt hvor han registrerer at det er der han puttes, så han forbinder det med stedet hvor han falder i søvn og er fuldstændig tryg ved det sted. Men samtidig er træt nok til at falde i søvn, ingen af os kan sove, hvis vi ikke føler os trætte og parate til det :)
Man skal overveje meget hvad gråden handler om. Hvis jeres dreng græder ulykkeligt fordi han savner mor, så synes jeg naturligvis at du skal putte ham. Hvis han græder som protest over at skulle sove nu, han vil hellere lege og underholdes, så kan far godt forsøge sig. Han er stadig så lille at han ikke på nogen måde er udspekuleret, så han er ikke i stand til at tænke "Hvis jeg bare brokker mig længe nok, så får jeg nok min mor" - hvis han savner dig og føler sig tryggere ved at du putter så er det et reelt behov. Så føler han en smerte og et savn når du pludselig ikke gør det ...
Jeg håber du kan bruge lidt af dette videre, fortsat held og lykke med ham :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Fødsel
En graviditet varer normalt 40 uger, men naturen er ikke altid sådan, og nogle gange går fødslen igang før, andre gange senere. Føder du mellem uge 37+0 og 41+6 siger man, at du har født til tiden.
Mange kvinder oplever plukveer i graviditeten. Det er sammentræninger af musklerne i livmoderen, og det er måden, at livmoderen forbereder sig til fødslen på. I starten er disse sammetræninger uregelmæssige, men i takt med at fødslen nærmer sig, bliver sammentrækningerne mere...
Cykelhjelm
Alle børn bør bruge cykelhjem, når de cykler. Det gælder både når de cykler selv og når de sidder i cykelstol, i en ladcykel eller i en cykelanhænger.
Vælg en godkendt hjelm. Det vil sige en hjelm med et CE-mærke og godkendelsesnummeret EN 1078.
Derudover så skal hjelmen sidde rigtigt og det gør den når den dækker panden og sidder så stramt, at den ikke kan skubbes tilbage i nakken. I de fleste hjelme sidder skumgummipuder, som hjælper til at justere størrelsen, så...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.