Annonce

Annonce

Svar: Mad, mælk og dagsplan


6. november 2009

Alder:
7 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære T

Det er en rigtig god idé at du begynder at give din datter mad med mere bid i og udgangspunkt i den mad I andre spiser. Hun må meget gerne få mad med smag og bid, der appellerer til hende og den udvikling hun går igennem lige nu. Hun har naturligt stadig behov for mos og grød, men må meget gerne få mad i stykker ved siden af også :)

Du må gerne lave hendes grød eller mos med sødmælk, men det anbefales at man først efter 9 måneders alderen lader komælk udgøre en større del. Når vi i DK anbefaler at bruge sødmælk, så er det netop for at give barnet mad, som tager udgangspunkt i det den øvrige familie spiser. Din datter må således meget gerne få samme kartoffelmos som I andre, hvis den er lavet med sødmælk og hun må også gerne få lidt kødsovs, hvor kødet har stået og simret på panden i lidt tomatsovs med lidt mælk og milde krydderier som timian og oregano - maden skal smage godt.

Det er således ikke fordi I skal tilbyde hende sødmælk, men fordi at hvis du bruger sødmælk i madlavningen så kan I spise det samme ...

Hvis du bruger sødmælk i grød og mos så anbefales det at du ikke bruger mere end max ½ dl til en portion. I stedet kan du sagtens bruge mme og det vil være meget fint, at du køber en erstatning i portugal og bruger den. Du kan købe modermælkserstatning eller det der kaldes for tilskudsblanding i DK - du kan bruge begge dele. Der sker normalt ikke noget ved at du bruger en type i maden og giver en anden type af flaske.

Du kan ganske givet køb NAN fra Nestle hvor du bor, eller du kan købe Milupa eller Aptamil. Det kan sagtens lade sig gøre at købe ...


Annonce

... anden erstatning og bruge dette. Der står på pakken, hvordan det skal blandes og bruges.

En dagsplan lavet ud fra dine angivne tider kan se således ud:

Nat/tidlig morgen 04: Flaske

Morgen 7.30-8: Grød, vand af kop, frugtmos, frugt og bær i hånden osv. som nu. Kan evt. også suppleres med små bidder af en bolle med smør og ost.

Flaske og puttes til formiddagslur som nu ca 9.30-10

Frokost: Små brødhapsere af fiberrigt brød med forskelligt smørbart pålæg, brug gerne grøntsagsmosen som pålæg i starten og suppler med mosen ved siden af, vand af kop.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Flaske og puttes til middagslur 13.30-14

Eftermiddag 16: En lille portion flerkornsgrød med frugtmos, frisk frugt i hånden, vand af kop. Kan også her suppleres med små bidder af en bolle med smør, frugtmos, ost eller lignende.

Aften 18: Mere og mere familiemad, ris med lidt sovs, små stykker af indmaden af en frikadelle, fisk af forskellig slags, kogte blomkål og broccolihoveder, kartoffelbåd eller lignende at sidde med selv og gnaske i - suppleres med mos, men får også lov til at få lidt med bid og mad i stykker. Vand af kop.

Puttes til natten kl. 19.30-20 med flaske og sover herefter til næste morgen tidlig.

Det er super flot at hun kan sove igennem så længe og det er helt okay at hun gør det, da hun stadig får sit mælkebehov og dermed også væskebehov dækket i løbet af dagen. På sigt, når flaskerne forsvinder om dagen, så kan det godt være at hun får brug for en flaske igen sen aften, men lige nu kører det fint uden og nyd det :)

Jeg håber ovenstående hjælper lidt videre på vej, fortsat held og lykke.

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste

Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Hvilket måltid, hvornår?

Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...

Læs hele brevet og Helens svar


22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Vil ikke skemaden

Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?

Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Virker konstant sulten

Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...

Læs hele brevet og Helens svar


6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.

Te til børn

Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Feber

Børns temperatur kan stige pludseligt. Dette skyldes, at deres evne til at kunne regulere temperatur ikke er fuldt udviklet. Den normale temperatur ligger mellem 36,5 og 37,5 grader celsius. Det er normalt, at temperaturen er ½ grad højere om aftenen end om morgenen.

Når temperaturen stiger, og der er tale om feber, vil barnet fryse, være koldt og blegt. Når feberen har fundet sit leje, bliver barnet derimod varmt og får blussende røde kinder. Et barn der har feber, skal have...

Læs mere i Babylex

Ører - øreproblemer hos baby og børn

Siden 2005 får alle nyfødte i Danmark tilbudt en screening for hørenedsættelse få dage efter fødslen. Hvis det viser sig, at barnet har en medfødt hørenedsættelse, er det vigtigt, at man får startet behandling så tidligt som muligt.

Mange børn vil have nedsat hørelse i en periode f.eks. på grund af mellemørebetændelse eller væske i mellemøret. Et barn, som gennem længere tid har nedsat hørelse, vil ikke reagere på lyde og vil have langsom eller manglende sprogudvikling. Hvis...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Jeg ved, at du ikke kan træffe beslutninger på vores vegne, men alligevel vil jeg meget gerne høre dine tanker ud fra din erfaring og viden om børn ...

Dine tanker har tidligere hjulpet os med en afklaring og en beslutning, som set i bakspejlet var den helt rigtige - for os alle tre.

Håber, du igen kan hjælpe os videre mod en beslutning.

Mange varme hilsner,
Hønemor


Annonce