Annonce

Annonce

Svar: Søvn - lære at blive puttet


9. november 2009

Kategori:
Alder:
2 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Hej med dig

Din søn vil helt naturligt i en alder af kun 2 måneder, have et stort behov for tryghed og behov for at føle sig nær dig, føle sig omsluttet. Det er naturligt i forhold til hans alder og det vil ændre sig i takt med at han bliver ældre. Jeg kan dog godt forstå at du også har andre ting, du skal have lavet i løbet af dagen og at du har brug for at få armene fri til storesøster og det er fint at forsøge at putte ham i lift, seng eller barnevogn, når han skal sove, så han ikke kun kan sove i din favn :)

Det vil være hensigtsmæssigt at han ammes og når han så efterfølgende viser træthedstegn, så gør du klar til at putte ham. Hvor du normalt vil blive siddende med ham i armene, så skal du i stedet svøbe ham. Det at være svøbt, vil give ham en fornemmelse for at være tæt og vil give ham tryghed, men det vil være af et klæde og ikke af dine arme.

Du kan med fordel også nogle gange starte med at amme ham, skifte ham, svøbe ham og så amme ham igen, hvorefter du så putter ham til lur. Det kan altså være en fordel at han er svøbt allerede når du ammer ham fordi han så ikke mærker skiftet fra favn til egen seng helt så tydeligt.

Se og lyt til hans vejrtrækning, hans øjne. Prøv at lægge ham fra dig, når du fornemmer at vejrtrækningen er blevet roligere, langsommere og når du kan se at han er lige ved at falde i søvn og endnu ikke sover tungt. Stille og roligt putte ham fra din favn ned i egen seng. Han er stadig svøbt og han kan evt. få en sut, hvis han vil have det. Stå lidt ved ham, hold dine hænder roligt på ham, så han fornemmer at du stadig er der. Lad dine hænder have lidt vægt på hans krop, så der er lidt tyngde, vug ham blidt imens han ligger ned, stille og rolige, rytmiske bevægelser - hvis han ligger i liften så sving liften stille og roligt frem og tilbage.

Stil liften lidt afsides og ikke hvor der er for meget larm af ...


Annonce

... fjernsyn, radio eller andet. Gerne i et lidt køligt rum - det er især vigtigt når han er svøbt, at I er opmærksomme på at han ikke bliver for varm. Af risikoen for vuggedød, er det derfor meget vigtigt at I løsner på klædet, så han kan komme af med varmen og sørger for at han står køligt, når han sover :o) Han må også gerne sove ude, put ham i liften, stil liften i barnevognen og tril ham lidt, så han lulles lidt til ro, godt pakket ned i sin dyne :o)

Med hensyn til influenza og andre sygdomme, som storesøster kan tage med hjem fra institutionen, så er det naturligvis helt rigtigt at det er problematisk hvis så lille en dreng bliver syg. Det gælder dog uanset om det er RS-virus, skoldkopper, influenza eller andet og derfor skal man naturligvis forsøge at begrænse smitterisikoen mest muligt.

Det vil derfor være en god idé, hvis du kan undgå at tage lillebror med op i institutionen og hvis han er med til at hente og bringe storesøster, så hold ham sovende i barnevognen eller undgå i det mindste at alle børn stimler sammen omkring ham, vil røre osv.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Og så er det super vigtigt at have en god håndhygiejne. Det vil sige vaske hænder på dig selv og på ham hver gang du skifter ble. Det samme ved storesøster - der skal vaskes hænder på jer begge, hver gang hun får pudset næse eller lignende.

Det er vigtigt at hun ikke putter hans sut i munden og bagefter giver den til ham osv. Alle disse små ting man lige skal være opmærksom på, uden at det skaber problemer mellem de to, for det er også vigtigt at hun føler at hun må røre ved ham og have med ham at gøre. I er jo en lille familie på fire og den er I alle en del af :)

Og så skal du naturligvis holde øje med ham og reagerer, hvis du oplever at han virker syg eller dårlig på nogen måde. Altid hellere ringe en gang for meget til lægen :)

Jeg håber at du kan bruge mine tanker videre, fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Frysning af babymad

Du kan fryse grøntsagsmos, frugt- og bærmos ned i mindre portioner. Rens grøntsager og frugter grundigt, kog sammen med lidt vand i en tykbundet gryde, blend med kogevandet og frys ned.

Mosen bør kommes i små bægre, der er beregnet til frysning af babymad og som er fri for skadelige stoffer.

Når grøntsags- eller frugtmosen skal bruges, bør den optøs direkte i gryden. Derved bevares vitaminer og mineraler bedst.

Grøntsagsmos kan du med fordel fryse...

Læs mere i Babylex

Rhesus-uforlignelighed

Vi har hver især en blodtype, som kan hedde A, B, AB eller 0 og derudover er vi delt op i Rhesus positive og Rhesus negative. De fleste mennesker er Rhesus positive, ca 15 % er Rhesus negative.

Hvis en Rhesus negativ kvinde bliver gravid og den kommende far er Rhesus positiv, så kan barnet, som kvinden venter være Rhesuspositiv efter sin far.

Imens barnet ligger i maven, så har det sit eget separate kredsløb, men der kan dog ske en lille udveksling af blod imellem...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og mad. Bogen er propfyldt med tips, opskrifter og praktiske dagsplaner!

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen,

Først tak tak tak for gode, beroligende og jordnære svar man kan forholde sig til. Og for at skubbe i den rigtige retning ;-)

Pia, Malthes mor


Annonce