Svar: Sover sidste lur meget sent og mad i stykker
Kære Troldepigens mor :)
Det lyder som en god idé at din datter begynder at sove en lur dagligt, - det er rigtigt at de fleste børn først efter 1 års alderen vil kunne nøjes med en lur, men det er set før hos børn i 10 måneders alderen og det er helt okay ud fra det du fortæller. Hun sover jo en god lang nattesøvn og sover godt til middag også. Så grønt lys herfra til en lidt længere middagslur, fremfor to lure i løbet af dagen :)
Hendes natlige uro skyldes ganske givet at der sker meget med hende udviklingsmæssigt i øjeblikket. Hun øver sig i at bevæge sig mere og mere ud i verden på egen hånd, hun har en stor motorisk uro, drømmer mere og søger naturligt også ekstra fysisk kontakt, når roen skal falde over hende. Det er derfor helt fint at du forsøger at give hende fysisk ro med dynen eller ved at lade hende putte hos dig. Det er i den forbindelse rigtig godt, at du lader hende starte i egen seng, finde roen der og lære at det er stedet hun sover, men når og hvis hun så vågner og ikke kan sove videre, så må hun naturligvis gerne komme over til dig.
Netop nu hvor hun også skal starte i dagpleje, kan hun sagtens have behov for den ekstra tryghed og nærhed fra mor :)
Du kan forsøge om du kan få introduceret en klud, sovebamse eller lignende, som hun puttes med hver gang hun skal sove. Så den kan erstatte dig, når og hvis hun vågner og har svært ved at finde ro. Det er også fint at bruge dynen omkring hende, så hun føler sig tryg med den - i stedet for to dyner kunne du overveje om du skal gå over til at bruge en juniordyne i stedet. Jeg ved godt at sst. anbefaler at man først skifter til juniordyne ved 1 års alderen, men med den motoriske aktivitet din datter lægger for dagen og den alder og størrelse hun har, så burde det være helt okay med en større dyne nu :)
Med hensyn til mad i stykker, så er det jo rigtig godt at hun er glad for dette og med den alder hun har, så må hun få stort set alt.
Du kan sagtens give stykker af frikadelle (kød eller fiskedeller), stykker af pølse, farsbrød osv. Du kan bruge smørbart fiskepålæg på brøddet og servere brødhapsere, du kan også bruge grøntsagsmos som smørbart pålæg for at få lidt ekstra grønt i ...
... hende på den måde. Du kan servere kogte grøntsager, f.eks. ærter, majs, gulerod. Du kan servere kogte pastaskruer, ½ hårdkogt æg, rejer, muslinger eller lignende. Alt sammen fint når man skal øve at spise selv.
Du kan bage boller til hende, f.eks. havregryns boller, som du serverer med smør, ost, evt. lidt frugtmos på.
Opskrift havregrynsboller:
150g havregryn og 7 dl vand blandes og står i 10 minutter.
50g gær, lidt salt og lidt sukker, 1½ spsk. olie og 2 dl A38 blandes i havregrynene og tilsidst tilsættes ca 750g hvedemel. Der kan sagtens tilsættes ekstra mel, hvis dejen bliver for klistret.
Det hele æltes og hæver ca 1 time, slåes ned og formes til boller (ca 20 stk). Bollerne hæver 20 minutter, pensles med æggehvide eller mælk, drysses med havregryn og bages ved 200 grader i ca 20 min.
Af frugt kan du give hende blommer, fersken, melon, kiwi, mandarin, appelsin, banan osv. Der er masser af muligheder og frugten kan gives som større stykker hun sidder med i hånden, eller du kan skære det ud i passende stykker, som hun selv kan spise med fingrene eller på en gaffel.
Et forslag til en dagsplan ser således ud:
Morgen: Havregrød, vand eller mælk af kop.

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Formiddag: ½ bolle med smør, ost, frisk frugt i hånden, vand af kop.
Frokost: Rugbrød med forskelligt smørtbart pålæg, gerne fiskepålæg. Suppleres med kogte grøntsager, ærter, majs, en kartoffelbåd, ½ hårdkogt æg, rejer, muslinger, pastaskruer osv.
Middagslur
Eftermiddag: En portion tykmælk med rugbrødsdrys, müsli (uden honning og chokolade), revne æbler, banan eller lignende. ½ bolle med smør, ost, frisk frugt i hånden, vand af kop.
Aften: Familiemad, ris, pasta, kød, fisk, grøntsager, sovs osv. Retter med hakket kød som lasagne, pasta med kødsovs, frikadeller og lignende er altid godt. Også milde fisketyper som rødspættefilet og laks lavet i ovnen er også godt. Vand eller mælk af kop.
Suppleres evt. med en godnatgrød
Flaske og puttes til natten
Sen aften eller meget tidlig morgen: Flaske igen. Hun har behov for 400ml mme dagligt indtil 12 måneders alderen for at få sit jernbehov dækket :)
Jeg håber du hermed er hjulpet videre på vej, fortsat held og lykke!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.
Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...
Viden om børn:
Sele til barnevogn
Barnevognssele anvendes, når der er risiko for at barnet kan falde ud af barnevognen og barnet bør være under opsyn, når det er i sele. De fleste børn har brug for sele i barnevognen fra de er 6 måneder gamle - nogle børn lidt før.
Du bør altid vælge en barnevognssele som er DVN mærket (Dansk Varefakta Nævn). Selen skal spændes fast i barnevognens bund og den må ikke kunne trækkes løs.
Selvom barnet ligger i DVN mærket sele, skal der altid være opsyn med et barn...
Øl og amning
Før i tiden anbefalede man, at kvinder der lige havde født, og som gerne ville amme, drak en maltøl eller en mørk hvidtøl dagligt, fordi det kunne hjælpe med at sætte mælkeproduktionen op. Det var kun øl af denne type, som havde effekt, og effekten skulle skyldes maltindholdet. På barselsafdelingen kunne man derfor få en øl til frokost eller aftensmaden, hvis man havde brug for det.
Det anbefales dog ikke mere, at man forsøger at øge sin mælkeproduktion ved at drikke øl....
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.